de Daria Mândru şi Florica Pintea
Mulți oameni își încep diminețile cu ceva dulce, fie că e vorba despre produse de patiserie sau terci de ovăz fiert, cu zahăr sau sirop, cereale cu miere ori chiar cafele cu vanilie și alte arome, pline de zahăr. Aceste opțiuni pot oferi rapid un puseu de energie, dar vă lasă deseori sleiți de puteri înainte de prânz, iar cu timpul consumul excesiv de zahăr poate duce la boli cronice precum obezitatea și diabetul. În loc să căutați alternative dulci la aceste obiceiuri (chiar și îndulcitorii artificiali pot duce la diabet), încercați să vă schimbați complet alimentația matinală. Asociația Cardiologilor Americani recomandă limitarea zaharurilor adăugate la maximum şase lingurițe pentru femei (aproximativ 100 de calorii) și nouă lingurițe pentru bărbați (aproximativ 150 de calorii) pe zi. Unele dintre cele mai sănătoase mic-dejunuri din lume au foarte puțin spre deloc zahăr adăugat și e foarte simplu să folosiți terciul de ovăz și iaurtul ca bază a mesei matinale, la care să adăugați toppinguri savuroase, pline de proteine, fibre, gust și grăsimi benefice pentru inimă. Iată câteva idei recomandate de nutriționiști, ca să vă ajute să reduceți consumul de zahăr.
Read more: Idei de mic dejun sănătos, fără zahărde Călin Popa şi Florica Pintea
Gastronomia marocană este densă, parfumată, încărcată de legume și cu o artă versatilă a preparării cărnurilor. Alături de preparatele tradiționale stau la loc de cinste reinterpretările moderne ale unor meniuri tradiționale, care plasează această gastronomie printre cele mai surprinzătoare din lume.
Read more: Specialităţi culinare marocanede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Dacă vreți să vă creșteți imunitatea și să fiți feriți de infecții, dereglări metabolice, boli de inimă și cancer, găsiți un ajutor prețios în caisele uscate. Și dacă v-ați săturat să le consumați simple, iată câteva rețete inedite de mâncăruri și dulciuri, al căror ingredient principal sunt caisele uscate.
Read more: Reţete inedite cu caise uscatede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Gustoșii ardei umpluți cu care vă răsfățau bunicii trebuie să recunoașteți că i-ați mânca oricând cu mai multă poftă decât orice alt preparat dintr-un restaurant de lux. Dar ce spuneți de alte rețete delicioase de ardei umpluți? Merită încercat! Sunt senzaționali!
Read more: Reţete delicioase de ardei umpluţide Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Dau o notă de rafinament oricărei mese, iar gustul lor este cu adevărat desăvârșit. Iată câteva rețete de fructe murate, care să vă meargă la suflet.
Read more: Fructele murate, un adevărat răsfăţ culinarde Sorin Dumitrescu şi Alexandru Filcu
Caviarul este un produs alimentar făcut din icrele peștilor din familia Acipenseridae. În mod tradițional termenul de „caviar” se referă doar la icrele sturionilor din Marea Neagră și din Marea Caspică (caviarii Beluga, Ossetra și Sevruga), dar în anumite țări este folosit pentru a descrie și alte tipuri de icre de pește (chefal sau ton), precum și pentru icrele altor specii de sturioni.
Read more: Cea mai scumpă delicatesă din lume: caviarulde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Exotică, aromată, delicioasă și echilibrată nutrițional. Așa ar putea fi caracterizată bucătăria din Jamaica, care devine din ce în ce mai cunoscută în ultima perioadă, datorită combinațiilor surprinzătoare de carne cu fructe tropicale și a verdețurilor cu mirodenii și condimente. Iată câteva dintre cele mai iubite bunătăți din Jamaica.
Read more: Preparate inedite din Jamaica pentru iubitorii de gastronomiede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Oricine se gândește la un mic dejun ideal își imaginează o cană cu ceai fierbinte însoțită de câțiva biscuiți proaspăt scoși din cuptor. Pentru că aceștia, indiferent de formă, culoare sau aromă rămân desertul preferat, care vă duce cu gândul la copilărie. Iată câteva dintre cele mai inedite rețete de biscuiți pe care să-i preparați cu dragoste.
Read more: Reţete de biscuiţi de casăde Andrei Dicu şi Daniel Alexandrescu
Poate că doar fanii bucătăriei asiatice, care se bazează în general pe tot felul de „ciudățenii”, s-ar putea gândi la ce urmează în articolul pe care îl veți citi. Însă e bine să conștientizăm toți că, poate foarte curând, vom mânca… insecte, buruieni și… burgeri făcuți din legume în sânge. Greierii în chipsuri, batoanele energizante și alte alimente procesate ar putea deveni o realitate. De acum zeci de ani, industria alimentară se găsește într-o rofundă schimbare și nu mici vor fi surprizele de care vom avea parte.
