Main menu

header

Din bucătăria cu dichis a bunicii

650 35 1Să fiu sinceră, nu mă bucur prea tare că a venit toamna. Culorile sunt frumoase, dar puţin mai triste, pieţele îţi încântă ochii şi-ţi lasă gura apă, începi să-ţi faci socotelile şi te-nveseleşti când îţi imaginezi cum vor arăta rafturile din cămară. Oricât de îmbietoare sunt mărfurile din magazine, nimic nu se compară cu reţetele moştenite de la bunica. Sigur, este nevoie de timp, dar satisfacţia pe care o ai când le aşezi pe raft în cămară este extraordinară. Mirosul casei te încântă, parfumul de ţelină, puternic, este minunat, boabele de piper şi căţeii de usturoi, din loc în loc un ardei roşu iute, care se zăreşte printre castraveţii verzi şi, dacă ai răbdare, câte o steluţă decupată dintr-un morcov portocaliu, toate acestea degajă în casa ta o atmosferă din anii fericiţi când descopereai viaţa şi lumea.

Read more: Din bucătăria cu dichis a bunicii

Cei mai mari artişti sunt şi caractere mari

649 35 1Am avut în cariera mea un lucru sfânt, dragostea pentru oamenii talentaţi, şi un noroc: n-am simţit niciodată invidie în faţa acestora, ci o nemărginită admiraţie. Să ştiţi că este un noroc. Adesea citesc în jurul meu privirea pâcloasă, tulbure, a celor care sunt nemulţumiţi cu viaţa lor. M-a ferit Dumnezeu de o astfel de povară pe suflet. Poate şi pentru că am ajuns repede în vârful piramidei, fiind înconjurată de oameni valoroşi şi ne-am iubit reciproc. Începuse, la un moment dat, o selecţie de actori în vederea unui spectacol de televiziune „Cei mai iubiţi actori” (foto 1, alături de Sofia Vicoveanca), bineînţeles: Florin Piersic, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei... Era un spectacol de trei ore, care îi promova pe cei mai cunoscuţi.

Read more: Cei mai mari artişti sunt şi caractere mari

Aşteptăm consolidarea malului frumos de la 2 Mai

648 31 1S-a aşternut tăcerea peste satul meu iubit, 2 Mai. Strada principală e pustie, mesele de pe trotuar s-au strâns, iar plaja e goală. Pescăruşii ţipă şi ei, speriaţi de singurătate, căci celelalte zburătoare au plecat spre alte ţări mai calde, vorba poetului. Marea e foarte tristă, pentru că toată vara a fost tulburată de chiotele copiilor veseli şi uneori chiar de delfinii rătăciţi spre mal. Vecina mea, Eti (foto 1), mai romantică de felul său, îşi bea în zori cafeaua pe mal şi nu se îndură să vină la Bucureşti. Au mai rămas doar trei gherete în sat, unde, după ce se întorc de la pescuit, câţiva bărbaţi stau la o vodcă proastă, românească, din păcate. Pe vremuri, marea era a lor, azi, un proprietar de restaurant isteţ a ridicat în golf un local şi a aşezat cu mult curaj în mijlocul mării un talian care asigură peştele pentru congelatorul lui. Doar dimineaţa la ora 5:00 mai are nevoie de bărcile lor.

Read more: Aşteptăm consolidarea malului frumos de la 2 Mai

Am revenit de pe litoral pentru o nouă stagiune la teatru!

647 35 1De două zile nu am văzut soarele. E clar, trebuie să ne facem bagajele chiar dacă nu ne convine, pentru că mai sunt lucruri de făcut pe lângă casă. Pinii mei sădiţi acum 25 de ani au îmbătrânit, le-au ruginit acele. Cu mare părere de rău am sacrificat trei dintre ei (foto 1), dar am păstrat un metru din tulpină, ca la primăvară să devină suport de flori curgătoare. Viţa-de-vie s-a mănat şi au invadat-o omizile. Urâte mai sunt. Oricât am stropit bolta ce ne-a făcut umbră pe terasă toată vara trebuie să ne despărţim de ea, căci încă nu e chiar coaptă.

