Main menu

header

Leurda reduce colesterolul

  Leurda este bogată în carotenoizi, vitaminele A şi C, levuloză, ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, iar frunzele sale au un puternic miros de usturoi, ceea ce i-a şi atras numele de usturoi sălbatic. Proprietăţile terapeutice ale leurdei reliefează, în primul rând, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor. Se recomandă să se consume zilnic leurdă proaspătă, sub formă de salată, timp de două-trei săptămâni, iar una dintre mesele de peste zi să fie numai o salată de crudităţi.

  Îmbunătăţeşte activitatea intestinală
  Tratamentele cu leurdă se recomandă atât în diareea acută şi cronică, chiar dacă aceasta este însoţită de balonări şi colici, cât Read more: Leurda reduce colesterolul

Ridichea neagră, sedativ al sistemului nervos

Ridichea neagră sau de iarnă este un aliment pe care îl putem folosi ca un bun aliat în multe afecţiuni. Nu trebuie decât să o consumăm ca atare sau sub formă de suc ori de sirop.

  Stimulează funcţia hepatică
  Ridichea neagră conţine în special un ulei volatil sulfurat, rafanol şi tocoferol (în cantităţi mici) şi se foloseşte în colecist, deoarece ajută la golirea vezicii biliare, în litiază biliară şi urinară, pentru că dizolvă pietrele, în afecţiuni respiratorii, fiind un foarte puternic fluidizant. Este şi un foarte bun diuretic, antialergic şi sedativ al sistemului nervos. Stimulează funcţia hepatică, devenind un prieten de nădejde al celor cu grave probleme de ficat.
  Datorită cantităţii mari de potasiu este foarte indicată în toate formele de reumatism, gute, artrite cronice. Pentru copii este un leac Read more: Ridichea neagră, sedativ al sistemului nervos

Mărul-lupului vs cancerul de rect

  Remf, Aristolochia clematitis, cucurbeţica sau mărul-lupului. Sunt doar câteva dintre denumirile sub care este cunoscută această plantă miraculoasă, ce poate fi procurată de la magazinele naturiste şi care are efecte excelente, mai ales în lupta cu cancerul.

  Creşte imunitatea
  Mărul-lupului este o buruiană utilă, ce se întâlneşte prin culturi şi vii, cu frunze ca ale fasolei, flori galbene şi miros înecăcios. Este rezistentă la bolile şi la dăunătorii plantelor, chiar şi la ierbicide, încât sufocă adesea culturile. Deşi s-a dovedit că are clare proprietăţi terapeutice, această plantă este otrăvitoare, din cauza acidului aristolochic.
Totuşi, bine dozat, acest acid din mărul-lupului stimulează imunitatea în faza de fagocitoză, ceea ce face ca sistemul imunitar să lichideze celulele canceroase, să le elimine.

Read more: Mărul-lupului vs cancerul de rect

Nucile luptă cu oboseala cronică

  Nuca are în compoziţie o suită de substanţe nutritive, drept pentru care este recomandată persoanelor anemice, convalescente sau cu distrofie alimentară ori epuizare nervoasă. Miezul de nucă se foloseşte fărâmiţat bine, altfel poate provoca indigestie. Doza recomandată este de până la șapte nuci, altfel riscaţi să vă confruntaţi cu dureri de cap, spasme stomacale sau constipaţie. Se consumă un amestec format din cantităţi egale de miez de nuci pisat, caşcaval ras şi stafide. Făina de nuci obţinută prin măcinare, amestecată cu stafide, combate durerile cardiace.

  Vindecă infecţiile urinare şi chisturile
Read more: Nucile luptă cu oboseala cronică

3 ponturi pe săptămână (193)

- Rădăcina de măcriş se foloseşte în cure de detoxifiere şi în tratamentul afecţiunilor ficatului. Rădăcina se macină şi se consumă ca atare sau sub formă de decoct, obţinut prin fierberea timp de trei minute a unei linguriţe cu pulbere într-o cană cu apă. Cura durează o lună.
- Atacurile de panică simţite de oamenii care suferă de agorafobie se pot ameliora dacă iau, timp de cel puţin două luni, tablete de sunătoare şi valeriană şi beau seara ceai de soc.

  Read more: 3 ponturi pe săptămână (193)

Un afrodiziac la îndemâna tuturor: şofranul

Principala acţiune a şofranului este aceea de reglator hormonal, această minunată plantă medicinală fiind extrem de utilă în tratamentul impotenţei, sterilităţii, ejaculării precoce, acneei, slăbiciunii fizice şi în unele afecţiuni psihice. Consumat în cantităţi mici, şofranul poate întârzia efectele îmbătrânirii şi înviora creierul.

  Tratează eczemele
  Adăugat în mâncare, şofranul are efect tonic asupra inimii, sistemului respirator şi este antitumoral (în special în cancere ce afectează organele genitale). Este foarte util în tratarea unor boli al căror tratament este mai dificil, ca: induraţia plastică, eczemele Read more: Un afrodiziac la îndemâna tuturor: şofranul

Cerenţelul, dezinfectantul natural

  Cerenţelul înfloreşte din mai până în octombrie, dar în scopuri terapeutice sunt folosite în special rădăcinile, dar şi florile şi frunzele. Acestea conţin eugenol, o substanţă cu miros plăcut, ce aminteşte de aroma cuişoarelor, concentraţia fiind mai mare primăvara şi toamna, motiv pentru care se recomandă să se facă recoltarea în aceste anotimpuri. Planta medicinală este cunoscută pentru eficienţa cu care opreşte sângerarea gingiilor afectate de parodontoze, pentru dezinfectarea rapidă a rănilor, vindecarea diareii, fiind aplicată cu încredere în medicină, în general, şi în stomatologie, în special.

