de Ana Trifan
O cunoaşteţi mai ales din rolurile de adolescentă rebelă, care au propulsat-o la Hollywood, dar şi din videoclipul piesei „Crazy”, al formaţiei Aerosmith. Alicia Silverstone are acum 34 de ani şi a trecut de vremea năzbâtiilor copilăreşti. E preocupată nu numai de cariera sa, ci şi de un stil de viaţă sănătos. Şi ea, şi soţul său sunt vegani, adică nu consumă niciun fel de produs de origine animală şi nici nu poartă sau folosesc haine ori produse care au în compoziţie ingrediente de origine animală. Actriţa a scos şi o carte, numită „The Kind Diet” („Dieta blândă”), care conţine atât reţete, cât şi sfaturi şi idei pentru un stil de viaţă sănătos. De altfel, vedeta s-a remarcat la Hollywood şi prin faptul că e împotriva siluetelor filiforme şi nu a acceptat roluri în care i se cerea să slăbească. Vă prezentăm câteva reţete delicioase şi sănătoase din cartea sa, pe care le puteţi prepara cu încredere şi în perioadele în care ţineţi post.
Read more: Cu Alicia Silverstone, în bucătăriede Ana Trifan
Gwyneth Paltrow e frumoasă, e celebră la Hollywood, are doi copii care-i ocupă mult timp, însă toate acestea nu o fac să ocolească bucătăria, deoarece gătitul e una dintre pasiunile sale. Şi nu se mulţumeşte doar să facă mâncăruri după reţete clasice, ci şi inventează. Ca urmare, a scos o carte de bucate, cu 150 de reţete, care e apreciată atât de specialiştii în arta culinară, cât şi de publicul larg. Mai ales că reţetele sale sunt simple, iar actriţa propune la fiecare şi diferite variante, în funcţie de preferinţele alimentare ale celui care le găteşte. Ca să vă convingeţi că Gwyneth Paltrow este o bucătăreasă pricepută, nu trebuie decât să încercaţi cel puţin una dintre recomandările următoare, publicate în cartea sa de bucate.
Read more: Gătiţi cu Gwyneth Paltrow!de Ana Trifan
„Mereu am vrut să lucrez într-o măcelărie, dar între timp am devenit actor”. Cu această mărturisire îşi începe actorul francez Gérard Depardieu „Ma cuisine” („Bucătăria mea”), cartea sa de bucate. Dacă la Hollywood pasiunea pentru gătit a fost recunoscută de multe vedete, care au scris cărţi pe această temă sau şi-au deschis restaurante, actorii francezi au fost mai reţinuţi la acest capitol. Aceasta în condiţiile în care francezii sunt recunoscuţi pentru marea lor pasiune pentru mâncarea bună. Depardieu a fost însă mai îndrăzneţ. În cartea sa de bucate a adunat reţete franţuzeşti tradiţionale, gătite în stil personal. Iată câteva dintre „formulele” sale preferate.
Read more: În bucătăria lui Gérard Depardieude Ana Trifan
Pe Eva Longoria o cunoaşteţi mai ales din serialul „Neveste disperate”. Dacă pe micul ecran frumoasa actriţă de origine mexicană joacă rolul unui fost fotomodel care stă prost la capitolul talente de gospodină, în viaţa reală, nu numai că e preocupată de gătit, dar a scos şi o carte cu reţetele sale. În „Bucătăria Evei”, actriţa a adunat reţete mexicane care se gătesc în mod tradiţional la ea în familie şi pe care le-a învăţat de la mamă, mătuşi sau bunici. De asemenea, Eva Longoria a apărut în mai multe show-uri celebre din SUA şi a gătit în direct.
Read more: În bucătărie cu Eva Longoriade Ana Trifan
Când gătiţi v-aţi obişnuit să puneţi ceapă şi usturoi în fripturi, tocăniţe, în salate sau în sosuri. Bucătari mai îndrăzneţi însă le-au descoperit şi alte întrebuinţări acestor legume, unele dintre ele greu de imaginat, astfel că le-au combinat în deserturi şi chiar în cocteiluri. Vă prezentăm câteva reţete cu care vă veţi uimi musafirii şi îi veţi face să se întrebe ce ingredient-minune aţi folosit ca să obţineţi un gust atât de savuros.
Read more: Reţete incredibile cu ceapă şi usturoide Cristina Tache
Creveţii sunt cele mai des întâlnite crustacee. Pe lângă gustul lor exotic, aceştia sunt şi o sursă de elemente nutritive. În general, sunt potriviţi pentru salate, sosuri şi aperitive, dar se pot pregăti şi separat. Vă propunem câteva reţete pentru un meniu mai puţin obişnuit, dar foarte gustos.
