de Simona Lazăr
Între regim, dietă și post, persoanele cu diferite afecțiuni medicale ajung să se întrebe cum pot face mai bine să armonizeze cerințele acestora. Puteţi să țineţi post dacă sunteţi la un regim alimentar impus de o boală de care suferiţi? Haideți să vedem cum s-ar putea „descurca” un bolnav cardiovascular care ar vrea să țină postul Crăciunului. Pentru că nu e nevoie de proteină animală și nici de un plus de lipide animale, atunci când suntem cardiaci și vrem să mâncăm sănătos, există nenumărate soluții culinare, savuroase și interesante. Prazul, mazărea și anghinarea, ceapa și usturoiul, ciupercile și dovlecii - toate sunt ingrediente din care putem prepara ușor, în miezul iernii și al postului, mâncărurile care ne plac cel mai mult (ori ne pot oferi variația culinară pe care ne-o dorim). În continuare, aveți câteva rețete care sperăm să vă inspire și să vă fie de folos.
Read more: Reţete de post pentru cardiacide Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Pline de vitamine și minerale, organele de animale au o textură aparte și stau la baza unor preparate delicioase. Inima, de pildă, este un mușchi bogat în acid folic, fier, zinc, seleniu, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, coenzima Q10. Nu este de mirare că acest tip de carne este vedeta unor meniuri savuroase.
Read more: Savoarea organelor animale Reţete irezistibile cu inimăde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Fructele murate dau o notă de rafinament oricărei mese şi sunt ușor de preparat. Combinaţia de dulce cu acrişor vine să completeze meniurile în care predomină mâncărurile pe bază de carne. În plus, aceste delicatese păstrează proprietățile fructelor care ajută la buna funcționare a organismului.
Read more: Garnituri delicioase Reţete de murături din fructede Simona Lazăr
Ciorbele și supele ardelenești ar putea fi subiectul unei cărți de bucate în sine. Un număr mare de rețete, cu gusturi și ingrediente diverse, influențate de specificul gastronomic al tuturor etniilor care conviețuiesc de secole în interiorul arcului carpatic, o panoplie de savori, de combinații neașteptate de ingrediente care îți relevă, de fiecare dată, bucuria descoperirii și a redescoperirii. Am ales de această dată rețete care se găteau în Ardeal cu peste 100 de ani în urmă, readucându-le cu drag la lumină!
Read more: Reţete de altădată din cuhniile Transilvaniei Supe şi ciorbe ardeleneştide Roxana Istudor şi Silviu Ghering
În viața de fiecare zi, mesele cu apropiații pot fi cele mai importante momente pentru cimentarea relațiilor ori diluarea diferendelor. Principiul este valabil și pentru liderii lumii, care au „făcut și desfăcut” ițele istoriei de cele mai multe ori în clinchet de veselă de lux și în fața unor meniuri… cu tâlc geopolitic!
Read more: Geopolitică în clinchet de veselă de lux Dineurile care au schimbat cursul istorieide Simona Lazăr
Vine, vine Halloweenul... și cu el crește interesul pentru dovleac. Și nu doar pentru decoruri! Dacă aveți diabet (sau pur și simplu vreți să scădeți cantitatea de calorii și de carbohidrați de la o masă), atunci ideal e să mâncați ceva „de sezon”. Dovleacul - fie cel simplu, fie cel numit „plăcintar” - este un ingredient potrivit. Vă plac gusturile asiatice, mai ales cele care conțin curry? Ei bine, în anotimpurile reci (sfârșitul toamnei şi iarna), o fiertură de linte și dovleac, în care adăugaţi curry, turmeric, precum și alte mirodenii, nu doar că vă va aduce gustul și parfumul Indiei în bucătărie, dar vă va întări și imunitatea!
Read more: Reţete exotice cu dovleac pentru diabetici, numai bune de Halloween!de Gheorghe Zmaranda
A venit din nou toamna, cu frunze arămii și ultimele recolte ale anului. Pe alei castanii și-au pierdut fructele. Castanele nu fac parte din meniul convențional al românilor, așa că puțini știu probabil că aceste fructe sunt o resursă importantă de vitamine, minerale, antioxidanții. Compoziția lor miraculoasă are beneficii extraordinare asupra sănătății noastre, mai ales în condițiile în care castanele își păstrează aceste proprietăți chiar și după gătire. Mai mult decât atât, acidul galic și acidul elagic, doi antioxidanți importanți, cresc în concentrație atunci când castanele sunt preparate termic. Dacă nu ați gustat niciodată din pulpa unei castane, o să fiți surprinși să constatați că acestea au un gust delicios, ușor dulce și sunt incredibil de versatile. Acestea pot fi pregătite în multe feluri, creme, umpluturi, salate, supe, piureuri.
