de Cristina Tache
Deşi nu sunt prea plăcute vederii şi puţini îşi imaginează că le-ar putea consuma la masă, algele marine sunt o adevărată comoară a naturii. Asiaticii pot garanta pentru calităţile acestei delicatese, dar şi irlandezii, canadienii sau scandinavii, care le consumă în mod regulat. Sunt bogate în vitaminele A, B1, B6, C, D, E şi K, conţin multe minerale, se recomandă în anemie, rahitism sau constipaţie şi sunt foarte uşor de preparat. În plus, pot fi un aliat preţios în curele de slăbire, pentru că ele conţin doar 30 de calorii la 100 g. Dacă v-am convins să le încercaţi, vă oferim câteva idei de preparare.
Read more: Reţete cu alge marinede Cristina Tache
Budincile sărate sunt preparate culinare care se servesc, de obicei, fierbinţi, imediat ce au fost scoase din cuptor. Acestea pot fi pregătite atât ca fel principal, dar şi ca fel secundar şi pot constitui garnituri delicioase pentru fripturi. Iată câteva reţete care merită încercate.
Read more: Reţete de budinci săratede Ana Trifan
Uşor de preparat, cu ingrediente după care nu trebuie să alergaţi prin magazine pentru că le găsiţi repede şi în dulapul din bucătărie - puţină cafea, nişte pişcoturi, vanilie ori fructe din dulceaţă - şarlotele sunt un desert delicios şi aspectuos. Majoritatea au la bază gelatină, şi de aceea sunt mai puţin bogate în calorii decât alte deserturi. Practic, 100 g de gelatină au 300 de calorii, însă acestea provin din proteine, aşa că sunt calorii „goale”, care nu se depun.
Read more: Şarlote delicioasede Elena Diaconu
Deserturile sărace în calorii sunt la fel de gustoase ca acelea care conţin multe ingrediente hipercalorice. Secretul constă în a găsi înlocuitori ceva mai sănătoşi decât ingredientele folosite în mod normal la prepararea unei prăjituri. Spre exemplu, în locul uleiului vegetal puteţi folosi ulei de soia, care are un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi este o sursă bogată de acizi graşi Omega 3 şi vitamina E. Totodată, este recomandat să evitaţi gălbenuşurile, să înlocuiţi făina de grâu cu cea integrală şi să folosiţi lapte degresat, de soia sau de migdale. Dar cum rămâne cu zahărul, care este ingredientul de bază al diverselor prăjituri? Acesta trebuie folosit cu moderaţie, iar în cazurile în care este posibil, e bine să fie înlocuit cu mierea, bogată în minerale şi vitamine din complexul B.
Read more: Deserturi sărace în caloriide Ana Trifan
V-a rămas cacao de la prăjiturile pe care le-aţi făcut de Sărbători? Aveţi în dulap praf de ciocolată caldă sau cacao instant, de tipul celei folosite de cei mici pentru a-şi prepara o băutură savuroasă? Atunci puteţi încerca aceste reţete, care, cu siguranţă, vor îmblânzi frigul din case şi de afară.
Read more: Ciocolată fierbinte pentru zilele friguroasede Elena Nedelcu
Cafeaua este cea mai populară băutură de pe glob. Orice specialist recomandă măcar o ceaşcă pe zi, datorită proprietăţilor sale terapeutice descoperite de curând, dar şi pentru că este bogată în antioxidanţi. Pentru cei care şi-au făcut un adevărat ritual din consumarea cafelei de dimineaţă, noi vă prezentăm câteva reţete delicioase de siropuri aromate, menite să vă sporească plăcerea zilnică.
Read more: Siropuri aromate pentru cafeade Elena Şerban
Diabetul este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane. Boala este cauzată de funcţionarea defectuoasă a unor celule pancreatice, fapt ce determină prezenţa zahărului în urină. Din cauza restricţiilor alimentare, diabeticii se plâng de faptul că nu prea au ce mânca. De aceea, vă vom oferi câteva reţete care, fiind foarte gustoase, vor fi foarte apreciate de diabetici.
Read more: Delicii pentru diabeticide Mariana Borloveanu
Nimic nu poate fi mai savuros decât o cană cu cidru fierbinte, emanând un puternic parfum de scorţişoară. Asemenea vinului, cidrul poate fi mai dulce sau mai acrişor, fiind o băutură slab alcoolizată (3%-8% alcool), obţinută în urma fermentării fructelor. Chiar dacă cei mai mari consumatori de cidru sunt locuitorii Marii Britanii, şi românii îndrăgesc această băutură energizantă şi foarte sănătoasă. Pe lângă cidrul de mere, care stă la baza acestei delicioase băuturi, e bine să folosiţi la preparare coacăze, smochine sau măceşe.
Read more: Cidrul, deliciul ierniide Elena Diaconu
Aroma iernii este accentuată de mirosul bradului, al portocalelor, al mirodeniilor şi, nu în ultimul rând, al scorţişoarei. Presărată peste bunătăţile de sezon, aceasta seduce oaspeţii cu mirosul delicios şi încântă papilele gustative.
