Main menu

header

Joseph Hadad, top chef: „Mă aflu printre români ca să dau altă aromă gastronomiei de aici“

645 26 1de Luana Mare

„Cultura unui popor poate fi întrezărită prin fereastra bucătăriei sale”, iar Joseph Hadad, top chef internaţional, şi-a propus, atunci când a pus piciorul prima oară în România, să trezească gustul românilor pentru bucatele alese, rafinate şi ingenios prezentate, adevărate operă de artă în farfurie. A renunţat să gătească pentru clienţi de lux în restaurantele internaţionale de cinci stele şi s-a stabilit, împreună cu familia, la Bucureşti, iar de atunci au trecut mai bine de 20 de ani. S-a născut în Ierusalim, în urmă cu 57 de ani, din tată tunisian şi mamă marocancă, părinţi cu experienţă profesională în gastronomie. A deschis un restaurant premium la Bucureşti în urmă cu patru ani, „Joseph by Joseph Hadad”, a urmat o braserie, „Caju”, în decembrie anul trecut, iar acum pregăteşte un concept nou pentru un al treilea local, într-un efort supraomenesc de a pune capitala României pe harta destinaţiilor culinare ale Europei. „Nu este zi de la Dumnezeu să nu intru în bucătărie”, spune Joseph Hadad, şi face asta de la 12 ani, atunci când tatăl său l-a luat ca ajutor la prepararea mâncărurilor, cu gândul să-i transmită o artă pentru care trebuie să ai nu numai pricepere, dar mai ales pasiune. Spune că a realizat totul în viaţă cu ajutorul lui Dumnezeu, căruia-I mulțumește în fiecare dimineaţă pentru un nou început.

Read more: Joseph Hadad, top chef: „Mă aflu printre români ca să dau altă aromă gastronomiei de aici“

„Mâncări“ delicioase din perioada interbelică

644 30 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Într-o combinație năucitoare de gusturi care nu au fost cu nimic mai prejos de gastronomia occidentală, vechile preparate din perioada interbelică, gătite după rigorile celei mai înalte bucătării și servite ca la carte în restaurantele cu ștaif de pe Podul Mogoșoaiei sau în cele de pe marile bulevarde, au făcut ca Bucureștiului să i se atribuie, pe bună dreptate, denumirea de „Micul Paris”. Iată care au fost câteva dintre cele mai inedite rețete culinare cu iz interbelic și aromă de nostalgie.

Read more: „Mâncări“ delicioase din perioada interbelică

Marius Vornicescu, terapeut şi instructor yoga: „Cei un miliard de vegetarieni reprezintă un semnal de alarmă pentru industria cărnii“

644 31 1de Cătălina Tăgârță

Menținerea unei balanțe perfecte între minte sănătoasă și corp sănătos ar trebui să devină o prioritate pentru toată lumea. Asta presupune mișcare efectuată zilnic, alimentație sănătoasă și gândire pozitivă. Terapeutul Marius Vornicescu (foto) este dovada vie că se poate. În urmă cu 20 de ani a renunțat complet la carne și s-a apucat de yoga. Prezentator al emisiunii „Știința sacră”, ce se difuzează sâmbăta, de la ora 16:00, la postul 6TV, în timpul săptămânii specialistul predă cursuri de yoga și reiki. În plus, datorită celei mai recente cărți pe care a scris-o anul acesta, „Vegetarianul - povestea ta”, numele său a răsunat puternic peste hotare. Iată ce a povestit pentru cititorii revistei „Taifasuri” despre aceasta și despre stilul său de viață.

Read more: Marius Vornicescu, terapeut şi instructor yoga: „Cei un miliard de vegetarieni reprezintă un...

Secretele consumului de ceai în lume

643 30 1de Carmen Ciripoiu şi Roxana Istudor

De la celebrul ceai englezesc de la ora 5:00 la energizantul ceai turcesc, vă invităm să facem un ocol al lumii, să descoperim care sunt secretele consumului acestuia.

Read more: Secretele consumului de ceai în lume

Reţete de vară recomandate de Nigella Lawson

642 26 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Nigella Lawson este una dintre cele mai faimoase scriitoare de cărți de gătit din lume. Încă din 1998, când a publicat prima carte cu rețete („Cum să mănânci”), care s-a vândut în peste 300.000 de exemplare, ea a impresionat publicul prin sugestiile simple, delicioase și pline de umor. Deși inițial și-a început cariera ca jurnalist, Nigella s-a reîntors la dragostea pentru gătit pe care o avea încă din copilărie. Acum, la 57 de ani, după două căsnicii (dintre care prima s-a soldat cu doi copii), Nigella se bucură că își poate face meseria în liniște. Ea deține o gamă de veselă pentru gătit, „Living Kitchen”, și a vândut peste 3 milioane de exemplare din cele 11 cărți de bucate pe care le-a publicat.

Read more: Reţete de vară recomandate de Nigella Lawson

Sosuri exotice din Insulele Canare

641 30 1de Roxana Istudor

Felurile de mâncare din Insulele Canare au un element definitoriu, inseparabil de orice meniu: sosurile Mojo. Alcătuite din câteva repere fixe - ardei gras, usturoi, ulei de măsline și oțet - au dezvoltat în timp atâtea variațiuni, încât pot îmbogăți cu exotism și arome de excepție fiecare masă.