Read more: Reţete cu creveţide Ana Trifan
Odată cu anotimpul cald, pateurile de porc sau de pui devin prea grele pentru organism, aşadar acestea e bine să fie înlocuite cu produse asemănătoare, din vegetale sau din peşte, gustoase şi sănătoase. Vă recomandăm câteva reţete de preparate care pot fi consumate la micul dejun, pe pâine prăjită, sau ca aperitiv ori ca şi garnitură la celelalte mese.
Read more: Pateuri uşoare de varăde Dana Purgaru
Quinoa, care poate fi cumpărată din magazinele cu produse naturiste, este supranumită „mama cerealelor” sau „cereala care întrece carnea”. Boabele sunt mici, de circa 2 mm, galbene, şi sunt considerate un aliment-minune de dieteticieni, deoarece au cel mai ridicat conţinut de proteine dintre toate seminţele, fibre, magneziu (ajută sistemul nervos), calciu (mai mult decât laptele), mangan, cupru, fier, crom, fluor, iod, potasiu, seleniu, zinc, vitaminele A, B, C, D, E, K şi aminoacizi. De asemenea, quinoa are un indice glicemic de numai 35, fiind un aliment recomandat pentru diabetici.
Read more: Quinoa în bucatede Gabriela Niculescu
Unul dintre cele mai uşoare preparate dulci este checul. Ne salvează de fiecare dată când avem musafiri neanunţaţi sau atunci când timpul nu ne permite să preparăm ceva laborios. Dar pe cât de simplă este reţeta, pe atât de diversificată o putem face noi, tocmai pentru că ingredientele de bază ne permit adăugarea altora cum ar fi: nuci, stafide, fructe zaharisite, migdale, smochine, coajă de lămâie sau de portocală, rahat, smântână şi altele, în combinaţii care să fie pe placul tuturor. Vă oferim câteva exemple pentru a transforma banalul chec într-un desert care vă poate uimi musafirii.
Read more: Reţete revoluţionare de checde Ana Trifan
Cârnaţii din comerţ conţin, de multe ori, ingrediente mai puţin sănătoase şi au cantităţi destul de mari de sare. Dacă vă plac aceste specialităţi la micul dejun sau ca aperitiv puteţi încerca următoarele reţete, bucurându-vă în acelaşi timp de specificul aromelor bucătăriei europene. De la sicilieni veţi afla cum se fac cârnaţii cu porc şi cu pui, de la irlandezi veţi afla ce gust bun are salvia cu carnea, iar de la spanioli şi portughezi cât de bine merge vinul în amestecul folosit la preparare.
Read more: Poftiţi la cârnaţi!de Ana Trifan
Hiperaciditatea gastrică este un simptom neplăcut, cauzat de existenţa unui dezechilibru între mecanismele de secreţie a acidului în stomac şi mecanismele de protecţie a acestuia. Persoanele care suferă de aceasta trebuie să uite de citrice, roşii, ardei iute sau piper, dar şi de deserturile cu multă ciocolată sau de alcool. Totuşi, în cazul în care cunoaşteţi modurile corecte de preparare a hranei nu va fi nevoie să sacrificaţi gustul alimentelor pentru a vă simţi bine după o masă.
Read more: Trucuri de gătit contra hiperacidităţiide Gabriela Niculescu
Bezelele reprezintă unul dintre cele mai dulci deserturi, tocmai de aceea „dulcegăriile” dintre îndrăgostiţi au primit numele lor. Şi dacă noi, gospodinele, iubim bezelele... de ce să nu încercăm să le savurăm în diferite moduri? Banalul preparat din albuşuri cu zahăr poate căpăta nenumărate forme, gusturi şi culori dacă ne lăsăm imaginaţia să ne ajute în bucătărie şi dacă „încălcăm” reţetele clasice, adăugând, pe lângă pasiune, alune, cafea solubilă, caramel, ciocolată, scorţişoară, curmale sau foi de napolitană. Noi vă prezentăm câteva exemple şi vă urăm: „Spor la «bucătărit»!”
Read more: Un desert romantic: bezelelede Ana Trifan
Vine 1 Mai şi ar fi păcat să nu profitaţi pentru a merge la un grătar în aer liber cu familia sau cu prietenii. Vă prezentăm câteva reţete „de sezon”, ce pot fi preparate şi în casă în cazul în care plouă sau nu reuşiţi să vă organizaţi pentru o ieşire la iarbă verde.
