Main menu

header

Delicioasele legume murate

de Diana Georgescu

Combinaţiile de legume murate cu ierburi aromate sunt absolut delicioase şi au avantajul că sunt simplu de preparat. Iar dacă sunt reuşite şi frumos prezentate, pot constitui un plăcut cadou. După ce încercaţi variantele propuse aici, puteţi folosi principiile de bază, pentru a realiza amestecuri proprii, în funcţie de preferinţe.

Read more: Delicioasele legume murate

Savoarea roşiilor din borcan

de Diana Georgescu

Tomatele conservate pentru iarnă sunt incontestabil folositoare în bucătărie, dar ele pot deveni un deliciu în sine. Cele uscate, asociate cu condimente şi seminţe, pot fi servite alături de brânzeturi, preparate din carne şi peşte, paste sau chiar pizza. Sucul de roşii se poate consuma şi ca atare, fiind consistent, răcoritor şi bogat în vitamine şi antioxidanţi. Conservele din roşii, de tot felul, sunt extrem de populare, iar cu puţină pricepere pot fi realizate în propria gospodărie.

Read more: Savoarea roşiilor din borcan

Gusturi şi arome din estul Anatoliei

de Alina Anghel

Partea estică a Anatoliei reprezintă cea mai mare regiune geografică a Turciei şi are legături cu Marea Neagră, dar şi cu Georgia, Armenia, Iran şi Irak. Aici se găseşte cel mai înalt munte din Turcia, Agri Dagi sau Muntele Ararat, cu o înălţime de circa 5.137 de metri (considerat a fi acelaşi munte menţionat în Biblie în care s-a oprit Arca lui Noe după încetarea potopului). Erzurum (sau Cetatea Anatoliei de Est), capitala provinciei cu acelaşi nume, a fost fondată la poalele Munţilor Paladoken, la o altitudine de 1.950 m, fiind un important centru comercial, pe ruta de tranzit dintre Ankara, Trabzon şi Teheran. Indiferent în ce oraş din estul Anatoliei ajunge vizitatorul, găseşte aproximativ aceleaşi feluri de mâncare. Câteva reţete vor fi de ajutor să vă faceţi o idee a gastronomiei acelor locuri.

Read more: Gusturi şi arome din estul Anatoliei

Brioşe pentru oricare moment al zilei

de Diana Georgescu

Desert, gustare sau chiar antreu, delicioasele brioşe şi-au făcut loc printre preferinţele gurmanzilor, datorită gustului lor inconfundabil, îmbogăţit cu unt şi ouă. Iniţiaţii folosesc aluatul drept pretext pentru a-l umple cu tot felul de combinaţii rafinate. Dar ele pot constitui o gustare mereu la îndemână, apreciată de copii şi uşor de realizat.

Read more: Brioşe pentru oricare moment al zilei

Îngheţate delicioase

de Dana Purgaru

Vreţi să vă revigoraţi cu ceva gustos pe ultima sută de metri înainte de venirea sezonului rece şi să vă reamintiţi de zilele petrecute la plajă? Iată câteva reţete de îngheţate, uşor de preparat, cu care veţi reuşi să vă impresionaţi familia sau oaspeţii.

Read more: Îngheţate delicioase

Descoperiţi tainele bucătăriei thailandeze!

de Dana Purgaru

Uşor de digerat şi greu de uitat. Astfel se poate descrie una dintre cele mai cunoscute bucătării din lume, cea a Thailandei, caracterizată prin folosirea cu preponderenţă a peştelui ori a creveţilor, a legumelor şi a plantelor aromatice într-un melanj de simplitate şi de exotism. Vă prezentăm câteva dintre preparatele tradiţionale thailandeze, iar după ce le veţi dezlega misterul, cu siguranţă vă veţi îndrăgosti de gustul lor.

Read more: Descoperiţi tainele bucătăriei thailandeze!

Supe răcoroase de vară

de Diana Georgescu

Minunate amestecuri de legume, care dau organismului aportul necesar de vitamine şi fibre, supele de vară au avantajul că unele dintre ele pot fi preparate la rece. Este cazul popularei gazpacho, o reţetă tradiţională spaniolă, care are la bază tomata, un fruct extrem de complex şi de benefic. Bucătăria multor popoare cunoaşte reţete care derivă din acest amestec tradiţional, preparate termic, sau nu, după caz. Vă oferim câteva exemple, pentru a vă inspira şi a vă delecta.

