de Alina Anghel
Posturile sunt asociate, în general, cu o perioadă mai lungă sau mai scurtă de restricţii alimentare. Deşi nu putem prepara mâncăruri ce conţin carne, lapte sau ouă, ne rămân o mulţime de alte ingrediente din care, dacă ştim cum să le combinăm, obţinem preparate ce vor fi consumate cu siguranţă şi după trecerea postului. Pentru aceasta, vă oferim câteva reţete de aperitive calde sau reci, bune de adus la masă familiei, dar şi invitaţilor.
Read more: Aperitive pentru Postul Marede Alina Anghel
În popor există o vorbă care zice: „Graba strică treaba”. Este mult adevăr în aceste câteva cuvinte, dar câteodată, în bucătărie, graba poate să ducă la ceva bun. Ajutate doar de câteva ingrediente şi având la dispoziţie doar jumătate de oră sau chiar mai puţin, gospodinele pot prepara multe feluri de mâncare gustoase şi aspectuoase. În această categorie intră şi câteva reţete de pe meleagurile germane, ce sunt uşor şi rapid de preparat, nu necesită multe ingrediente şi reprezintă ceva nou pentru gospodinele şi oaspeţii obişnuiţi cu mâncăruri „ca la mama acasă”.
Read more: Şuncă... în stil nemţescde Alina Anghel
Fiind o bună sursă de vitamine (A, B, C, D), proteine (19-21 g/ 100 g), grăsime (4 g/100 g), fier (între 4 şi 12 mg/100 g), dar şi zinc, cupru şi seleniu, ficatul de pui este un ingredient uşor de găsit, dar şi de preparat. Vă prezentăm câteva idei de reţete delicioase.
Read more: Delicatese cu ficat de puide Alina Anghel
Pentru un mic dejun rapid, gustos şi sănătos, clătitele ruseşti cu brânză de vaci (syrniki) sunt o opţiune ideală. Acest tip de brânză conţine multe proteine ce sunt asimilate mai uşor de corpul uman decât orice alte proteine de origine animală, dar şi grăsimi sănătoase, acizi ce ajută la prevenirea cancerului de ficat, vitamine şi minerale. În plus, este indicată curelor de slăbire. Vă prezentăm câteva reţete gustoase şi uşor de preparat.
Read more: Aroma unui mic dejun perfect: clătitele ruseştide Adela Stăncescu
Destinaţie turistică foarte apreciată în Uniunea Europeană, Polinezia Franceză oferă vizitatorilor vacanţe de vis, dar şi bucate gustoase, exotice. Meniurile tradiţionale sunt rezultatul unui amestec între bucătăria franceză şi cea asiatică, din care nu lipsesc peştele, fructele tropicale, dar şi carnea de porc sau de pui. În preparatele lor, fie că sunt feluri principale sau deserturi, localnicii folosesc adesea nuca de cocos, după cum veţi observa în reţetele pe care vi le prezentăm.
Read more: Meniuri tropicale din Polineziade Adela Stăncescu
Dacă nu aţi reuşit să vizitaţi acest Hawaii, numit şi Paradisul Pacificului, şi să gustaţi din delicatesele culinare locale, vă oferim câteva reţete pe care le puteţi încerca acasă. Specialităţile exotice conţin adesea fructe tradiţionale, dar sunt influenţate şi de bucătăriile chineză, japoneză, coreeană, filipineză, portugheză sau spaniolă. Mai cunoscută la noi, pizza Hawaii este uneori considerată o ciudăţenie, din cauza combinaţiei dintre fructe şi preparatele din carne, dar este foarte apreciată în toată lumea.
Read more: Reţete exotice din Hawaiide Alina Anghel
Chiar dacă este frig, nu înseamnă că nu este binevenită o salată cu legume, mai ales după meniurile grele de Sărbători. Iată câteva idei de reţete excelente, ce pot constitui o trecere uşoară de la mâncăruri fierbinţi şi grase la salatele răcoroase, detoxificante.
Read more: Salate pe toate gusturilede Gabriela Niculescu
Fasolea mung este o plantă anuală din familia fabaceelor, cultivată pentru seminţele şi mugurii săi. Conţine multă vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, fier şi potasiu. Albuminele conţinute în seminţe, lipidele şi amidonul sunt foarte uşor asimilabile pentru organism. Când ne simţim slăbiţi în urma efortului fizic sau a oboselii, în general, un adaos foarte benefic la dieta noastră îl constituie lăstarii de fasole mung germinată. Aceştia îmbunătăţesc asimilarea substanţelor care ajung în organism sub forma componenţilor nutritivi.
