de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Salata Caesar este o inspirație - plină de vitamine, cu proteine și cereale integrale incluse, acest fel de mâncare este unul aproape complet. Site-urile de specialitate menționează cele mai populare variante ale uneia dintre cele mai apreciate salate din lume.
Read more: Variaţiuni pe o temă delicioasă Reţete de salată Caesarde Silviu Ghering
Cristina Rouva, Tana (foto) pentru familie și prieteni, s-a născut la București din tată macedonean, venit la studii din Grecia, de la Klisoura, și mamă româncă, fiică de preot din Roata de Jos, comună la 58 de kilometri est de București, în județul Giurgiu. A plecat la „rădăcinile” paterne, în Elada, la sfârșitul studiilor, în 1983, după ce a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimică Organică din cadrul Institutului Politehnic București. Cu mândrie de macedoneancă și dor de România natală, Tana prezintă cititorilor revistei Taifasuri câteva rețete tradiționale, „mâncări” cum le spune ea, ale vlahilor din Klisoura.
Read more: „Ghini vinişi“ la reţete macedonene din Klisourade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Una dintre cele mai savuroase cărnuri de pasăre este o adevărată vedetă a oricărei mese, de sărbătoare sau de fiecare zi. Pieptul de rață este fraged, delicios, are o aromă inconfundabilă și este atât de versatil încât combinațiile în care este pregătit nu fac decât să-i potențeze gustul până la a-l transforma într-o delicatesă.
Read more: Delicatese pentru gusturi alese Reţete cu piept de raţăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Deschis nu demult în mijlocul unui fiord din Norvegia, restaurantul Iris este deja o vedetă mondială - vestea despre minunățiile pe care le experimentează clienții, deopotrivă din perspectiva meniului, a priveliștii și a întregului spectacol al simțurilor care înconjoară masa, a făcut înconjurul lumii.
Read more: Restaurantul Iris, o minune plutitoare în mijlocul unui fiord al Norvegieide Simona Lazăr
Afecțiune inflamatorie acută sau cronică a colonului, colita este însoțiă, adesea, de diaree și de leziuni pe colon, uneori și pe intestin (iar atunci numele său este: exterocolită). Adeseori, boala este însoțită de dureri abdominale (crampe) ori se poate manifesta prin constipație. Oricare ar fi semnele ei relevante, este clar că această afecțiune inflamatorie are legătură cu alimentele și cu digestia lor. Iar cei bolnavi - fie că este vorba despre o fază acută sau despre una cronică - trebuie să țină și o dietă adecvată.
Read more: Reţete indicate în dieta bolnavilor de colităde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pufoasă, cu o armă aparte, foarte sănătoasă mai ales din perspectiva conținutului scăzut de colesterol, carnea de curcan poate sta la loc de cinste în orice meniu. Iar de Sărbători sau ocazii speciale, aroma unică a unui curcan umplut este sinonimă cu delicatesa.
Read more: Aromă sinonimă cu delicatesa Reţete savuroase de curcan umplutde Simona Lazăr
În anul 1912, Auguste Escoffier - cel care este considerat și în ziua de azi cel mai mare bucătar al tuturor timpurilor, publica, la Paris, „Le Livre des menus”. Aflat în acea vreme în slujba împăratului Wilhelm al II-lea, cheful născut pe Coasta de Azur, în apropiere de Nisa, avea să fie gratulat de angajatorul său de atunci cu următoarele cuvinte: „Eu sunt împăratul Germaniei, dar tu ești împăratul maeștrilor bucătari!”. Aceste cuvinte aveau să îl însoțească pe Escoffier toată viața, devenindu-i un adevărat blazon.
Read more: Între „severitatea clasică“ şi fantezie Meniurile de Revelion ale lui Auguste Escoffierde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pentru toți cei care doresc ca bomboanele pentru pomul de Crăciun să fie „altfel”, avantajele sunt semnificative: există control deplin asupra ingredientelor și pregătirea acestor delicii spectaculoase poate deveni un memorabil eveniment de familie. Delicioase, aspectuoase, aceste bomboane de casă dau ocazia creativității fiecăruia să se desfășoare plenar și, odată înfășurate în staniol, sunt cele mai dulci surprize de Sărbători.
Read more: Reţete de bomboane de casă pentru pomul de Crăciunde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Carasul este cel mai cunoscut şi răspândit peşte de apă dulce din România. Ca unul dintre cei mai „iubiţi” peşti de la noi, nu doar pentru gustul dulce, pufos și foarte savuros, al cărnii sale, carasul este apreciat și pentru proprietăți nutriționale remarcabile, care îl fac un aliment recomandat tuturor, de la copii și femei însărcinate până la adulții în vârstă.
Read more: „Peştele poporului“, vedetă a meniurilor tradiţionale româneşti Reţete cu carasde Simona Lazăr
Anotimpul rece vine cu o mulțime de provocări culinare, care ne strâng în jurul mesei. Să nu spuneți că nu v-ați bucurat deja de masa de „lăsatul secului” - bogată și savuroasă? Și cu siguranță așteptați, ca toți românii, fasolea cu ciolan din târgurile stradale, care au loc de Ziua Marii Uniri. Și „pomana porcului”. Și masa de Crăciun... Dar ceea ce nu ne place atât de mult, când vine anotimpul rece, este atunci când apare gripa sau o răceală.
Read more: Dietă specială pentru sezonul virozelorde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Popularitatea internațională a baclavalei demonstrează o dată mai mult că un desert simplu, într-o combinație delicioasă și cu puține ingrediente, poate străbate secolele și meridianele, devenind un deliciu global.