Read more: Am revenit de pe litoral pentru o nouă stagiune la teatru!

Alături de public la proiecţia filmului „Nea Mărin miliardar“

646 35 1Orice eveniment cultural care se organizează înseamnă prezenţa unei intenţii meritorii de a populariza activitatea permanentă culturală pe aria întregii ţări. Din acest proiect face parte şi Festivalul de la Alba Iulia, prezentat de TIFF. În program, filme, cine-concerte, ateliere, proiecții pentru copii, povești interactive. Succesul festivalurilor organizate de TIFF este cunoscut şi apreciat în special după manifestările de la Cluj. Deschiderea de la Alba Iulia a avut loc în interiorul cetăţii, renovată total, cu spaţii superbe, şi în Piaţa Centrală, unde a fost instalat un ecran uriaş ce a dat posibilitatea unor vizionări pentru un număr mare de spectatori. În ziua de 8 septembrie a fost deschiderea oficială, cu o celebră trupă de teatru stradal, Herbert’s Dream, care a făcut înconjurul lumii, apoi a urmat filmul românesc „Aniversarea”, ultima producţie la care a participat minunatul actor care a fost Mircea Albulescu. În spaţiul numit Piaţa Vestică a rulat un film spaniol, apoi filmul „Planeta Petrila”, la festival participând și Franţa, şi Italia.

Read more: Alături de public la proiecţia filmului „Nea Mărin miliardar“

Toamna vine cu spectacolul „Stela“

645 31 1Să vă spun drept, pauza mare pe care am avut-o în vara aceasta mi-a plăcut enorm. Liniştea, pacea, marea albastră în faţa casei m-au făcut să uit orice grijă şi chiar am pierdut total noţiunea timpului. Nu o dată am încurcat duminicile cu zilele săptămânii şi m-am bucurat de cât repaus mi-a mai rămas. Dar realitatea vine cu socotelile ei şi am realizat că timpul fericirii a trecut. Soarele răsare din mare la fel de roşu, luna, de săptămâna trecută, s-a ridicat plină pe cer, iar peste noi s-a aşezat un vânticel răcoros, care a golit plaja. Viaţa ne cheamă la apel. Începe, la Teatrul „Constantin Tănase”, stagiunea cu spectacolul „Stela”, la 23 septembrie.

Read more: Toamna vine cu spectacolul „Stela“

Pădurea minunată

644 35 1Aţi auzit de Codrul Vlăsiei? O frumuseţe! La câţiva kilometri de Bucureşti, în mijlocul satului Baloteşti, dacă o iei la stânga, pe un drumeag de ţară, te aşteaptă o surpriză. Apare o întindere de pădure cu copaci uriaşi, drepţi ca lumânarea şi înalţi de 20 de metri, aranjată special pentru bucuria vizitatorilor şi se cheamă „Edenland”. Există aici o Grădină Zoologică, o seamă de construcţii aeriene unde oamenii gustă din emoţia zborului la înălţime, iar pentru copii sunt diverse spaţii amenajate cu jocuri, care fac deliciul celor mici. La intrarea în pădurea minunată este o parcare mare, căci nu se poate pătrunde cu maşina în locaţia amenajată modern. Plimbările pe distanţe mai lungi prin pădure se fac comod, cu maşinuţe de două-trei persoane, conduse de un profesionist. Părinţii şi copiii sunt cu toţii mulţumiţi în zilele libere să se amuze la umbra copacilor fenomenali, să se distreze şi ei, să-şi urmărească odraslele la diverse jocuri. Undeva în acest spaţiu este construită o scenă destul de mare, unde au loc diverse manifestări artistice. Tocmai acest fapt mi-a oferit ocazia să cunosc „Edenland”.

