de Roxana-Ioana Ancuţa
Salata de icre este unul dintre cele mai populare produse culinare de la noi din ţară. Oare există român care să nu fi auzit de ea? Sau există român căruia să nu-i placă salata de icre? Asta… nu ştim, dar ce ştim cu siguranţă este că salata de icre a fost înscrisă, de curând, în registrul European al Specialităţilor Garantate.
Read more: Salata tradiţională cu icre de crap, protejată în UEde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Bucătăria ucraineană oferă o serie de preparate faimoase în toată lumea, unele servite chiar în restaurantele cu pretenții foarte mari, cum este, de pildă, puiul Kiev. Plină de arome puternice și în combinații care confirmă faptul că mâncarea este una dintre plăcerile vieții, gastronomia tradițională din Ucraina este una de esență tare, plină de gust și savoare.
Read more: Gastronomie de esenţă tare Reţete tradiţionale ucrainenede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Originar din America Centrală și sudul Mexicului, papaya este un fruct tropical cu gust dulceag, exotic, deosebit, cu o aromă unică și, foarte important, cu un indice glicemic scăzut. Versatil în gastronomie, acest minunat rod al Pământului este vedeta unor meniuri memorabile.
Read more: „Fructul îngerilor“, versatil şi delicios Reţete exotice cu papayade Roxana Istudor şi Flori Pintea
De fiecare dată când este gătit, creierul oferă o adevărată sărbătoare a gustului. Cu textura și gustul său unic și felul versatil în care se integrează cu celelalte ingrediente pentru un rezultat final spectaculos, această carne foarte specială și-a câștigat renumele de delicatesă.
Read more: Textură unică, gust de excepţie Reţete apetisante de creierde Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Chefii din toată lumea s-au inspirat din popularitatea unor personalități de seamă ale vieții publice pentru a crea preparate speciale, delicioase, sofisticate, care au purtat până în zilele noastre numele acestor oameni de seamă, care îi reprezintă și îi omagiază.
Read more: Savoare şi faimă Preparate delicioase, numite după oameni celebride Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Marinate îndelung, fierte în prealabil, rumenite sau înăbuşite, coastele de porc sunt definiţia unei fripturi aromate şi gustoase. Sunt minunate pe grătar, iar când vremea nu permite acest tip de gătire, se pot obține rezultate excelente în cuptor. Spectaculoase și savuroase, coastele de porc se pregătesc ușor, nu necesită multe ingrediente și sunt irezistibile.
Read more: Aromă, gust, versatilitate Reţete spectaculoase cu coaste de porcde Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Contează cu adevărat prezentarea alimentelor pe farfurie? Numeroase studii atestă că da. Un studiu al gastrofizicianului Charles Spence, profesor la Oxford, arată că aranjarea alimentelor face mâncarea respectivă să aibă un gust mai bun. Chefii recomandă mai multe mijloace de a face din deschiderea apetitului o adevărată artă.
Read more: Aranjarea mâncării, arta deschiderii apetitului Secretele unui plating irezistibilde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Legumă înrudită cu varza, gulia este versatilă, sățioasă, aspectuoasă și apreciată în bucătăriile din toată lumea pentru gustul bogat și nenumăratele beneficii. Printre multe altele, acest aliment conține foarte puține calorii și aduce organismului vitamine și minerale importante.
Read more: Gust, aspect, savoare, beneficii Reţete săţioase cu guliide Roxana Istudor şi Adrian Barna
Struțul furnizează gastronomiei o carne superioară, fragedă și gustoasă. Deși face parte din categoria cărnurilor roşii, aceasta are un conţinut redus de grăsimi şi colesterol, fiind astfel o adevărată delicatesă. În schimb, se poate prepara la fel ca şi celelalte cărnuri cunoscute în alimentaţia tradiţională, calitățile sale transformând meniurile care o conțin în festinuri culinare.
Read more: Delicatese pentru un festin culinar Reţete speciale cu carne de struţde Roxana Istudor şi Flori Pintea
În SUA, burgerul este o comoară naţională. Bucătarii din toată lumea se întrec în a descoperi noi formule, cât mai savuroase, editorii scot cărți despre acest preparat irezistibil, iar răspândirea burgerului continuă în pas alert. Deliciosul fel culinar cucerește și România, în variante dintre cele mai variate și mai gustoase.
Read more: Reţete irezistibile de burgeride Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Perioada Sărbătorilor este încărcată de mâncăruri grele, iar efectele negative ale mâncatului excesiv se prelungesc în timp, dar există metode de purificare și de recuperare a controlului asupra corpului. Practic, detoxificarea reprezintă eliminarea din organism a deșeurilor toxice și restabilirea unui mediu intern corect la nivelul tuturor țesuturilor. Procesul are efecte pozitive remarcabile asupra stării de sănătate, de la întărirea imunității la scăderea în greutate.