Read more: Supe răcoroase de vară

Cocteiluri celebre reinterpretate

de Diana Georgescu

Pentru după-amiezile relaxante, serile festive sau chiar pentru o zi de vacanţă petrecută cu prietenii, cocteilul este o băutură aproape nelipsită. Abundenţa de ingrediente exotice existentă în magazine permite prepararea acestora acasă, fără mari eforturi. Vă oferim câteva idei pentru cocteiluri răcoroase, slab alcoolizate sau chiar fără alcool, puţin diferite faţă de reţetele tradiţionale. Toate ingredientele sunt calculate pentru un pahar dacă nu este specificat altfel.

Read more: Cocteiluri celebre reinterpretate

Reţete de Parfait

de Diana Georgescu

Zilelor călduroase le putem face faţă mai uşor dacă introducem în alimentaţie mai multe fructe şi legume, sub diverse forme, mai ales în deserturi. Mult râvnitul produs îngheţat, având la bază sirop de zahăr, ouă şi frişcă, la care se adaugă diverse ingrediente savuroase cum sunt alune, alcool şi chiar fructe, este mult mai la îndemână decât aţi crede.

Read more: Reţete de Parfait

Preparate din... „Cizmă“ (II)

de Dana Purgaru

După ce în numărul trecut am dezlegat misterul unor bunătăţi italiene precum lasagna, calzone, risotto, tagliatelle, tortellini, minestrone, sgroppino şi faimoasele paste bolognese, de această dată a venit rândul unor preparate ce i-au făcut pe mulţi, din lumea întreagă, să exclame: „Mamma mia!”

Read more: Preparate din... „Cizmă“ (II)

Preparate din... „Cizmă“ (I)

de Dana Purgaru

Bucătăria italienească este vedetă în întreaga lume. Practic, aproape că nu există persoană care să nu fi mâncat sau să nu fi pregătit vreodată o reţetă din... „Cizmă”. Acest lucru se întâmplă atât pentru că felurile urmaşilor Romei sunt savuroase, dar şi pentru că acestea sunt foarte uşor de preparat. Nu rămâne decât să vă convingeţi.

Read more: Preparate din... „Cizmă“ (I)

Fel de fel de chifteluţe

de Diana Georgescu

Chiftele, kofta, bahji, toate denumesc un fel de mâncare pregătit fie exclusiv din carne, din legume sau din diverse amestecuri de cărnuri şi legume. Sunt savuroase şi relativ uşor de pregătit, indiferent de sezon, şi pot constitui un fel principal, un antreu sau un preparat potrivit pentru picnic. Pot fi pregătite termic, prin prăjire în ulei încins, sau coacere în cuptor, pe hârtie de copt. În funcţie de ceea ce aveţi în frigider, puteţi pregăti o variantă delicioasă, inspirându-vă din propunerile noastre.

Read more: Fel de fel de chifteluţe

Deserturi-vedetă

de Diana Georgescu

Sunteţi devoratori de ciocolată, dar în acelaşi timp preferaţi dulciurile uşoare şi puţin alcoolizate? Dintre toate combinaţiile posibile vă prezentăm câteva care să vă satisfacă toate aceste gusturi.

Read more: Deserturi-vedetă

Deserturi răcoroase la pahar

de Diana Georgescu

Abundenţa de fructe şi legume din această perioadă vă oferă posibilitatea să pregătiţi deserturi savuroase şi sănătoase, cu grad de dificultate scăzut. În plus, aceste combinaţii sunt recomandate întrucât suplinesc vitaminele şi mineralele pierdute în timpul caniculei. Unele dintre reţetele prezentate vă dau posibilitatea să improvizaţi, înlocuind fructele după propria imaginaţie, iar prezentarea în pahare sau boluri vă oferă două avantaje: aspect atrăgător şi rapiditate în decorare.