Read more: Un ingredient de... sărbătoare: scorţişoarade Gabriela Niculescu
Carnea de peşte este recomandată de medici în multe regimuri alimentare şi în cure de slăbire, pentru că este un aliment foarte sănătos, bogat în nutrienţi, grăsimi esenţiale şi destul de sărac în calorii. Prepararea peştelui nu este un lucru dificil, dar necesită câteva cunoştinţe suplimentare. De aceea, vă prezentăm câteva dintre cele mai populare reţete.
Read more: 5 metode de a găti peştelede Anda Postolache
Ne aflăm în Postul Naşterii Domnului, un post ceva mai uşor, cu multă bucurie, pentru că ne prevesteşte naşterea minunată a Pruncului Sfânt. Vă prezentăm câteva reţete cu mâncăruri şi dulciuri de post culese de prin mănăstiri.
Read more: Bucate de post din trapezele monahalede Elena Şerban
Cei suferinzi de boli de ficat nu au voie să consume, printre altele, fructe uleioase, aluaturi proaspete cu mult unt, foitaje grase, îngheţată pe bază de frişcă sau creme grase şi gălbenuş crud. Din cauza restricţiilor, acestor persoane le este foarte greu să îşi prepare dulciuri sănătoase. Dacă vă aflaţi în această situaţie vă venim în ajutor.
Read more: Deserturi pentru bolnavii de ficatde Cristina Tache
Virtuţile terapeutice ale verzei, un aliment atât de comun pentru noi, sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind considerată un adevărat panaceu. Această legumă este bogată în fibre, are puţine calorii şi conţine o cantitate impresionantă de vitamina C. Din ea se pot prepara o sumedenie de reţete, în afară de varză călită şi sarmale. Iată câteva dintre acestea.
Read more: Varza-n bucatede Gabriela Niculescu
În numărul trecut al revistei am început să vă prezentăm câteva reţete de pâine, la îndemâna tuturor, menite să alunge monotonia meselor prin combinaţiile inedite de ingrediente, care transformă banala franzelă într-o specialitate gustoasă. Pentru a obţine în propriile case produse de panificaţie ieftine, gustoase şi sănătoase, venim în sprijinul dumneavoastră cu alte câteva idei. Spor la copt!
Read more: Reţete de pâine după preferinţe (II)de Gabriela Niculescu
Pâinea se găseşte astăzi în foarte multe variante, de la tradiţionalele turte româneşti la lipia libaneză, de la franzela simplă la cea cu seminţe, cu diverse brânzeturi sau cu verdeţuri. Cu cât este mai sofisticată, cu atât este mai scumpă în comerţ. Tocmai de aceea vă oferim câteva reţete simple pentru produse variate de panificaţie, ale căror ingrediente se găsesc uşor, iar costul pâinii pregătite în casă va fi mult mai mic decât al celei de pe rafturile brutăriilor. Spor la copt!
Read more: Reţete de pâine după preferinţe (I)de Anda Postolache
E sezonul dovleacului şi este bine să vă folosiţi de virtuţile lui terapeutice, deoarece conţine mult betacaroten şi antioxidanţi, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon şi protide. Seminţele sale sunt bogate în ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice (ajută la eliminarea paraziţilor intestinali). Printre beneficiile aduse de consumul dovleacului se numără: desfundarea vaselor de sânge, reglarea colesterolului şi stimularea activităţii rinichilor. Puteţi prepara acasă câteva feluri de sucuri şi băuturi proaspete din dovleac şi veţi obţine nu doar licori delicioase, ci şi adevărate medicamente.
Read more: Băuturi delicioase din dovleacde Ana Trifan
Din zona Turciei vin salatele simple, cu multe legume proaspete, iranienii vă îmbie cu mentă şi lămâie, dinspre Rusia sau Uzbekistan trebuie să vă aşteptaţi la multă maioneză, iar de la ucraineni puteţi afla cum să combinaţi peştele afumat.
Read more: Salate orientalede Ana Trifan
Bucătăria latino-americană e la fel de proaspătă, energică şi apetisantă precum stilul de viaţă al popoarelor care locuiesc în această parte a lumii. Multe legume, carne slabă, condimente - acestea sunt ingredientele cu care vă îmbie salatele din America Latină, începând cu Mexicul şi nelipsita sa fasole roşie, trecând în paşi de samba prin Brazilia şi continuând până în Argentina, unde tangoul pare să meargă mână în mână cu... mărul verde.
Read more: Salate latino-americanede Elena Şerban
Medicii ne recomandă să bem cât multe lichide. Lucru care nu e deloc neplăcut, dar când ne gândim că băuturile pe care le cumpărăm de pe piaţă sunt preparate cu adaosuri nesănătoase, parcă ne trece setea. Avantajul este că acum pieţele sunt pline de fructe, de aceea vă venim în ajutor cu idei de reţete cu care vă puteţi face acasă sucuri delicioase şi sănătoase.
Read more: Sucuri naturale şi sănătoase (VII)de Ana Trifan
Multe legume, condimente din belşug, sosuri picante, tăiţei, carne de pui, dar şi de porc, crevete... Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele cu care vă vor tenta salatele din Orientul mai Îndepărtat sau mai Apropiat.
Read more: Salate asiaticede Ana Trifan
Mentă verde, oregano, multe legume, năut, suc de lămâie, iaurt, usturoi, vinete şi lipii. Acestea sunt unele dintre ingredientele cu care uşoarele şi delicioasele salate arăbeşi vă poftesc la masă.
Read more: Salatele arăbeşti, uşoare şi gustoase