Read more: Sosuri exotice din Insulele Canare

Delicii estivale cu fructe de pădure

640 26 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Fructele de pădure pot fi vedetele unor deserturi spectaculoase și savuroase, care să răcorească perfect în miez de vară fierbinte.

Read more: Delicii estivale cu fructe de pădure

Preparatele bulgăreşti, un recital de gusturi alese

639 30 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Românii obișnuiesc să meargă în concediul de vară la vecinii bulgari, dar prea puțini cunosc cu adevărat care sunt mâncărurile specifice acestei țări. Și pentru că bucătăria bulgărească este una dintre cele mai sănătoase din Europa, găsiți în rândurile de mai jos preparatele cel mai savuroase.

Read more: Preparatele bulgăreşti, un recital de gusturi alese

Reţete delicioase marca Stanley Tucci

638 26 2de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Stanley Tucci, pe care îl cunoaștem din „Diavolul se îmbracă de la Prada” sau din „Jocurile foamei”, nu este doar un actor foarte talentat. De fapt, în ultima vreme, artistul nominalizat la Oscar pentru rolul din „Din Raiul meu” îndrăgește mai mult bucătăria decât platourile de filmare. Recăsătorit după moartea primei soții, Stanley și-a urmat cea de-a doua parteneră de viață la Londra, unde a redescoperit dragostea pentru gătit. El a publicat două cărți de bucate („Cartea de gătit Tucci” și „La masa Tucci: Gătind cu familia și prietenii”) și nu refuză nicio invitație în show-urile de gen, unde face demonstrații ale măiestriei sale gastronomice.

Read more: Reţete delicioase marca Stanley Tucci

S-a lansat în afaceri după ce a câştigat 50.000 de euro la „MasterChef“ Robert Petrescu găteşte mâncare japoneză în stradă, la rulotă

636 30 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Chiar dacă luna trecută competiția culinară de la Pro TV s-a încheiat, lui Robert Petrescu (32 de ani), câștigătorul celui de-al şaptelea sezon „MasterChef”, nu i s-a stins apetitul pentru gătit. După ce a pus mâna pe marele premiu de 50.000 de euro, concurentul, care a ieşit din cabinetul de stomatologie pentru a-şi duce pasiunea mai departe, și-a deschis o afacere care a prins foarte bine la public și este extrem de mândru că ideea sa a luat contur. Pasionat de bucătăria japoneză, Robert gătește chipsuri crocante din piele de pui, frigărui de pui şi de porc şi tartar de somon marinat în sos ponzo la rulota sa de street food asiatic, la care amatorii de astfel de preparate vor putea să-i încerce bucatele făcute chiar în fața lor. Stomatologul-bucătar are idei și mai mărețe cu banii de la „MasterChef”. S-a extins cu conceptul său de street food japonez și, până în primăvara anului viitor, vrea să deschidă un bistro cu mâncare românească și cu produse din curtea bunicii. Cine crede că Robert a ajuns aici dintr-o întâmplare se înșală. Tânărul și-a mai încercat norocul și în trecut la „MasterChef”, dar nu a reușit să meargă prea departe. S-a ambiționat și a experimentat mai mult, până când i-a dat gata pe jurați. În marea finală a preparat porumbel cu sos de trufe, foie gras și piure de cartofi mov, dar şi un desert complex, care a îmbinat armonios gusturile dulce, sărat și iute, compus dintr-o sferă de ciocolată cu mousse de caramel și jeleu asiatic. Despre drumul său până la marele premiu, emoții, compromisuri și planuri de viitor ne-a vorbit chiar Robert Petrescu într-un interviu sincer.

Read more: S-a lansat în afaceri după ce a câştigat 50.000 de euro la „MasterChef“ Robert Petrescu găteşte...

Îngheţata cu un strop de alcool, un deliciu pentru acasă

635 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Atunci când doriți să preparați acasă un desert cu totul deosebit, puteți apela la rețetele de înghețată cu puțin alcool. Considerate un deliciu, pot fi vedetele mesei dumneavoastră în zilele călduroase.

Read more: Îngheţata cu un strop de alcool, un deliciu pentru acasă

Dulceţuri… ciudate, dar delicioase

634 30 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Gospodinele reuşesc să facă dulceaţă aproape din orice, dar puţini şi-ar fi imaginat că legume ca ardeiul iute, ceapa sau vinetele pot fi transformate în delicatese dulci.