Read more: Deserturi răcoroase la pahar

Gustări cu ton

de Diana Georgescu

Tonul este un peşte cu carne fragedă şi delicată şi textură uleioasă. Extrem de popular în întreaga lume, este preferat pentru prelucrarea sub formă de conserve. Proaspăt sau conservat, acesta poate fi ingredientul ideal pentru preparate rapide, majoritatea reţetelor ce au la bază acest ingredient fiind uşor de realizat şi relativ ieftine. Americanii folosesc tonul la salate sau sandvişuri, în timp ce în Italia adăugarea lui la paste este deja un obicei culinar.

Read more: Gustări cu ton

Omlete speciale

de Diana Georgescu

Combinaţiile culinare pe bază de ouă şi legume, brânzeturi sau chiar carne sunt foarte răspândite în special în ţările mediteraneene şi reprezintă o alegere potrivită în sezonul cald. În Italia se numesc „frittata”, în Spania „tortilla de patatas”, iar în ţările arabe „eggah sau ajjah”, dar ele sunt, de fapt, o varietate de omletă realizată din mai multe ouă, aromată cu ierburi, la care se adaugă legume, fructe (în special tomate), brânzeturi şi uneori carne. Servită fierbinte sau rece, este un fel de mâncare foarte versatil, fiind potrivit pentru orice masă a zilei sau chiar pentru picnicuri sau petreceri în grădină. Vă dezvăluim reţetele tradiţionale ale câtorva ţări, urmând ca pe baza combinaţiilor respective să vă alcătuiţi varianta preferată.

Read more: Omlete speciale

Mic dejun sănătos cu cereale, nuci şi fructe

de Gabriela Niculescu

Cea mai importantă masă a zilei este micul dejun, peste care nu este indicat să săriţi niciodată. Acesta trebuie să fie consistent şi să asigure necesarul de energie organismului până la orele prânzului. Cerealele integrale combinate cu lapte sau iaurt oferă 20%-30% din necesarul energetic zilnic, conţin o cantitate mare de fibre, fier, vitamine din complexul B, calciu şi seleniu şi previn apariţia multor boli, printre care şi a cancerului. Tocmai de aceea sunt alegerea ideală pentru un mic dejun sănătos recomandat tuturor vârstelor.

Read more: Mic dejun sănătos cu cereale, nuci şi fructe

Plăcinte uşoare, gătite fără foc

de Ana Trifan

Când afară e cald şi bucătăria se încinge la maximum şi de la o ciorbiţă, până şi cele mai harnice gospodine se vor codi să aprindă focul la cuptor pentru a băga o plăcintă la copt. Ne-am gândit să vă scăpăm de această problemă prezentându-vă câteva reţete de plăcinte foarte sănătoase şi uşoare, care se gătesc fără foc.

Read more: Plăcinte uşoare, gătite fără foc

Delicii cu mălai

de Ana Trifan

Ne-am obişnuit să-l considerăm ingredientul pentru mămăligă şi… cam atât. Mălaiul poate fi însă folosit mai mult în bucătărie. De aceea vă venim în ajutor cu câteva idei de reţete delicioase.

Read more: Delicii cu mălai

Răsfăţ în farfurie cu parfum libanez

de Diana Georgescu

Mâncarea libaneză, sănătoasă şi savuroasă, a devenit atât de cunoscută, încât numele unor condimente sau feluri de mâncare au intrat în limbajul curent, iar multe dintre ingredientele care odinioară se aflau doar în magazinele specializate se găsesc acum pe rafturile tuturor supermarketurilor. Încercaţi câteva reţete, foarte populare şi deloc greu de realizat.

Read more: Răsfăţ în farfurie cu parfum libanez

Dan Bordeianu: „Încerc orice, de la cele mai ciudate mâncăruri până la cele tradiţionale“

11-02-1de Gabriela Niculescu

Chiar dacă este un actor desăvârşit, Dan Bordeianu are şi o latură pragmatică şi, mai mult decât atât, este şi perfecţionist. Acesta este unul dintre motivele pentru care preferă să se gospodărească singur, să gătească, făcând din această activitate un adevărat ritual, şi să folosească în bucătărie zarzavaturi din propria grădină. Însă, firea artistică este cea dominantă, aşa că îi este greu să respecte şi să ne reproducă reţetele întocmai, dar am încercat să obţinem de la el câteva ponturi numai bune de aplicat.

Read more: Dan Bordeianu: „Încerc orice, de la cele mai ciudate mâncăruri până la cele tradiţionale“