de Daniela Anton
Macarons sunt deliciile franţuzeşti ale momentului şi pot fi întâlnite într-o multitudine de arome şi culori. Când savuraţi macarons vă bucuraţi de un înveliş crocant, dar delicat, cu un interior îmbietor de dulceaţă, ciocolată sau cremă de unt.
Read more: Un deliciu franţuzesc multicolor: macaronsde Mariana Borloveanu
Călugării de la Muntele Athos au rigori ale postului mult mai aspre decât credincioşii care trăiesc în celelalte colţuri ale lumii. Cu toate acestea, după toate slujbele Săptămânii Patimilor, ce culminează cu Sărbătoarea Paştelui, au şi ei o rânduială specifică a agapei pascale. Dintre toate acestea, un meniu cu borş magyritsa, iahnie cu tahini, plăcintă cu spanac şi colivă de Paşte este nelipsit la Sfântul Munte, dar s-ar putea regăsi şi pe mesele noastre.
Read more: Delicatese mănăstireşti pentru masa de Paştede Diana Georgescu
- Gastronomul francez Brillat-Savarin a menţionat fondue în scrierile sale din secolul al XIX-lea
Un preparat elegant şi rafinat, fondue este de fapt uşor de pregătit. Tradiţional, conţine brânzeturi Emmenthaler sau Gruyere şi vin, amestecate într-un recipient, la cald. Se poate adăuga brandy de cireşe în compoziţia topită, în care mai apoi se înmoaie bucăţele de pâine uscată. Rolul alcoolului în compoziţie este de a scădea punctul de fierbere, astfel încât proteinele din brânză să nu se închege.
Read more: Rafinament elveţian: fonduede Diana Georgescu
Antreu sau desert, în funcţie de preferinţa sau necesitatea dumneavoastră, tartele reprezintă un preparat mereu la îndemână, uşor de realizat, cu ingrediente de bază aflate în cămara fiecăruia. De îndată ce sunt cunoscute principiile de bază puteţi să vă folosiţi resursele şi fantezia pentru a avea o gustare apetisantă sau un dulce surprinzător de aspectuos. În plus, tartele au avantajul că pot fi preparate ca atare şi menţinute în frigider câteva zile, pentru a fi umplute la nevoie.
Read more: Tarte pe toate gusturilede Alina Anghel
Ce ar fi o reţetă fără ingredientele originale... sau măcar denumirile ingredientelor să fie originale? Până la urmă, interesul suscitat de o reţetă este denumirea, apoi aspectul. Şi când printre ingrediente descoperi că cel mai important este „Liquamen”, de exemplu, devii curios să prepari acea reţetă. Iar când afli că acel preparat îşi trage originea tocmai din Roma Antică... îţi doreşti cu atât mai mult. Reţetele descrise câteva rânduri mai jos provin dintr-o carte de bucate din Roma Antică: „De Re Coquinaria” a lui Marcus Gavius Apicius, tradusă din limba latină de Robert Maier.
Read more: Reţete din Roma Anticăde Alina Anghel
Cultivarea şi împânzirea cafelei în lume au pornit din Peninsula Arabică, începând cu secolul al XV-lea în Yemen, fiind cunoscută apoi în secolul al XVI-lea în ţări precum Persia, Egipt, Siria şi Turcia. Departe de a fi considerată o simplă băutură, în starea ei naturală, măcinată fin sau mai grosier, cafeaua este folosită şi ca ingredient în prepararea dulciurilor şi chiar a bucatelor bazate pe aluat dospit, cum ar fi cornurile sau pâinea, cu sau fără adaos de zahăr.
Read more: De la băutură la desert: cafeauade Diana Georgescu
În combinaţie cu fructe sau cu legume, dar şi cu carne sau cu peşte, gelatina oferă avantajul unor antreuri sau deserturi spectaculoase, fără a supune ingredientele tratamentului termic. Terinele dulci sau sărate pot adăuga culoare şi savoare meselor dumneavoastră festive, nefiind necesar un efort deosebit pentru prepararea lor.