Read more: Aromele toamnei Castanele preparate în delicioase feluri de mâncarede Roxana-Ioana Ancuța
Andrei Roșu, unul dintre componenții fostei trupe „Gaz pe Foc”, a renunţat la muzică şi şi-a schimbat radical stilul de viaţă atunci când s-a apucat de sport. Este sportiv de anduranță, multiplu recordman mondial, primul om care a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe toate cele 7 continente. Deține recordul pentru cea mai rapidă traversare a Mării Negre într-o ambarcațiune cu vâsle și recordul pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune de 4 oameni propulsată exclusiv de vâsle. Pe lângă asta, Andrei Roșu este vegan, iar despre transformările care au venit odată cu acest stil de viață, ne povestește în interviul care urmează.
Read more: Fostul component al trupei „Gaz pe Foc“ şi-a schimbat radical stilul de viaţă Andrei Roşu: „Corpul...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cel mai scump condiment din lume este mai mult decât o raritate. Șofranul dă meniurilor o culoare irezistibilă, „de aur”, este o comoară din perspectiva gustului și un tezaur de nutrienți benefici pentru organism. Totul cu doar un vârf de cuțit de pulbere prețioasă...
Read more: Condimente care fac realmente diferenţa în gastronomie Reţete „de aur“ cu şofrande Andrei Dicu şi Silviu Ghering
Majoritatea gurmanzilor sunt „topiți” după meniurile medievale. Au apărut o mulțime de restaurante specializate, iar la o mulțime de festivaluri și la sărbătorirea zilelor unor burguri de tradiție, se consumă tone de bucate, gătite după moda secolelor XIII-XVIII. Dar, vorba aceea, nu tot ce zboară se... mănâncă! Vom afla în continuare cum se desfătau nobilii Evului Mediu, dar și ce lipsea de pe platorurile îmbelșugate.
Read more: Banchetele medievale, între desfătare şi segregare socialăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Parfumate, savuroase, cu o textură irezistibilă, perele sunt fructe-vedetă ale toamnei. Pline de pectină și de vitamine, aceste delicii îmbogățesc cu o savoare inegalabilă meniuri surprinzătoare, însoțind cu succes inclusiv cărnurile și transformând diverse feluri de mâncare în adevărate delicii.
Read more: Comorile toamnei în meniuri parfumate Reţete surprinzătoare cu perede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Porumbelul este, neîndoielnic, o delicatesă. Acesta este și motivul pentru care preparatele care îl includ implică un număr mic de ingrediente, sunt simple, dar spectaculoase, menite să evidențieze savoarea și textura unice ale acestui tip de carne.
Read more: Delicatese pentru ospeţe memorabile Reţete rafinate cu carne de porumbelde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Nu este un gând plăcut pentru mulți occidentali, dar alimentația pe bază de insecte câștigă teren cu mare viteză, date fiind provocările generate de creșterea accelerată a populației Terrei și de dificultățile pe care le întâmpină actualele sisteme ale industriei, care se dovedesc nesustenabile. În timp ce o parte a opiniei publice rămâne refractară la ideea de a consuma produse din greieri sau lăcuste, autoritățile europene au aprobat și recomandă acest tip de nutriție. Dar ce spun specialiștii?
Read more: Hrană pentru miliarde de pământeni Produsele pe bază de insecte, viitorul alimentar al omeniriide Camelia Onciu
Drojdia este un ingredient esențial în multe rețete de pâine. O găsim în magazine sub formă de drojdie uscată, o pulbere maro care conține drojdia numită Saccharomyces cerevisiae și care se activează în prezența apei și a zahărului, determinând creșterea aluatului. Poate vă întrebați dacă puteți reproduce acest proces de dospire fără drojdie. Din fericire, există câteva ingrediente care pot substitui cu succes drojdia.