Read more: Seminţe vii la farfuriede Ana Trifan
Paul McCartney, fostul component al legendarei formaţii Beatles, s-a lansat luna trecută într-un domeniu în care publicul e mai puţin obişnuit să-l vadă. Artistul a publicat o carte de bucate numită „The Meat Free Monday Cookbook” („Cartea de gătit pentru lunea fără carne”), în care a adunat reţete de familie, dar a rugat şi prieteni precum Gwyneth Paltrow şi Kevin Spacey să-şi împărtăşească propriile reţete. Artistul nu e deloc necunoscător în ale bucătăriei, aşa că puteţi încerca fără emoţii următoarele reţete luate din cartea sa de bucate.
Read more: Delicii à la Paul McCartneyde Anda Postolache
- Tradiţie românească din preajma Crăciunului, ce atestă pioşenia
Pelincile Domnului, scutecele Domnului sau turta cu julfă sunt numele diferite ale unei prăjituri ce se prepară mai ales în mediul rural, în Ajunul Crăciunului. Reţeta diferă nesemnificativ de la o regiune la alta a ţării, în mare fiind asemănătoare şi având acelaşi sens ritualic: întâmpinarea pioasă a Pruncului Iisus.
Read more: Scutece dulci pentru Pruncul Iisusde Alina Anghel
Băuturile sunt nelipsite de pe masa noastră de zi cu zi. Putem alege între o multitudine de reţete, cu sau fără alcool, fierbinţi sau reci, dulci sau iuţi. Scorţişoară, cuişoare, cardamom, rom sau votcă sunt doar o mică parte dintre ingredientele ce se regăsesc în multe dintre preparatele alcoolice servite în preajma Sărbătorilor de iarnă în diferite colţuri ale lumii. Chiar dacă multe dintre ele sunt băuturi, acestea pot servi şi ca bază pentru prepararea altor licori savuroase, în funcţie de preferinţe.
Read more: Savoare la pahar, de Sărbătoride Dana Purgaru
Cu toate că în comerţ poate fi găsită la raioanele cu cereale, hrişca nu face parte din această categorie. Seminţele sunt asemănătoare celor de grâu şi se prepară la fel ca orezul sau ca alte cereale, prin fierbere sau înmuiere în apă fierbinte. Este originară din Asia, iar la noi în ţară se cultivă şi se prepară în special în Moldova. Mâncărurile obţinute din hrişcă sunt sănătoase şi săţioase, fiind recomandat ca aceste seminţe să fie consumate cât mai des, deoarece protejează sistemul cardiovascular, apără organismul de infecţii, reduce riscul de diabet, previne apariţia pietrelor la rinichi, susţin ficatul şi sunt de mare ajutor în curele de slăbit.
Read more: Bunătăţi cu hrişcăde Dana Purgaru
Broccoli este o legumă din ce în ce mai cunoscută la noi, ce poate fi preparată într-o varietate de reţete. Acestea vor fi atât gustoase, cât şi sănătoase, deoarece bucheţelele verzi, asemănătoare conopidei, sunt o sursă excelentă de vitaminele A, B2 şi C, dar şi de acid folic, fier, potasiu, seleniu şi de sulf. De asemenea, broccoli conţine calciu într-o cantitate aproape echivalentă cu a laptelui. Vă prezentăm câteva idei de preparare a acestei legume, uşor de realizat.
Read more: Broccoli în bucatede Dana Purgaru
Roşcovul (Ceratonia Siliqud) sau carobul - aşa cum mai e numit - este un arbore din familia leguminoaselor, răspândit în zona mediteraneană, inclusiv sudul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia de Vest şi Insulele Canare. Fructele lui sunt nişte păstăi brun-roşcate, ce se coc toamna şi au un gust plăcut, aromat, dulceag, asemănător cu cel de cacao. De asemenea, au o mare importanţă terapeutică şi alimentară, deoarece conţin o cantitate însemnată de fibre, glucide, mucilagii, amidon, vitamine, pectine, zinc şi foarte mult calciu, fiind folosite în special ca detoxificant şi antidiareic, dar şi împotriva gastritei, a enterocolitei şi a colicilor bebeluşilor. La noi, praful de roşcove se găseşte în comerţ, în special la magazinele tip plafar.
Read more: Reţete cu roşcovede Gabriela Niculescu
Nuca are o utilitate versatilă în gastronomie, fiind un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci sau ciocolată, cât şi pentru salate şi mâncăruri rafinate. Fie că folosiţi miezul întreg, zdrobit sau măcinat, proaspăt sau prăjit, acesta conferă o aromă specială preparatelor. În plus, nucile sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi contribuie la scăderea colesterolului. Un consum moderat de miez de nucă reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, duce la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare, dar şi la întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă importantă de fibre, proteine, grăsimi, antioxidanţi, minerale şi vitamine.
Read more: Reţete cu „vedetele toamnei“: nucilede Gabriela Niculescu
- „Aveam în jur de 8 ani la prima experienţă culinară“
Anca Rusu este prezentatoarea Observatorului de week-end al Antenei 1 şi este pasionată de arta culinară. Fiind o persoană foarte activă, nu-i rămâne prea mult timp la dispoziţie pentru gătit, dar iubeşte să-şi primească prietenii la masa pe care a pus preparatele sale... cu dragoste. Aşa a ajuns Prinţesa Polonic, după cum s-a intitulat ştirista, să creeze un site dedicat celor care vor să gătească sănătos, gustos şi fără risipă de timp.
Read more: Anca Rusu sau... Prinţesa Polonicde Gabriela Niculescu
Preparatele din dovlecei, vinete sau fasole verde sunt recomandate inclusiv persoanelor cu diabet, boli de inimă sau celor care ţin dietă. Fripturile, peştele şi fructele de mare pot fi consumate alături de o serie de legume preparate la aburi, la grătar sau soté. Cel mai sănătos este să folosiţi sare marină brună şi de măsline. Pentru că alăturarea dintre preparatele din carne (proteine) şi cartofii prăjiţi (carbohidraţi) este cea mai frecventă şi cea mai dăunătoare organismului nostru, am dorit să vă oferim alternativa corectă. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi (foto) vă recomandă câteva feluri de garnituri care pot fi consumate inclusiv de persoanele cu probleme de sănătate.
Read more: Garnituri sănătoase pentru fripturăde Ana Trifan
Dacă e să luăm în calcul cât e de sărbătorit şi de lăudat, dovleacul poate fi declarat una dintre legumele-vedetă ale toamnei. Spre exemplu, de Halloween, copiii umblă din uşă în uşă cu felinare realizate din dovleac, îmbrăcaţi în costume înspăimântătoare şi cer dulciuri. Acest obicei a fost adus de irlandezi în America şi apoi a fost adoptat peste tot în lume, astfel că la 31 octombrie, în majoritatea ţărilor, dovleacul şi măştile fioroase sunt la ordinea zilei. Această legumă este nelipsită şi de Ziua Recunoştinţei, când americanii nu uită să o aşeze, din nou, pe mese, în diverse forme, însă şi la români este foarte apreciată. Iată câteva reţete ce vă pot încânta papilele gustative.
Read more: Regele de toamnă: dovleaculde Adela Stăncescu
Pregătite sub formă de dulceaţă, compot, sirop, gem sau amestecate cu miere, boabele de cătină îşi păstrează proprietăţile şi când sunt folosite în mâncăruri cu carne sau în prăjituri preparate la cuptor. Cu un conţinut bogat în vitaminele A, C, E şi F, aceste miraculoase fructe sunt capabile să ridice imunitatea, să vindece virozele respiratorii şi gripa, să regleze sistemul endocrin şi nivelul de lipide, să reducă inflamaţiile şi să prevină îmbătrânirea.
Read more: Bunătăţi cu cătinăde Dana Purgaru
Bucătăria vegană câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în întreaga lume, persoane preocupate de sănătatea lor şi a familiei, care cred în puterea vindecătoare a hranei vii, vegetală, nepreparată termic. Ligia Pop, expertă în alimentaţia raw, crudă, ne-a împărtăşit câteva reţete rapide, ce vă pot ajuta să vă schimbaţi complet modul de viaţă.
Read more: Delicii din bucătăria veganăde Adela Stăncescu
Reţetele culinare din inima Balcanilor sunt cunoscute şi apreciate la noi de foarte multă vreme. Mai multe mâncăruri, deja incluse în meniurile noastre zilnice, le putem găsi şi în „Cartea de bucate macedonene”, editată în şapte volume de Asociaţia Macedonenilor din România. Vă oferim câteva reţete din aceasta, printre care şi musaca cu praz, o legumă adusă pe meleagurile româneşti chiar de această comunitate.
Read more: Bunătăţi macedonene