  Contra depresiilor!
  Read more: Cerenţelul, dezinfectantul natural

Poftă de viaţă după o cură de ţelină

  Ţelina, o plantă des folosită în glumele ce privesc potenţa sexuală, dar prea puţin cunoscută pentru adevăratele ei proprietăţi medicinale. Dacă oamenii le-ar cunoaşte şi ar folosi ţelina ca pe un medicament şi nu doar ca pe un aliment, multe dintre boli ar fi oprite din evoluţie.  Ideală pentru bolnavii de gută Cele mai cunoscute proprietăţi ale ţelinei sunt: antireumatismală, depurativă, regeneratoare sangvină, diuretică, antiscorbutică, drenatoare pulmonară şi hepatică.
  Un consum frecvent de ţelină dizolvă sărurile depuse la încheieturi (deci foarte bună pentru gută), dar şi mai bine este ca aceasta să facă parte din alimentaţia obişnuită, profilaxia fiind mai uşoară decât tratarea bolilor. Este indicată folosirea ei cât mai des, sub formă de suc şi salate, adică nepreparată termic. 
  Alungă reumatismul, aduce supleţe
  Read more: Poftă de viaţă după o cură de ţelină

Vitamina A, vitamina creşterii

   Vitaminele sunt substanţe organice necesare creşterii şi bunei funcţionări a organismului, pe care acesta le fabrică în cantitate insuficientă pentru a-şi acoperi nevoile sau pe care nu le poate sintetiza. Vitamina A este extrem de importantă pentru un organism sănătos, pentru că măreşte rezistenţa la infecţii a cartilajelor, mucoaselor şi pielii, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului şi a smalţului dentar, precum şi la buna funcţionare a ficatului, tiroidei şi a altor organe.
   Vitamina A contribuie la reglarea somnului şi a tensiunii arteriale şi este vitală în sănătatea pielii, cât şi în stimularea creşterii. Carenţa duce la orbire Insuficienţa vitaminei are grave urmări, ce se răsfrâng asupra organismului. Retinolul are un rol deosebit în buna funcţionare a organelor vizuale, carenţa ducând la scăderea capacităţii de adaptare a ochilor la lumina difuză, putând apărea o ulcerare a mucoasei oculare şi chiar a corneei, fapt ce poate provoca opăcirea cristalinului şi orbirea.
   Beta-carotenul menține sănătatea Datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, beta-carotenul face să fie redus cu o treime procesul de înrăutăţire a stării de sănătate, precum şi procesul de instalare a diferitelor afecțiuni cardiace.
   Efectele benefice ale carotenului au fost determinate în cazul morcovilor, al spanacului şi al verzei. Sfat:Pentru păstrarea proprietăţilor vegetalelor cu caroten se recomandă ca vasele în care se face fierberea să nu fie oxidante, ci să fie perfect emailate sau făcute din sticlă.
Claudia Stan

Seminţele, panacee la îndemâna oricui

  „Ia seminţe, neamule! De floare şi de dovleac”, aşa strigă femeile prin pieţe şi mai ales pe stadioane.
  Hulitele „bomboane agricole” nu sunt doar bune de ronţăit la film sau la meciuri. Deşi poate nu vă vine să credeţi, au numeroase utilizări în medicina naturistă. Floarea-soarelui reduce riscul de îmbolnăvire a inimii Seminţele de floarea-soarelui conţin, spre exemplu, vitaminele B și E, acid folic, magneziu, cupru şi seleniu. Astfel, datorită magneziului şi a vitaminei B, consumul seminţelor de floarea-soarelui este bun pentru menţinerea unui bun tonus psihic.
  Vitamina E este considerată un excelent antioxidant, fiind de trei ori mai puternic decât vitamina C. Pentru a beneficia de aceste calităţi, trebuie să ştiţi că seminţele trebuie mâncate crude, neprăjite şi, mai ales, nesărate! Pot fi consumate fie ca atare, fie adăugate în salate (100-150 g pe zi). Read more: Seminţele, panacee la îndemâna oricui

Remedii naturiste cu ovăz

  Având mai multe proteine decât grâul măcinat şi orezul brun, ovăzul nu numai că ne reduce nivelul de colesterol, dar ne aduce vindecarea în foarte multe afecţiuni. Stop oboselii cronice! În cazul persoanelor care suferă de oboseală cronică, specialiştii în medicină naturistă recomandă următorul tratament: un pahar cu ovăz se spală de opt ori cu apă rece, apoi se pune la fiert în 500 ml de apă, până când aceasta scade la jumătate. Se adaugă două linguri cu miere şi se mai lasă câteva minute la fiert.
  Tratamentul se poate folosi cu succes şi de cei care suferă de tuberculoză, afecţiuni stomacale şi intestinale. Un alt remediu excelent este cel care se obţine dintr-un pahar cu ovăz sau cu fulgi de ovăz la un litru de apă fierbinte. Se fierbe până când amestecul capătă consistenţa smântânei. Se adaugă în decoct aceeaşi cantitate de lapte şi se pune din nou la fiert. După ce s-au răcit se amestecă cele două decocturi şi se dizolvă în ele trei linguri cu miere. Băutura obţinută se bea călduţă, în doze de câte un pahar de două-trei ori pe zi, ca mijloc fortificant. 
  Alungă insomniile
  Consumat sub formă de supă, ovăzul ne scapă de artroză, astenie, astm, insomnie, dureri de rinichi, spondiloză, reumatism, tuse şi poate fi un excelent adjuvant în lupta cu cancerul. La fel de eficient este şi decoctul, ce se prepară în felul următor: 20 Read more: Remedii naturiste cu ovăz