Read more: Măsuri după excesele de Sărbători Reţete delicioase de... detoxificarede Gheorghe Zmaranda şi Silviu Ghering
Robin Fox, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers din New Jersey, spune că mâncatul împreună nu este doar despre mâncare și nutriție și că trebuie să îi redescoperim importanța și valoarea. „A împărți o masă cu cei dragi ar trebui considerat un eveniment special, care aproape poate lua forma unui ritual sau a unei ceremonii, așa cum era practicată de strămoșii noștri pentru care a găsi mâncarea era o luptă continuă”. Afirmațiile lui au și mai mult sens dacă le plasăm în această perioadă a anului, când sărbătorile și mesele festive nu au aceeași savoare dacă nu le împărțim cu cei dragi. Și pentru că o masă gustoasă, cu o atmosferă fabuloasă în jurul ei, rămâne în amintiri vă propun să „aranjăm” împreună întâlnirea cu cei dragi. Ce putem găti, ce deserturi și vinuri putem servi aflăm de la Nafea Assad, brand manager la „Oala cu bunătăți”, Petre Adrian Butoianu, cofetar-patiser, participant la Bake Off Romania și producătorul local de vinuri Aurelian Lupu, de la crama cu același nume.
Read more: Meniuri pentru mesele festivede Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un nou Crăciun… o nouă ocazie de a ne bucura de vestea Nașterii Mântuitorului alături de toți cei dragi. Europa creștină celebrează marele moment cu deserturi tradiționale de excepție, care nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare.
Read more: Embleme culinare Delicii europene tradiţionale de Crăciunde Simona Lazăr
Lume multă, în jurul oalei cu sarmale. Înveșmântată în costumul maramureșensc - cu cămașă împodobită cu dantelă de mână și fustă cu vrâste roșii, verzi și negre, așa cum purtaseră, din veac, mama, și bunica, și străbunica, și toate înaintașele ei - Iulia Corău împarte sarmalele ei cu păsat, pregătite așa cum se face la Botiza. O știu de două decenii, de la târgurile culinare din țară, motiv pentru care nu ezit să-i cer rețeta bucatelor care au făcut-o vestită în lume.
Read more: Sarmale româneşti Reţete culese din toată ţarade Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Unii consideră perioada postului o corvoadă, din pricina aşa-ziselor restricţii alimentare sau pentru că li se pare că au un meniu limitat. „Ce să mănânc de post?” este întrebarea frecventă. Ei bine, există variante şi reţete extrem de gustoase, uşor de preparat şi, cel mai important, foarte sănătoase. Specialiştii recomandă dietele bazate pe produse vegetale chiar şi în afara postului. Corina Dan (medalion), specialist nutriţie SanoVita, ne-a vorbit despre importanţa acestor alimente, cum pot fi asociate, la ce ajută organismul, dar şi câteva reţete pe care le poate face oricine acasă.
Read more: Ce mâncăm în perioada postului, gustos şi sănătos Specialist nutriţie Corina Dan: „Năutul este un...de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Fie că dezvoltă noi produse pentru băcănii sau creează noi piețe unde cumpărătorii le-ar putea găsi, mai multe companii din lume arată calea de urmat pentru întreaga industrie alimentară. De la înghețata de laborator la cafeaua fără boabe, hrana viitorului se întrezărește prin inovațiile prezentului.
Read more: Hrana viitorului este aici! Uluitoare inovaţii alimentarede Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Caracatiţa este, fără îndoială, o delicatesă uşor identificabilă de oricine datorită tentaculelor. Proaspătă, în conservă sau congelată, această carne are o textură remarcabilă, unică și o savoare care face din orice preparat care are în centru versatila caracatiță unul memorabil.
Read more: Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţăde Ştefania Băcanu şi Silviu Ghering
Chef Alex Petricean, pe care cei mai mulți îl știu de la MasterChef, a cucerit publicul cu viziunea sa asupra meniurilor tradiţionale româneşti, concept pe care îl promovează cu succes şi în „Noua”, căsuța bucătăriei autohtone de pe Popa Nan, ale cărei baze le-a pus timid, dar sigur. Astăzi, se bucură de un adevărat succes, graţie implicării, dăruirii, dar mai ales reţetelor excepţionale cu care îşi întâmpină clienţii, zi de zi. Ne-a împărtăşit şi nouă din secretele bucătăriei tradiţionale şi ne-a învăţat cum să preparăm un meniu ca la carte.
Read more: În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean:...de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Binecunoscutul și foarte îndrăgitul protagonist al unor succese de box-office, ca „Jocurile foamei”, „Diavolul se îmbracă de la Prada”, „Spotlight”, „Onoarea familiei Prizzi”, „Panică pe Wall Street” sau „Căpitanul America: Primul Răzbunător”, Staney Tucci se recuperează după o luptă crâncenă cu un cancer agresiv și, în acest timp, împărtășește lumii dragostea sa pentru mâncare, într-o serie realizată la CNN, intitulată „În căutarea Italiei”, precum și felul în care reînvață gustul vieții, după cum mărturisește în recentul său volum, „Taste” („Gust”).
Read more: Reţete de vis de la Stanley Tuccide Călin Popa şi Flori Pintea
Există diverse motive pentru care o persoană poate dori să evite pâinea din făină albă de grâu. Indiferent că argumentele sunt din categoria problemelor medicale sau din motive de greutate corporală în plus, există în prezent numeroase alternative, varietăți speciale și gustoase, potrivite pentru un stil sănătos de viață.
Read more: Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâinede Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering
Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai vechi rețete cunoscute pentru un „marmelet” de portocale (aproape de ceea ce reprezintă astăzi o marmeladă) provine din cartea de rețete a lui Eliza Cholmondeley, în jurul anului 1677. Indiferent din ce fructe ați alege să o preparați, marmelada rămâne o ispită a toamnei, îndrăgită de toți cei care iubesc dulcele.
Read more: Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei