Main menu

header

Un ingredient aparte: meiul

de Ana Trifan

Multe persoane consideră meiul o hrană pentru păsări, însă acesta este un ingredient excelent pentru mesele noastre. De pildă, în Asia, este foarte apreciat şi folosit la prepararea mâncărurilor, iar în Occident este foarte căutat de persoanele cu intoleranţă la gluten. În plus, meiul este una dintre puţinele cereale ce pot fi consumate de cei care suferă de boală celiacă. De asemenea, e apreciat de nutriţionişti, deoarece furnizează un număr aproape dublu de proteine, comparat cu orezul. Vă prezentăm câteva reţete care vă vor face să priviţi altfel această cereală.

Read more: Un ingredient aparte: meiul

Reţete cu banane pentru toate gusturile

de Elena Şerban

Bogate în fosfor, calciu, vitaminele A, C, E şi niacină (B3), bananele reprezintă una dintre cele mai sănătoase gustări. De asemenea, conţinutul important de potasiu face ca numai două fructe pe zi să asigure întreaga cantitate necesară din acest mineral, esenţială unei bune funcţionări corespunzătoare a organismului. Vă prezentăm câteva reţete cu banane, de la deserturi răcoritoare până la... grătar.

Read more: Reţete cu banane pentru toate gusturile

Delicatese italieneşti à la Sophia Loren

14-02-1de Ana Trifan

Sophia Loren este admirată pentru felul în care şi-a conservat, de-a lungul anilor, frumuseţea naturală şi pentru modestia de care a dat dovadă întotdeauna. Şi cum provine din sudul Italiei, unde se pune mare preţ pe bucătărie, actriţa a adus la Hollywood nu numai tipul clasic de frumuseţe italiană, ci şi reţetele tradiţionale din ţara sa. Le-a publicat în două cărţi numite: „Sophia Loren - reţete şi amintiri” şi „Sophia Loren - în bucătărie, cu dragoste”. Şi cum ar fi putut să fie altfel, când actriţa a mărturisit că secretul frumuseţii sale stă tocmai în spaghete şi ulei de măsline, ingrediente nelipsite din bucătăriile italienilor.

Read more: Delicatese italieneşti à la Sophia Loren

Gătiţi cu vegetariana Sheryl Crow!

16-02-1de Ana Trifan

Cântăreaţa şi actriţa americană Sheryl Crow, acum în vârstă de 49 de ani, a trecut prin momente dificile în urmă cu cinci ani. Medicii i-au descoperit un cancer de sân, peste care a trecut cu bine, însă de atunci vedeta şi-a schimbat stilul de a mânca. A devenit vegetariană şi are grijă să folosească ingrediente ecologice în meniurile pe care le consumă. Vedeta a ţinut să-şi facă publice pasiunile pentru gătit şi pentru o viaţă sănătoasă într-o carte de reţete. Pornind de la piesa care a făcut-o celebră, „If it makes you happy” („Dacă te face fericit”), Sheryl a realizat împreună cu bucătarul său personal cartea de bucate „If it makes you healthy” („Dacă te face sănătos”).

Read more: Gătiţi cu vegetariana Sheryl Crow!

Cu Alicia Silverstone, în bucătărie

08-02-1de Ana Trifan

O cunoaşteţi mai ales din rolurile de adolescentă rebelă, care au propulsat-o la Hollywood, dar şi din videoclipul piesei „Crazy”, al formaţiei Aerosmith. Alicia Silverstone are acum 34 de ani şi a trecut de vremea năzbâtiilor copilăreşti. E preocupată nu numai de cariera sa, ci şi de un stil de viaţă sănătos. Şi ea, şi soţul său sunt vegani, adică nu consumă niciun fel de produs de origine animală şi nici nu poartă sau folosesc haine ori produse care au în compoziţie ingrediente de origine animală. Actriţa a scos şi o carte, numită „The Kind Diet” („Dieta blândă”), care conţine atât reţete, cât şi sfaturi şi idei pentru un stil de viaţă sănătos. De altfel, vedeta s-a remarcat la Hollywood şi prin faptul că e împotriva siluetelor filiforme şi nu a acceptat roluri în care i se cerea să slăbească. Vă prezentăm câteva reţete delicioase şi sănătoase din cartea sa, pe care le puteţi prepara cu încredere şi în perioadele în care ţineţi post.

Read more: Cu Alicia Silverstone, în bucătărie

Gătiţi cu Gwyneth Paltrow!

14-02-1de Ana Trifan

Gwyneth Paltrow e frumoasă, e celebră la Hollywood, are doi copii care-i ocupă mult timp, însă toate acestea nu o fac să ocolească bucătăria, deoarece gătitul e una dintre pasiunile sale. Şi nu se mulţumeşte doar să facă mâncăruri după reţete clasice, ci şi inventează. Ca urmare, a scos o carte de bucate, cu 150 de reţete, care e apreciată atât de specialiştii în arta culinară, cât şi de publicul larg. Mai ales că reţetele sale sunt simple, iar actriţa propune la fiecare şi diferite variante, în funcţie de preferinţele alimentare ale celui care le găteşte. Ca să vă convingeţi că Gwyneth Paltrow este o bucătăreasă pricepută, nu trebuie decât să încercaţi cel puţin una dintre recomandările următoare, publicate în cartea sa de bucate.

Read more: Gătiţi cu Gwyneth Paltrow!

În bucătăria lui Gérard Depardieu

16-02-1de Ana Trifan

„Mereu am vrut să lucrez într-o măcelărie, dar între timp am devenit actor”. Cu această mărturisire îşi începe actorul francez Gérard Depardieu „Ma cuisine” („Bucătăria mea”), cartea sa de bucate. Dacă la Hollywood pasiunea pentru gătit a fost recunoscută de multe vedete, care au scris cărţi pe această temă sau şi-au deschis restaurante, actorii francezi au fost mai reţinuţi la acest capitol. Aceasta în condiţiile în care francezii sunt recunoscuţi pentru marea lor pasiune pentru mâncarea bună. Depardieu a fost însă mai îndrăzneţ. În cartea sa de bucate a adunat reţete franţuzeşti tradiţionale, gătite în stil personal. Iată câteva dintre „formulele” sale preferate.

Read more: În bucătăria lui Gérard Depardieu

În bucătărie cu Eva Longoria

17-02-1de Ana Trifan

Pe Eva Longoria o cunoaşteţi mai ales din serialul „Neveste disperate”. Dacă pe micul ecran frumoasa actriţă de origine mexicană joacă rolul unui fost fotomodel care stă prost la capitolul talente de gospodină, în viaţa reală, nu numai că e preocupată de gătit, dar a scos şi o carte cu reţetele sale. În „Bucătăria Evei”, actriţa a adunat reţete mexicane care se gătesc în mod tradiţional la ea în familie şi pe care le-a învăţat de la mamă, mătuşi sau bunici. De asemenea, Eva Longoria a apărut în mai multe show-uri celebre din SUA şi a gătit în direct.

Read more: În bucătărie cu Eva Longoria

Reţete incredibile cu ceapă şi usturoi

de Ana Trifan

Când gătiţi v-aţi obişnuit să puneţi ceapă şi usturoi în fripturi, tocăniţe, în salate sau în sosuri. Bucătari mai îndrăzneţi însă le-au descoperit şi alte întrebuinţări acestor legume, unele dintre ele greu de imaginat, astfel că le-au combinat în deserturi şi chiar în cocteiluri. Vă prezentăm câteva reţete cu care vă veţi uimi musafirii şi îi veţi face să se întrebe ce ingredient-minune aţi folosit ca să obţineţi un gust atât de savuros.

Read more: Reţete incredibile cu ceapă şi usturoi

Reţete cu creveţi

de Cristina Tache

Creveţii sunt cele mai des întâlnite crustacee. Pe lângă gustul lor exotic, aceştia sunt şi o sursă de elemente nutritive. În general, sunt potriviţi pentru salate, sosuri şi aperitive, dar se pot pregăti şi separat. Vă propunem câteva reţete pentru un meniu mai puţin obişnuit, dar foarte gustos.

Read more: Reţete cu creveţi

Pateuri uşoare de vară

de Ana Trifan

Odată cu anotimpul cald, pateurile de porc sau de pui devin prea grele pentru organism, aşadar acestea e bine să fie înlocuite cu produse asemănătoare, din vegetale sau din peşte, gustoase şi sănătoase. Vă recomandăm câteva reţete de preparate care pot fi consumate la micul dejun, pe pâine prăjită, sau ca aperitiv ori ca şi garnitură la celelalte mese.

Read more: Pateuri uşoare de vară

Quinoa în bucate

de Dana Purgaru

Quinoa, care poate fi cumpărată din magazinele cu produse naturiste, este supranumită „mama cerealelor” sau „cereala care întrece carnea”. Boabele sunt mici, de circa 2 mm, galbene, şi sunt considerate un aliment-minune de dieteticieni, deoarece au cel mai ridicat conţinut de proteine dintre toate seminţele, fibre, magneziu (ajută sistemul nervos), calciu (mai mult decât laptele), mangan, cupru, fier, crom, fluor, iod, potasiu, seleniu, zinc, vitaminele A, B, C, D, E, K şi aminoacizi. De asemenea, quinoa are un indice glicemic de numai 35, fiind un aliment recomandat pentru diabetici.

Read more: Quinoa în bucate

Reţete revoluţionare de chec

de Gabriela Niculescu

Unul dintre cele mai uşoare preparate dulci este checul. Ne salvează de fiecare dată când avem musafiri neanunţaţi sau atunci când timpul nu ne permite să preparăm ceva laborios. Dar pe cât de simplă este reţeta, pe atât de diversificată o putem face noi, tocmai pentru că ingredientele de bază ne permit adăugarea altora cum ar fi: nuci, stafide, fructe zaharisite, migdale, smochine, coajă de lămâie sau de portocală, rahat, smântână şi altele, în combinaţii care să fie pe placul tuturor. Vă oferim câteva exemple pentru a transforma banalul chec într-un desert care vă poate uimi musafirii.

Read more: Reţete revoluţionare de chec

Poftiţi la cârnaţi!

de Ana Trifan

Cârnaţii din comerţ conţin, de multe ori, ingrediente mai puţin sănătoase şi au cantităţi destul de mari de sare. Dacă vă plac aceste specialităţi la micul dejun sau ca aperitiv puteţi încerca următoarele reţete, bucurându-vă în acelaşi timp de specificul aromelor bucătăriei europene. De la sicilieni veţi afla cum se fac cârnaţii cu porc şi cu pui, de la irlandezi veţi afla ce gust bun are salvia cu carnea, iar de la spanioli şi portughezi cât de bine merge vinul în amestecul folosit la preparare.

Read more: Poftiţi la cârnaţi!

Trucuri de gătit contra hiperacidităţii

de Ana Trifan

Hiperaciditatea gastrică este un simptom neplăcut, cauzat de existenţa unui dezechilibru între mecanismele de secreţie a acidului în stomac şi mecanismele de protecţie a acestuia. Persoanele care suferă de aceasta trebuie să uite de citrice, roşii, ardei iute sau piper, dar şi de deserturile cu multă ciocolată sau de alcool. Totuşi, în cazul în care cunoaşteţi modurile corecte de preparare a hranei nu va fi nevoie să sacrificaţi gustul alimentelor pentru a vă simţi bine după o masă.

Read more: Trucuri de gătit contra hiperacidităţii

Un desert romantic: bezelele

de Gabriela Niculescu

Bezelele reprezintă unul dintre cele mai dulci deserturi, tocmai de aceea „dulcegăriile” dintre îndrăgostiţi au primit numele lor. Şi dacă noi, gospodinele, iubim bezelele... de ce să nu încercăm să le savurăm în diferite moduri? Banalul preparat din albuşuri cu zahăr poate căpăta nenumărate forme, gusturi şi culori dacă ne lăsăm imaginaţia să ne ajute în bucătărie şi dacă „încălcăm” reţetele clasice, adăugând, pe lângă pasiune, alune, cafea solubilă, caramel, ciocolată, scorţişoară, curmale sau foi de napolitană. Noi vă prezentăm câteva exemple şi vă urăm: „Spor la «bucătărit»!”

Read more: Un desert romantic: bezelele

Reţete pentru grătar

de Ana Trifan

Vine 1 Mai şi ar fi păcat să nu profitaţi pentru a merge la un grătar în aer liber cu familia sau cu prietenii. Vă prezentăm câteva reţete „de sezon”, ce pot fi preparate şi în casă în cazul în care plouă sau nu reuşiţi să vă organizaţi pentru o ieşire la iarbă verde.

Read more: Reţete pentru grătar

Reţete de sărbătoare de la vecinii ortodocşi

de Ana Trifan

Grecii fac mageritsa, o delicioasă ciorbă de miel, bulgarii sunt celebri pentru banitsa, plăcinta-aperitiv cu brânză, iar sârbii prepară cevapcici, un fel de mititei din carne de miel, care se consumă cu sos de iaurt. De la vecinii ortodocşi de la sud de Dunăre aflaţi cum se face un drob gustos cu iaurt şi mentă, iar de la ruşi veţi şti cum să „meşteriţi” un kulich - cozonacul lor tradiţional. Toate aceste reţete sunt specifice Paştelui ortodox.

Read more: Reţete de sărbătoare de la vecinii ortodocşi

Delicatese cu ghimbir

de Dana Purgaru

Ghimbirul este un rizom originar din India şi China. Este folosit, din vremuri îndepărtate, atât în medicină - fiind una dintre plantele despre ale cărei puteri a scris chiar Confucius -, cât şi în gastronomie. În Europa Occidentală este utilizat drept condiment din secolul al IX-lea, în reţete de o diversitate uimitoare, în special în bucate dulci şi picante. Recent a apărut şi în magazinele noastre.

Read more: Delicatese cu ghimbir

Reţete de post cu fructe de mare

de Ana Trifan

Puţini ştiu că fructele de mare - caracatiţa, sepia, creveţii, scoicile sau calamarii - sunt produse ce pot fi consumate în post, datorită faptului că sunt nevertebrate. Până şi denumirea sub care sunt cunoscute, cea de „fructe”, duce cu gândul la post. Reţete pe baza acestora au fost publicate de mai mulţi teologi români, dar cei care le folosesc în mod constant în această perioadă de post sunt călugării din inima ortodoxiei, Muntele Athos. Fructele de mare se găsesc mai greu în stare proaspătă, însă de la raioanele de produse congelate le puteţi achiziţiona în diferite forme şi combinaţii. Am ales pentru dumneavoastră câteva reţete în care se regăsesc fructele de mare, respectând în acelaşi timp regulile alimentare ale postului.

Read more: Reţete de post cu fructe de mare

Răsfăţ de post cu tofu

de Ana Trifan

Tofu este o pastă asemănătoare brânzei, din punct de vedere al consistenţei, care se prepară din lapte de soia coagulat. Este foarte apreciat datorită conţinutului său bogat în proteine, dar sărac în colesterol (aproape zero) şi în calorii (circa 70-80 de calorii la 100 g). De asemenea, este o sursă importantă de calciu şi de magneziu. Se găseşte în magazine sub diferite forme, de la variante foarte moi până la cele tari, şi poate fi utilizat cu succes ca înlocuitor de lactate, dar şi de carne (în forma sa solidă), la preparat sosuri ori deserturi. Aşadar, fiind un aliment de post, n-ar fi rău să profitaţi de toate beneficiile pe care le aduce şi de toate formele în care poate fi gătit.

Read more: Răsfăţ de post cu tofu