Read more: Cel mai dulce brand de ţară Baclavaua, un deliciu globalde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cine nu iubește înghețata, desert încântător care poate schimba orice dispoziție sumbră? Fie că este o zi fierbinte de vară sau o noapte răcoroasă de iarnă, înghețata este un răsfăț care nu cunoaște anotimp. Dată fiind această popularitate enormă, cunoscutele variante de ciocolată sau vanilie au fost îmbogățite cu numeroase alte combinații, dintre care unele trec la ceea ce poate fi numit gust extrem.
Read more: Gust extrem Cele mai ciudate variante de îngheţatăde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
În ciuda faptului că a fost fondat în 1900, sistemul de evaluare cu stele Michelin al Ghidului pentru restaurante nu a început până în 1926. Primele 26 de ediții ale ghidului au arătat… benzinării, hoteluri și localuri, mai târziu intervenind și trimiterea de „inspectori”. Astăzi, a obține stele Michelin este pentru mulți chefi un scop în viață, chiar dacă sistemul are unele aspecte mai ciudate.
Read more: „Ciudăţenii“ ale sistemului stelelor Michelinde Camelia Onciu
Latte-urile cu dovleac au devenit extrem de populare în ultimii ani. Nu este deloc greu și durează doar cinci minute să preparați singuri această rețetă de cafea cu lapte și dovleac, mai sănătoasă și mai gustoasă decât versiunile industriale, pline de calorii, zahăr adăugat și conservanți.
Read more: Cafeaua cu dovleac, deliciu sănătos în spiritul toamneide Roxana Istudor şi Flori Pintea
A cincea cea mai cultivată cereală din lume este mai mult decât un deliciu - este foarte sănătoasă, întrucât nu conține gluten. Boabele ca atare pot fi vedete ale unor rețete minunate, iar făina de sorg dă la iveală deserturi savuroase.
Read more: Cereale redescoperite Reţete sănătoase cu sorgde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Atunci când o friptură miroase îmbietor și arată extraordinar, este un deliciu gastronomic pe care mulți îl consideră inegalabil. Pentru amatorii de carne parfumată sau condimentată cu diverse glazuri, marii bucătari ai lumii au inventat formule care transformă acest preparat într-un festival al gustului.
Read more: Deliciul crustelor Reţete spectaculoase de fripturi glazuratede Simona Lazăr
Vă invit într-o călătorie gastronomică pe Dunăre, de la izvoarele sale, în Munții Pădurea Neagră din Germania, până la „gurile” fluviului, adică acolo unde, prin cele trei brațe ale sale, se varsă în Marea Neagră, formând una dintre cele mai frumoase delte din Europa și din lume. Dacă e să ne referim la izvoarele Dunării, trebuie să știți că forma de plural este cât se poate de potrivită, pentru că fluviul pe care îl știm „ia naștere” prin „împletirea” apelor a două pâraie din munții germani: Brigach și Breg, care se întâlnesc în dreptul localității Eschingen, de aici și numele de „Donaueschingen” (izvoarele Dunării) - „Donau” fiind denumirea germană pentru „Dunăre”. După Volga, care curge în Rusia, Dunărea este cel mai lung fluviu din Europa. El parcurge 3.019 km (de la cel mai îndepărtat izvor), din care 2.852 din punctul de întâlnire de la Eschingen.
Read more: Călătorie culinară pe Dunăre, de la izvoare la vărsarede Gheorghe Zmaranda
Pe dealurile Transilvaniei, la numai 12 km în linie dreaptă de Făgăraș, în 2007 începea să se scrie povestea a ceea ce astăzi este Ferma de Biodiversitate Cobor. Aici, în satul Cobor, Markus Jebsen, pasionat de natură și om de afaceri care și-a donat o mare parte din avere parcurilor naționale și proiectelor de conservare din întreaga lume, începe să cumpere teren agricol abandonat, teren ce fusese folosit şi suprapăşunat. De-a lungul timpului, organizaţia lui Markus a cumpărat şi trei clădiri ruinate de timp și face primii pași în a le renova într-un mod sustenabil, cu materiale locale și naturale, păstrând arhitectura tradiţională. În 2015, Markus Jebsen donează totul Fundaţiei Conservation Carpathia, cea care aduce o viziune total nouă, transformând terenurile și casele într-o fermă de biodiversitate. Pe 14 octombrie, ferma Cobor va găzdui un eveniment inedit, spune István Szabó (foto), manager Afaceri Verzi la Fundația Conservation Carpathia. Întrecerea gulașurilor va aduce în prim-plan mai multe variante și rețete a acestui preparat, dar și creativitatea și priceperea bucătarilor.
Read more: Un eveniment inedit în care vor concura nouă echipe István Szabó: „Prin «Întrecerea gulaşurilor»...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Încărcat de proteine, oul este acel aliment unic, care asigură forță, sațietate și menține o greutate corporală optimă. În plus, este o adevărată vedetă a unuia dintre cele mai iubite feluri culinare, omleta, care poate deveni un spectacol culinar.
Read more: Cele mai savuroase reţete de omletăde Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Unele dintre cele mai vizibile celebrități ale planetei au unele dintre cele mai obișnuite preferințe alimentare, demonstrând că unele meniuri și gusturi sunt universal irezistibile.
Read more: Reţetele favorite ale celebrităţilorde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Înainte ca bucătarul José Andrés să devină faimos pentru World Central Kitchen, era deja pe culmile profesiei sale. Iar într-o zi a decis să-și pună priceperea alături de empatie și astfel a luat ființă un proiect uluitor, unic.
Read more: Când arta gătitului „coboară“ printre oamenii în nevoie José Andrés, chef-ul care a creat o armată...