Main menu

header

Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţă

858 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Caracatiţa este, fără îndoială, o delicatesă uşor identificabilă de oricine datorită tentaculelor. Proaspătă, în conservă sau congelată, această carne are o textură remarcabilă, unică și o savoare care face din orice preparat care are în centru versatila caracatiță unul memorabil.

Read more: Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţă

În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean: „Bucătăria nouă românească remodelează valenţa gusturilor tradiţionale sub o altă înfăţişare“

857 26 1de Ştefania Băcanu şi Silviu Ghering

Chef Alex Petricean, pe care cei mai mulți îl știu de la MasterChef, a cucerit publicul cu viziunea sa asupra meniurilor tradiţionale româneşti, concept pe care îl promovează cu succes şi în „Noua”, căsuța bucătăriei autohtone de pe Popa Nan, ale cărei baze le-a pus timid, dar sigur. Astăzi, se bucură de un adevărat succes, graţie implicării, dăruirii, dar mai ales reţetelor excepţionale cu care îşi întâmpină clienţii, zi de zi. Ne-a împărtăşit şi nouă din secretele bucătăriei tradiţionale şi ne-a învăţat cum să preparăm un meniu ca la carte.

Read more: În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean:...

Reţete de vis de la Stanley Tucci

856 26 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Binecunoscutul și foarte îndrăgitul protagonist al unor succese de box-office, ca „Jocurile foamei”, „Diavolul se îmbracă de la Prada”, „Spotlight”, „Onoarea familiei Prizzi”, „Panică pe Wall Street” sau „Căpitanul America: Primul Răzbunător”, Staney Tucci se recuperează după o luptă crâncenă cu un cancer agresiv și, în acest timp, împărtășește lumii dragostea sa pentru mâncare, într-o serie realizată la CNN, intitulată „În căutarea Italiei”, precum și felul în care reînvață gustul vieții, după cum mărturisește în recentul său volum, „Taste” („Gust”).

Read more: Reţete de vis de la Stanley Tucci

Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâine

855 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Există diverse motive pentru care o persoană poate dori să evite pâinea din făină albă de grâu. Indiferent că argumentele sunt din categoria problemelor medicale sau din motive de greutate corporală în plus, există în prezent numeroase alternative, varietăți speciale și gustoase, potrivite pentru un stil sănătos de viață.

Read more: Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâine

Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei

854 26 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai vechi rețete cunoscute pentru un „marmelet” de portocale (aproape de ceea ce reprezintă astăzi o marmeladă) provine din cartea de rețete a lui Eliza Cholmondeley, în jurul anului 1677. Indiferent din ce fructe ați alege să o preparați, marmelada rămâne o ispită a toamnei, îndrăgită de toți cei care iubesc dulcele.

Read more: Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei

Un chef celebru, în spectacol culinar Reţete pentru toate gusturile propuse de James Martin

853 26 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Carismaticul chef britanic James Martin (foto) și-a croit un drum special în lumea show-urilor culinare televizate. După un deceniu în care a prezentat emisiunea „Saturday Kitchen” la BBC, aventura sa a continuat cu „James Martin’s French Adventure” și „Saturday Morning with James Martin”. Telespectatorii români au ocazia de a-l vedea pe celebrul chef în acțiune, pregătind meniuri spectaculoase, încărcate de arome irezistibile, în seria „Gastronomia insulelor britanice”, de la TV Paprika.

Read more: Un chef celebru, în spectacol culinar Reţete pentru toate gusturile propuse de James Martin

Plus de gust şi de savoare Sosuri spectaculoase pentru fripturi delicioase

852 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Fiecare tip de carne capătă un plus de savoare și de gust cu ajutorul sosului care se potrivește cel mai bine cu textura sa. În plus, sosul transformă orice meniu într-un adevărat tablou, conferind spectaculozitate și explozie de arome. Din miile de combinații posibile, există câteva formule de sosuri pentru cărnuri care se mențin pe primele locuri ale topurilor mondiale, din perspectiva popularității.