Read more: Minuni gustoase cu gelatinăde Alina Anghel
Delta Yangtze din China este considerată a fi punctul de plecare a cultivării orezului în Japonia. Migraţiile continue ale chinezilor, care stăpâneau tehnica cultivării orezului, au dus la semănarea acestuia în masă. Încă de la începuturi, în Japonia s-a cultivat un singur tip de orez, cel cu bobul scurt. Tradiţional, o masă este constituită dintr-un bol cu orez fiert, numit „gohan” sau „meshi”, şi alte feluri de mâncare condimentate, numite „okazu”. De altfel, orezul fiert a fost întotdeauna preparatul de bază al oricărei mese, celelalte preparate fiind considerate „garnituri”.
Read more: Bunătăţi tradiţionale japonezede Alina Anghel
Bogată în calciu, proteine şi substanţe naturale ce ajută şi protejează flora intestinală, halloumi cunoaşte multe întrebuinţări în industria alimentară. Poate fi servită ca aperitiv, gătită în suc de roşii cu creveţi, friptă pe grătar, presărată peste pizza sau paste, în sandvişuri, salate de vară, dulciuri pentru ziua de Paşte (flaounes), iar vara, ciprioţii o servesc în salate cu pepene roşu sau galben.
Read more: Brânza cipriotă cu aromă de mentă: halloumide Alina Anghel
Multe dintre reţetele în care se folosesc nucile, foile de plăcintă şi mierea, la fel ca multe alte reţete de dulciuri însiropate, vin din Orientul Mijlociu, fiind caracteristice bucătăriei din Imperiul Otoman şi ţărilor din centrul şi sud-vestul Asiei. Vă prezentăm câteva reţete de baclava inedite, din mai multe părţi ale lumii.
Read more: Baclavaua în jurul lumiide Diana Georgescu
Printre alimentele puţin exploatate în bucătăria românească se află şi lintea. Aceasta este foarte bogată în molibden, un metal ce face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman, întrucât arde grăsimile sangvine, ajută la formarea hemoglobinei şi îmbunătăţeşte metabolismul celular. De asemenea, aduce un imens aport de acid folic şi de fibre, două elemente absolut vitale, precum şi alţi nutrienţi importanţi precum manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul şi vitamina B1. Vă prezentăm câteva reţete care au la bază lintea, asociate cu condimente ce îi sporesc savoarea şi potenţează gustul plăcut al acesteia. Sunt uşor de preparat, nu costă mult şi sunt benefice şi hrănitoare în zilele reci.
Read more: Delicii calde cu linte, ideale în zilele recide Diana Georgescu
Datorită abundenţei de legume şi fructe exotice, importate pe întregul parcurs al anului, avem posibilitatea de a ne satisface mici capricii, indiferent de anotimp. Fie că le cumpărăm special în acest scop sau se află de ceva timp în frigiderul nostru, ca rezultat al unui imbold de moment survenit în magazine, multe dintre fructele şi legumele mai puţin obişnuite pot deveni un deliciu exotic. Alăturarea câtorva ingrediente precum ghimbir şi lime (lămâie verde) potenţează aroma fructelor sau legumelor şi o pune în valoare. Iată câteva reţete simple, care vă pot stimula imaginaţia şi vă pot deschide apetitul pentru a încerca şi alte combinaţii.
Read more: Dulceţuri exoticede Daniela Anton
Sosurile dau un plus de gust şi de savoare unui număr mare de feluri de mâncare. Secretul nu constă însă numai în prepararea lor meşteşugită, ci şi în asezonarea corectă.
Read more: Meşteşugul sosurilorde Gabriela Niculescu
Acest articol se adresează celor care s-au convins deja de nocivitatea băuturilor carbogazoase „naturale” produse industrial, chimizate până la refuz şi îndulcite sintetic, colorate ţipător, care în plus ruinează sănătatea. Oferim aici o reţetă pentru prepararea în casă a unei beri din... ghimbir, folosind ingredinte exclusiv naturale. Este bună pentru sistemul digestiv, vitalizantă, afrodiziacă şi redă pofta de viaţă.