Read more: Cei mai buni înlocuitori pentru drojdiede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Mai ușor de preparat decât îi spune numele - în special cel franțuzesc: crème brûlée - celebra cremă de zahăr ars este în fond un desert ușor, ideal pe timp de vară și suficient de versatil încât să stea la baza mai multor variațiuni pe aceeași temă… delicioasă!
Read more: Un desert delicios şi versatil Reţete irezistibile de cremă de zahăr arsde Roxana Istudor şi Tatiana Solomon
De la modă la sustenabilitate, Africa a început în ultima perioadă să fascineze și să cucerească lumea occidentală cu valorile sale tradiționale unice. În spațiul mirific al Soarelui, culorii, muzicii și peisajelor grandioase, gastronomia ocupă un loc aparte. Meniurile tradiționale africane sunt tot mai populare în toată lumea, grație gustului inedit, simplității cuceritoare și ingredientelor speciale.
Read more: Tradiţie, savoare, gust Cele mai populare preparate africanede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cei mai mulți oameni iubesc dulciurile. Indiferent că este vorba despre ideea de recompensă pentru creier, de răsfăț culinar sau de degustarea unui preparat complex, aspectuos și plin de arome, desertul este în foarte multe cazuri irezistibil. Cum zahărul s-a dovedit, în ultimii ani, un inamic al sănătății, prăjiturile pot rămâne în meniu și fără acest produs controversat. Și nu sunt cu nimic mai puțin spectaculoase sau gustoase.
Read more: Deserturi spectaculoase şi… sănătoase Reţete de dulciuri fără zahărde Roxana Istudor şi Tatiana Solomon
Denumită popular şi „palma Maicii Domnului”, salvia este o binecunoscută vindecătoare a naturii și, în același timp, un condiment de excepție. Gustul delicat, dulce-amărui, al frunzelor de salvie - desemnată „planta anului” în 2001 de Asociaţia Internaţională a Plantelor - conferă stil și aromă unică oricărui preparat culinar.
Read more: Gastronomie cu stil Reţete speciale cu salviede Roxana-Ioana Ancuța
Yana Demina, în vârstă de 31 de ani este o ucraineancă fugită din calea războiului izbucnit în țara ei natală și refugiată în România. Este căsătorită, are doi copii și, din 27 februarie 2022, s-a stabilit în orașul Satu Mare, împreună cu cei mici, cumnata și copiii acesteia. Este antreprenoare, în trecut confecționa și vindea propria colecție de îmbrăcăminte pentru prichindei, iar acum are mare succes cu produsele de patiserie și cofetărie pe care le face, le promovează online și le vinde românilor din toată țara.
Read more: A fugit din calea războiului şi în România şi-a găsit pasiunea pentru cofetărie Yana Demina: „Noi,...de Ștefania Băcanu
După o finală la sânge, Gabriela Dima a câștigat „MasterChef România” 2022, emisiunea culinară difuzată de PROTV, și a plecat acasă cu marele premiu în valoare de 50.000 de euro. Radu Dumitrescu, Chef Foa și Joseph Hadad i-au analizat preparatele prezentate în finală, dar și evoluția în cele 20 de săptămâni de concurs și au decis că merită titlul de MasterChef. Gabriela gătește de când se știe, dar nu s-a gândit niciodată că marea ei pasiune se va transforma într-un mod de viață și că îi va aduce și câștiguri financiare. Nici la concurs nu voia să se înscrie, pentru că nu credea că este atât de bună. Dar, odată convinsă de cineva apropiat să facă pasul, și-a dat seama că este exact în locul care trebuie. Am stat la povești cu Gabriela Dima, marea câștigătoare a „MasterChef România” 2022, și am constatat că, pe lângă talentul culinar, are și multe alte calități și îndeletniciri ce merită cunoscute.
Read more: Câştigătoarea „MasterChef“ 2022, la Taifasuri după marea confruntare Gabriela Dima: „Toţi bărbaţii...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Binevenite și delicioase în plină vară, siropurile naturale pot face parte dintr-un cocteil exotic sau pot fi băute pe nerăsuflate, cu câteva cuburi de gheață. Indiferent de preferință, siropurile naturale înmagazinează toată explozia de arome a sezonului cald și oferă organismului comori de nutrienți.
Read more: Savoare şi… vitaminizare Reţete de siropuri naturale