Read more: Plus de gust şi de savoare Sosuri spectaculoase pentru fripturi delicioase

Reţete deosebite cu ţelină

851 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Una dintre legumele cele mai pline de vitamine, țelina are un gust pregnant, bogat, este deopotrivă aerată și densă, pretându-se la o mare varietate de combinații culinare, indiferent că este vorba despre frunze, tulpini sau rădăcină.

Read more: Reţete deosebite cu ţelină

Reţete surprinzătoare cu gutui

850 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Gutuile sunt acele fructe minunat de parfumate pe care le așteaptă gurmanzii din toată lumea pentru a prepara delicatese. Încărcate de pectină, o gelatină naturală, gutuile au ieșit de mult din zona restrânsă a deserturilor și stau la baza unor preparate remarcabile, cel puțin surprinzătoare.

Read more: Reţete surprinzătoare cu gutui

Reţete cu carne, pentru o toamnă „de dulce“

849 26 1de Simona Lazăr

Celor care țin toate posturile de peste an, nu le va fi greu să înțeleagă că „de dulce”, în cazul de față, nu se referă la deserturi, ci la preparate din care carnea nu lipsește. De data aceasta, vom face popasul pe sub dealurile cu sol și ierburi sărăturoase, pe unde hălăduiau cândva haiducii, pentru a ne aminti de mâncăruri pe care aceștia, ca și țăranii acelor meleaguri, le prețuiau și le pregăteau în anotimpul frunzelor ce cad.

Read more: Reţete cu carne, pentru o toamnă „de dulce“

Roadele toamnei în formule culinare inedite Feluri principale cu prune

848 26 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cu miezul lor savuros, dulce-acrișor, cu textură densă și pulpă parfumată, prunele sunt o adevărată bogăție culinară. Dincolo de statutul lor de fructe versatile, ideale pentru tot felul de deserturi, aceste roade excepționale ale toamnei sunt vedete ale unor feluri principale inedite, pline de savoare și de nutrienți.

Read more: Roadele toamnei în formule culinare inedite Feluri principale cu prune

Bogăţia gustului în forme minimaliste Reţete-surpriză cu ouă de prepeliţă

847 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Oul de prepeliță este un campion al nutrienților pe care îi aduce organismului uman, fiind recomandat pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni și, de asemenea, pentru susținerea funcționării optime a metabolismului. În plus, este delicios, are un gust distinct, dens, apreciat de gurmanzii din toată lumea și poate fi preparat în meniuri care surprind și încântă.

Read more: Bogăţia gustului în forme minimaliste Reţete-surpriză cu ouă de prepeliţă

Dulciuri mănăstireşti din Grecia continentală

846 26 1de Simona Lazăr

Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile grecești se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmașele Penelopei, în cuhniile lor. Unele dintre ele sunt „de toată ziua” - precum budincile de orez, halvaua (obținută din griș, zahăr, apă, ulei, miere și arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani”), plăcintele și prăjiturile („bougatsa”, „boureki”, „kataífi”, „saraigli”) -, în vreme ce prepararea altora e legată de o anumită sărbătoare: „kourabyedes”, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou. Se folosesc foarte mult mierea și migdalele, uleiul de măsline, lămâile și portocalele, iar pentru preparatele de patiserie: brânzeturile - sărate sau dulci. Pentru că aproape nu există mănăstire care să nu aibă și câteva căprițe, brânza proaspătă de capră - numită aici „myzithra” - este unul dintre ingredientele cu care se umplu, de obicei, delicioasele „boureki” (rulouri din foi subțiri de plăcintă). „În comunitățile monahale” - aveam să aflu de la Arhimandritul Dositheos din Tatarna - „mesele erau mult mai bogate decât cele ale asceților, pentru că monahii trebuiau să satisfacă și serviciile liturgice, în biserică, să muncească pentru comunitate, având nevoie de mai multă forță și rezistență și, deci, de o hrană mai consistentă”.

Read more: Dulciuri mănăstireşti din Grecia continentală

Delicii cu beneficii Reţete cu cele mai sănătoase tipuri de brânză

845 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Brânzeturile sunt o sursă excelentă de calciu și proteine. Consistentă și sățioasă, o brânză de calitate se combină excelent cu multe alimente, fiind vedeta unor rețete delicioase. Dacă se acordă atenție cantității, întrucât brânza are multe calorii, acest aliment poate fi o adevărată infuzie de gust și sănătate.