Read more: Reţete pentru grătarde Ana Trifan
Grecii fac mageritsa, o delicioasă ciorbă de miel, bulgarii sunt celebri pentru banitsa, plăcinta-aperitiv cu brânză, iar sârbii prepară cevapcici, un fel de mititei din carne de miel, care se consumă cu sos de iaurt. De la vecinii ortodocşi de la sud de Dunăre aflaţi cum se face un drob gustos cu iaurt şi mentă, iar de la ruşi veţi şti cum să „meşteriţi” un kulich - cozonacul lor tradiţional. Toate aceste reţete sunt specifice Paştelui ortodox.
Read more: Reţete de sărbătoare de la vecinii ortodocşide Dana Purgaru
Ghimbirul este un rizom originar din India şi China. Este folosit, din vremuri îndepărtate, atât în medicină - fiind una dintre plantele despre ale cărei puteri a scris chiar Confucius -, cât şi în gastronomie. În Europa Occidentală este utilizat drept condiment din secolul al IX-lea, în reţete de o diversitate uimitoare, în special în bucate dulci şi picante. Recent a apărut şi în magazinele noastre.
Read more: Delicatese cu ghimbirde Ana Trifan
Puţini ştiu că fructele de mare - caracatiţa, sepia, creveţii, scoicile sau calamarii - sunt produse ce pot fi consumate în post, datorită faptului că sunt nevertebrate. Până şi denumirea sub care sunt cunoscute, cea de „fructe”, duce cu gândul la post. Reţete pe baza acestora au fost publicate de mai mulţi teologi români, dar cei care le folosesc în mod constant în această perioadă de post sunt călugării din inima ortodoxiei, Muntele Athos. Fructele de mare se găsesc mai greu în stare proaspătă, însă de la raioanele de produse congelate le puteţi achiziţiona în diferite forme şi combinaţii. Am ales pentru dumneavoastră câteva reţete în care se regăsesc fructele de mare, respectând în acelaşi timp regulile alimentare ale postului.
Read more: Reţete de post cu fructe de marede Ana Trifan
Tofu este o pastă asemănătoare brânzei, din punct de vedere al consistenţei, care se prepară din lapte de soia coagulat. Este foarte apreciat datorită conţinutului său bogat în proteine, dar sărac în colesterol (aproape zero) şi în calorii (circa 70-80 de calorii la 100 g). De asemenea, este o sursă importantă de calciu şi de magneziu. Se găseşte în magazine sub diferite forme, de la variante foarte moi până la cele tari, şi poate fi utilizat cu succes ca înlocuitor de lactate, dar şi de carne (în forma sa solidă), la preparat sosuri ori deserturi. Aşadar, fiind un aliment de post, n-ar fi rău să profitaţi de toate beneficiile pe care le aduce şi de toate formele în care poate fi gătit.
Read more: Răsfăţ de post cu tofude Cătălina Rafailă
Lămâia este un fruct des întâlnit în prepararea alimentelor, datorită aromei sale, dar şi a vitaminelor şi sărurilor minerale pe care le conţine. Vă propunem câteva reţete gustoase şi sănătoase.
Read more: Reţete tradiţionale cu iz de lămâiede Elena Şerban
Vă place gustul cartofului? Dar al morcovului sau al dovleacului? Ce aţi zice dacă v-am spune că există o legumă care îmbină toate aceste trei gusturi? Este vorba despre cartoful dulce, care arată ca un cartof uriaş cu miezul portocaliu. Această rădăcinoasă, originară din America Centrală, dar care face furori în America de Nord şi în Australia, este una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase din regnul vegetal şi se poate găsi şi la noi.
Read more: Reţete de cartofi dulcide Mariana Borloveanu
Cu urzici ne putem desfăta începând de acum şi până la jumătatea lunii mai, acestea fiind lunile în care pot fi consumate. Deşi meniurile alcătuite pe baza lor sunt extrem de variate, nu trebuie să pierdeţi din vedere proprietăţile lor vindecătoare, deoarece tulpinile fragede şi frunzele detoxifică şi energizează.
Read more: Reţete delicioase cu urzicide Ana Trifan
- Mâncarea-vedetă pentru „Marţea grasă” dinainte de Postul Paştelui la catolici
Anul acesta, de 8 martie, britanicii, francezii, italienii, australienii, americanii, irlandezii şi canadienii celebrează „Ziua clătitelor”. Sărbătoarea îşi schimbă data în fiecare an şi este legată de ceea ce francezii numesc „Marţea grasă”, adică ultima zi dinainte de începerea Postului Paştelui la romano-catolici. Clătitele sunt sărbătorite şi la noi în ţară, în special în comunităţile de saşi şi de maghiari, iar localitatea Prejmer din Braşov a devenit deja celebră pentru „Carnavalul clătitelor”, care se organizează în ziua dinainte de „Miercurea Cenuşei”, când se intră în post. Iată câteva dintre reţetele care se fac cu ocazia acestei zile a clătitelor.
Read more: Sărbătoriţi clătitele!