Read more: Cum puteţi prepara acasă bere de ghimbirde Gabriela Bunea
Arborele tonka, cu denumirea ştiinţifică Dipteryx odorata, este originar din nordul Americii de Sud (Guyana, regiunea Orinioco), iar principalii producători de seminţe de tonka de astăzi sunt Nigeria şi Venezuela. Arborele, ce atinge înălţimi de 8-10 metri, are frunzele ovale de culoare verde-cenuşiu, iar boabele de tonka sunt, de fapt, seminţele fructului. Acestea sunt deosebit de aromate, cu un gust dulceag, cu parfum de vanilie şi miros foarte puternic de fân proaspăt cosit, având diverse întrebuinţări.
Read more: Tonka, un condiment cu aromă inconfundabilăde Gabriela Niculescu
Roxana Iliescu a fost atrasă de bucătărie dintotdeauna, dar, de când au venit pe lume cele două fiice ale sale, preocuparea sa pentru arta culinară a devenit pasiune. O pasiune pentru alimentaţie sănătoasă, dar gustoasă. Şi pentru că a primit întrebări şi-a dorit să dea răspunsuri, iar acest lucru îl face acum la şcoala de bucătărie pe care a deschis-o: „Scuola di Cucina Semplice Semplice”. Din aceeaşi pasiune s-a născut şi un DVD cu zece reţete speciale pentru Sărbători, şi nu numai. Pe câteva dintre ele ni le-a oferit şi sperăm să vă inspire.
Read more: Roxana Iliescu: „Bucătăria înseamnă... bucurie, imaginaţie, culoare, recunoştinţă“de Elena Şerban
Crude sau gătite, merele asigură aportul de vitamine de care organismul are nevoie. Spre deosebire de alte fructe, merele nu au contraindicaţii în nicio boală şi sunt indicate atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. În cazul acestora din urmă, în special al celor care fac nazuri la mâncare, este recomandat mamelor să le pregătească micuţilor preparate din aceste fructe.
Read more: Delicii cu merede Diana Georgescu
Broccoli este încă o legumă puţin cunoscută şi îndrăgită în ţara noastră. Asocierea acesteia cu unt, smântână, lapte, brânză sau cu condimente şi alte legume îi poate conferi o savoare deosebită, permiţându-vă să o introduceţi în reţetarul cotidian. Vă oferim câteva idei, ce pot constitui baza pe care puteţi experimenta şi adapta, după gust, multe alte reţete.
Read more: Descoperiţi savoarea din broccolide Diana Georgescu
Bazată pe ingrediente proaspete şi pe condimente ce favorizează digestia, bucătăria indiană este preferata multor altor popoare. Savuroasă şi incitantă, datorită aromelor exotice, mâncarea indiană este sănătoasă şi ajută organismul să-şi revină după excesele obişnuite în perioada Sărbătorilor. Vă prezentăm câteva delicatese indiene, unele dintre cele mai populare preparate culinare de bază.
Read more: Delicii indiene de tradiţiede Diana Georgescu
După festinurile copioase prilejuite de Crăciun, un meniu sofisticat, dar mai puţin laborios este ceea ce-şi doreşte fiecare dintre noi pentru petrecerea din noaptea de Revelion. Am alcătuit un astfel de meniu, din ingrediente cât mai sănătoase, prezentate cât mai atrăgător, dar pentru a căror preparare să nu fie necesar să alocaţi foarte mult timp şi efort. Vă rugăm să vă inspiraţi şi să vă bucuraţi!
Read more: Delicii pentru noaptea Anului Noude Diana Georgescu
Mesele festive prilejuite de Sărbătoarea Crăciunului oferă, pe lângă bucuria reunirii familiei, satisfacţii gastronomice îndelung aşteptate. Dar au dezavantajul că necesită un volum de muncă foarte mare şi ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza exceselor culinare. Vă prezentăm o alternativă pentru meniul de Crăciun, cu ajutorul căreia puteţi evita tradiţionalele preparate din carne de porc şi nelipsiţii cozonaci şi puteţi scurta timpul petrecut în bucătărie.
Read more: Meniu special pentru Crăciun