Read more: Delicii cu beneficii Reţete cu cele mai sănătoase tipuri de brânză

Inconfundabila aromă a verii Reţete deosebite cu vinete

844 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Vinetele sunt, fără îndoială, legumele-vedetă ale verii, sezonul în care sunt la un maxim de nutrienți și de gust. Delicioase, cu o aromă profundă, inconfundabilă, aceste legume pot fi preparate în meniuri deosebite, unele ieșite din tipare, care le potențează savoarea de excepție.

Read more: Inconfundabila aromă a verii Reţete deosebite cu vinete

Un cocteil de vitamine pentru orice dietă Un cocteil de vitamine pentru orice dietă

843 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Fruct exotic, dar și plin de vitamine și nutrienți care aduc organismului o mulțime de beneficii, kiwi este atât de versatil și de gustos, încât poate sta în centrul unor meniuri dintre cele mai spectaculoase și în combinații neașteptate.

Read more: Un cocteil de vitamine pentru orice dietă Un cocteil de vitamine pentru orice dietă

Parfum culinar mediteranean Reţete irezistibile cu ardei copţi

842 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Puține legume coapte sunt mai parfumate și mai versatile decât ardeii. Delicioși, irezistibili, ardeii copți sunt în centrul multor feluri culinare tradiționale sau interpretate, cu precădere din spațiul mediteranean, și îmbogățesc cu o aromă deosebită orice meniu.

Read more: Parfum culinar mediteranean Reţete irezistibile cu ardei copţi

„Bocconotto“ şi alte „delicatese“ din Abruzzo, pentru o vară dulce şi parfumată

841 26 1de Simona Lazăr

Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunități prin simpla rostire a denumirii sale: „bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin „delicatesă”) este un desert specific pentru o arie restrânsă. Practic, „bocco- notto” se pregătește numai în Castelfrentano (provincia Chieti, regiunea Abruzzo), iar cu unele variante o întâlnim și în comunele limitrofe - Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are specific acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o „farsă” consistentă, compactă, obținută din cioco- lată (uneori și cu marmeladă), scorțișoară și migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat și dată la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.

Read more: „Bocconotto“ şi alte „delicatese“ din Abruzzo, pentru o vară dulce şi parfumată

Savoarea mării în bucătărie Reţete estivale cu midii

840 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Marea oferă gusturilor variate ale oamenilor una dintre cele mai savuroase, mai bogate și mai sănătoase opțiuni culinare: midiile. Versatile, ușoare, cu un gust de excepție și o aromă memorabilă, aceste fructe de mare sunt vedete ale meniurilor verii.

Read more: Savoarea mării în bucătărie Reţete estivale cu midii

Reţete din 5 ingrediente, sub 350 de calorii porţia

839 26 1de Daria Mândru şi Silviu Ghering

Nu aveți nevoie de o tonă de ingrediente ca să gătiți ceva nutritiv și delicios. Fie că sunt cu ouă bogate în proteine, numai bune ca să vă începeți ziua cu dreptul, ori o înghețată fără lactate, făcută cu banane bogate în potasiu, aceste 6 rețete se pot face cu doar maximum cinci ingrediente și toate au sub 350 de calorii per porție.

Read more: Reţete din 5 ingrediente, sub 350 de calorii porţia

La pescuit la lumina lunii, în Golful Îngerilor Recomandări nostalgice pentru o masă cu bucate ca pe Coasta de Azur

838 26 1de Simona Lazăr

Vreme de secole, pescarii de pe coasta sudică a regiunii Provence au reușit să supraviețuiască datorită unui peștișor lung și subțire cât degetul arătător. Nu era el chiar „peștișorul de aur”, dar fără niciun fel de reținere poți să-l numești „peștișorul de argint”, mai ales dacă ți s-a întâmplat măcar o dată ca în zorii zilei să te afli în vreunul dintre porturile de pe Coasta de Azur, la vremea când se întorc bărcile cu „prada” nopții.

Read more: La pescuit la lumina lunii, în Golful Îngerilor Recomandări nostalgice pentru o masă cu bucate ca...