Read more: Meniurile viitorului, de la greieri şi gândaci la uleiuri din algede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Pufos, cu boabe separate și nelipicios. Așa arată pilaful ideal, care a ajuns să fie nelipsit de pe mesele românilor. Chiar dacă pare ușor de realizat, pilaful dă uneori dureri de cap gospodinelor. Dar dacă veți folosi supă de pui în loc de apă și veți alege tipul de orez potrivit, veți avea parte de un pilaf pe cinste. Iată câteva rețete delicioase de pilafuri.
Read more: Reţete delicioase de pilafuride Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu
Vă place maioneza și doriți să încercați mai multe rețete inedite? Iată câteva dintre cele mai bune tipuri de maioneze care satisfac toate gusturile.
Read more: Reţete inedite de maionezăde Călin Popa şi Florica Pintea
Cel mai iubit desert al Italiei, tiramisu, care în traducere liberă înseamnă „apucă-mă”, are o istorie relativ recentă, dar popularitatea acestei delicatese a creat în doar șase decenii o mulțime de variațiuni pe tema unei prăjituri aerate, delicioase.
Read more: Renumitul desert aerat al Italiei: Tiramisude Andrei Dicu şi Florica Pintea
Insula italiană Sardinia este locul cu cea mai mare concentrație de bărbați centenari, din lume. Secretele performanțelor din această parte a Europei, dar și din alte zone numite „albastre” sunt, în continuare, cercetate mai ales prin prisma alimentației sănătoase. Rețetele au fost testate de-a lungul timpului, iar cunoscutul epidemiolog Gianni Pes investighează de ce anumite alimente par să contribuie la prelungirea vieții.
Read more: Ce mâncăm ca să trăim 100 de anide Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Una dintre cele mai delicate tipuri de legume cu frunze, salata verde, este ideală pentru cei care urmează cure de slăbire, dar și pentru cei care vor să-și mențină greutatea sau să facă o cură de detoxifiere. Iată câteva rețete delicioase de primăvară cu salată verde care vă ajută să vă recăpătați tonusul.
Read more: Reţete delicioase de primăvară cu salată verdede Călin Popa şi Florica Pintea
Pentru toți cei care practică fitness, precum și pentru persoanele care se pregătesc pentru sosirea primăverii și își doresc să fie într-o formă fizică mai bună, batoanele energizante făcute acasă sunt o soluție sănătoasă, rapidă și mai ales sățioasă.
Read more: Reţete de batoane energizantede Călin Popa şi Florica Pintea
În ultimii ani, de Paște, carnea de ied a început să înlocuiască tot mai mult preparatele din miel. Și nu întâmplător: carnea de ied este bogată în proteine şi minerale, este mai slabă, mai săracă în colesterol chiar decât puiul, inclusiv cel fără piele. În același timp, carnea de ied este fragedă și gustoasă, satisfăcând chiar și cele mai pretențioase gusturi.
Read more: Reţete cu carne de iedde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
De Sfânta Înviere a Domnului se știe: nu există masă îmbrăcată în straie de sărbătoare fără tradiționalul drob de miel, dar și delicioasele ouă umplute. Iată câteva rețete inedite pentru toate gusturile.
Read more: Reţete inedite de ouă umplute pentru masa de Sfintele Paştide Gabriela Militaru şi Adrian Barna
Pe cât de greu pare de pronunțat numele lui Kei Kobayashi, pe atât de simplă devine această misiune când aflăm că faimosul chef este primul bucătar japonez care a primit trei stele Mi- chelin pentru un restaurant din Franța. Astea da inspirație și multiculturalitate! Și totul pentru atenția și dăruirea cu care gătește preparate minimaliste ce par, mai curând, operă de artă pe farfurie.
Read more: Kei Kobayashi şi relaţia sa cu bucătăria francezăde Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Oferă savoare paharului cu apă, însă lămâia are multe alte întrebuințări pe care nu le știați. Ce ar fi să încercați niște preparate absolut senzaționale, din care să nu lipsească lămâia? Sigur vor fi satisfăcute toate gusturile.
Read more: Delicii cu lămâiede Călin Popa şi Eduard Popa
Unul dintre felurile românești cele mai populare și mai încărcate de tradiție gastronomică este saramura de pește, care a cucerit și gustul străinilor care au încercat-o. Saramura din Delta Dunării a fost aleasă în acest an de UNESCO să reprezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate și rezervațiile lumii.
Read more: Deliciu românesc reprezentativ: Saramura de peştede Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Din cele mai vechi timpuri, gastronomia indiană a combinat valorile spirituale cu alimentele, iar majoritatea locuitorilor Indiei sunt vegetarieni. Iată câteva rețete delicioase din această țară pe care le puteţi pregăti în perioada Postului Mare.
Read more: Reţete delicioase din India