Read more: Pădurea minunată

Trei, Doamne, şi toate trei!

643 35 1Ţi s-ar putea părea că să stai pe acelaşi loc la mare privind în zare ore întregi este plictiseală curată. Aş! De unde! Întâi şi-ntâi, marea împreunată cu cerul oferă nenumărate tablouri, alte culori, alte mişcări de lumină care te uimesc sau te tulbură. Dacă mai ai şi-o companie plăcută, totul este minunat. Ce înseamnă, de fapt, o companie plăcută? Să ai lângă tine oameni care gândesc la fel, fiinţe pe care le iubeşti şi cu care ai oricând ce să discuţi. E adevărat că rar există o asemenea întâlnire. Între mine şi prietena mea Miki este o veche iubire. Deşi eu sunt mai mare, ne-am întâlnit la Teatrul de Comedie de la începutul carierei sale şi a intrat vertiginos în linia întâi a marilor actori. A venit însă repede un Făt-Frumos suedez, a furat-o pe draga noastră Miki şi dusă a fost. Noi n-am uitat-o, şi nici ea pe noi.

Read more: Trei, Doamne, şi toate trei!

Marea îi face pe oameni fericiţi

642 31 1De două zile, soarele s-a supărat pe noi. Trăim o perioadă cenuşie, cu nori întunecaţi, ameninţători, cu un vânt care şuieră ascuţit şi goneşte lumea de pe plajă. Ciudat, apa mării este caldă, dar valurile care trag în larg cu forţă te sperie şi îţi potolesc entuziasmul sportiv. Totuşi, în aceste două zile am urmărit cu teamă un curajos care a rezistat cu stoicism valurilor două ore. Bravo lui! Curios este faptul că, dacă la mal vremea se burzuluieşte la noi, în sat este cald, centrul s-a aglomerat, şi turiştii stau la taclale pe la bufetele cu șuberek şi baclavale sau la o masă plină cu sticle cu bere (foto 1).

Read more: Marea îi face pe oameni fericiţi

La 2 Mai am în jur numai prieteni

641 35 1Nu m-am mişcat de la 2 Mai de o lună şi jumătate. În fond, sunt acasă la mine şi am în jurul meu numai prieteni, căci de 24 de ani, de când petrec vara aici, m-am înconjurat de oameni care mă iubesc. Fidot (foto 1) e lipovean adevărat. Îi lipseşte doar pofta exagerată de băutură. Sigur, mai stăm noi la „una mică”, dar în general răspunde la chemarea mea la orice nevoie. Într-o casă în care femeia este singură ai nevoie şi de un om de nădejde la greu. Fidot îşi împarte ziua între casa sa, în care o îngrijeşte pe soţia bolnavă, găteşte, spală şi a mea: urcă pe bicicletă şi vine să-mi aranjeze curtea.

Read more: La 2 Mai am în jur numai prieteni

Aniversare emoţionantă, alături de prieteni dragi

640 31 1Prietenii mei buni Anca şi Vasile au împlinit 40 de ani de căsnicie. Generoşi cum sunt, au organizat o petrecere cu cei mai apropiaţi prieteni. Unde? Într-un loc superb, Balcic, într-un frumos hotel pe malul mării. Sigur, e vorba tot despre Marea Neagră, dar litoralul cu pricina este cu totul diferit de al nostru. Aici marea este străjuită de pereţi uriaşi de calcar, împodobiţi cu o vegetaţie fantastică. Au ales acest loc minunat şi pentru că se iubesc, şi pentru că amintirea celor 40 de ani de viaţă împreună le este scumpă. Ne-am întâlnit aici 18 oameni care gândesc la fel, care se apreciază şi care-i iubesc pe Anca şi pe Vasile.

Read more: Aniversare emoţionantă, alături de prieteni dragi