Read more: Dulceţuri… ciudate, dar delicioase

„Bucătarul cel bun şi bucătarul cel rău“: duelul reţetelor sănătoase şi delicioase

633 26 1de Gabriela Militaru şi Sorin Dumitrescu

Cum ne asigurăm că ceea ce mâncăm este nu doar foarte gustos, dar și sănătos? De multe ori întâmpinăm obstacole în a face această diferență. Pentru a ne ajuta, vin în sprijinul nostru bucătarul-şef Adrian Richardson şi nutriţionista Zoe Bingley-Pullin. Cei doi prezintă la Paprika TV emisiunea gastronomică „Bucătarul cel bun şi bucătarul cel rău”. Show-ul are la bază o competiție între două tipuri diferite de a găti. Adrian este înnebunit după minuni culinare nu foarte îngăduitoare în lupta cu kilogramele, însă extrem de apetisante. Spre deosebire de el, Zoe este adepta unui regim sănătos și a alimentelor cu efect terapeutic. La final, telespectatorii sunt puși în fața unei alegeri dificil de făcut. În consecință, n-ar fi rău să încercați cât mai multe rețete prezentate în emisiune. Absolut toate sunt delicioase!

Read more: „Bucătarul cel bun şi bucătarul cel rău“: duelul reţetelor sănătoase şi delicioase

Delicii cu şofran: gust bogat, aromă exotică

632 29 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, dă culoare, savoare și gust de excepție oricărui preparat.

Read more: Delicii cu şofran: gust bogat, aromă exotică

Tigaia cu senzori pentru meniuri inteligente

631 26 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Bucătăriile contemporane sunt sub un adevărat asediu din partea unor dispozitive inteligente - termostate, becuri, frigidere etc. Era doar o chestiune de timp până la apariția unei tigăi de acest tip - Pantelligent.

Read more: Tigaia cu senzori pentru meniuri inteligente

Idei de aperitive pentru o petrecere reuşită

630 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Pentru că prima impresie contează, este important ca atunci când aveți invitați să începeți petrecerea cu aperitive dintre cele mai delicioase, dar și arătoase. Și pentru că platourile cu felii de salam și de cașcaval au devenit desuete, încercați câteva rețete simple și moderne care vă vor aduce aprecierea invitaților.

Read more: Idei de aperitive pentru o petrecere reuşită

Marea pasiune a lui Blake Lively, actriţa din „Gossip Girl“: gătitul!

629 30 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Filcu

Blake Lively este o femeie căreia pare să nu-i lipsească nimic și care mărturisește că este pasionată nu doar de actorie, ci și de gătit. În plus, soția lui Ryan Reynolds arată impecabil la 29 de ani după ce a adus pe lume doi copii. S-ar spune deci că Blake ține cură de slăbire tot timpul. Nimic mai fals! Actrița spune că detestă curele de slăbire. În schimb, ea adoră să gătească sănătos, ceea ce o ajută și să se mențină în formă. Și, în curând, promite vedeta, gastronomia se va transforma într-o afacere pentru ea.

Read more: Marea pasiune a lui Blake Lively, actriţa din „Gossip Girl“: gătitul!

Reţete de dulciuri cu apa de roze

628 30 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Apa de roze este un ingredient cunoscut încă din Antichitate, atunci când persanii o foloseau pentru a infuza cu ea grăsimea de oaie, folosind-o apoi ca să dea gust preparatelor. Persanii foloseau apa de roze și pentru a prepara băuturi dulci și deserturi. De la persani, apa de roze a ajuns la indieni și la turci, aceștia din urmă fiind cei care au adus acest ingredient în Balcani și în Europa Occientală. Aici, europenii foloseau apa de roze atât în bucătărie, cât și ca produs cosmetic și chiar antidepresiv. În prezent, apa de roze se utilizează peste tot în lume la prepararea unora dintre cele mai delicioase dulciuri și băuturi.

Read more: Reţete de dulciuri cu apa de roze

Un tratament cu gust delicios: scrumbia

627 30 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Consumul de carne de scrumbie este în același timp un deliciu și un tratament, grație proprietăților de excepție ale acestui pește și beneficiilor pentru organism care l-au făcut o adevărată vedetă culinară.

Read more: Un tratament cu gust delicios: scrumbia

Ceapă verde în fel şi chip

626 26 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Datorită efectului său detoxifiant și antioxidant, ceapa verde este considerată un medicament pentru corp. Iar vestea bună e că în această perioadă poate fi găsită cu ușurință în piețe sau în grădini. Românii o folosesc adesea în stare crudă, în salate, fiindcă așa beneficiază la maximum de proprietățile acestui produs. Însă dacă aveți în casă mofturoși care se ridică de la masă când simt mirosul puternic, e bine să știți că puteți încerca să preparați ceapa în fel și chip. Poate-poate găsiți o variantă care să placă tuturor. Iată câteva idei.

Read more: Ceapă verde în fel şi chip

Alternative la salatele obişnuite

625 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Ca să fim întru totul sinceri, atunci când încercăm să evităm grăsimile, ne orientăm către salate care par, de multe ori, variante neapetisante ale preparatelor din carne. În cele din urmă, ajungem chiar să detestăm nesfârșitele salate în care, de obicei, tăiem câteva legume și, în cel mai fericit caz, o bucățică de carne de pui. Ce mâncăm însă atunci când ne-am săturat de salate? Putem alege mai multe rețete delicioase ce combină ingrediente sănătoase și variate, care nu ne dau senzația că mâncăm de fiecare dată același fel de mâncare.

Read more: Alternative la salatele obişnuite