Main menu

header

Reţete cu cireşe

de Cristina Tache

Cireşul creştea în stare sălbatică în Asia Occidentală, apoi a fost adus în Europa în Antichitate de un roman. De atunci şi până în prezent, fructele acestui arbore au fost folosite în diverse scopuri, de la cele medicinale până la cele gastronomice. Pentru că au apărut cireşele şi ne bucurăm de savoarea lor, vă propunem câteva reţete ce vă vor încânta papilele gustative. Read more: Reţete cu cireşe

Cel mai mare mozaic din sushi

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

Indienii au reuşit să intre în Cartea Recordurilor la 17 martie 2008 cu cel mai mare mozaic de sushi din lume. Un grup de 20 de studenţi din Mumbai a realizat 15,16 metri pătraţi de sushi din care au ieşit 5.814 porţii! Bucătarilor amatori le-au trebuit nouă ore şi jumătate pentru a pregăti cele 60 kg de orez, 720 de foi de alge marine, 15 kg de somon norvegian, trei kilograme de somon japonez, cinci  litri de oţet, 750 de bucăţi de tofu, 20 de ridichi murate, un kilogram de seminţe de susan, cinci kilograme de morcovi, 15 kg de castraveţi şi trei kilograme de ghimbir murat.

Reţete pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare

de Cristina Tache

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare se sperie deseori de regimul pe care trebuie să îl urmeze, considerând că nu mai pot consuma alimente gustoase. De aceea vă propunem câteva reţete sănătoase şi delicioase, potrivite acestui tip de afecţiuni. Read more: Reţete pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare

Cea mai mare prăjitură

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 23 decembrie 2008, maeştri cofetari portughezi şi-au demonstrat măiestria în prepararea celei mai mari prăjituri. Bolo Rei (desert tradiţional pentru masa de Crăciun) a cântărit 2.700 kg, a avut o lungime de 70 m şi un diametru de 17 m. Read more: Cea mai mare prăjitură

Legume şi fructe la grătar

de Cristina Tache

Ieşirile la mare, la munte sau la iarbă verde sunt mai plăcute alături de cei dragi, la un grătar gustos. Cei cărora le place să îşi petreacă timpul liber în acest mod preferă de regulă carnea de vită, de porc sau de pui la grătar. Noi vă propunem ceva deosebit, mai uşor, dar foarte gustos, numai cu fructe şi cu legume. Read more: Legume şi fructe la grătar

Cea mai mare friptură din lume

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 23 septembrie 2008, măcelarii din oraşul italian Milano au făcut cea mai mare friptură din lume. Imensa bucată de carne a avut o suprafaţă de 24,8 metri pătraţi, intrând astfel în Cartea Recordurilor. Read more: Cea mai mare friptură din lume

Salate exotice

de Cristina Tache

La sfârşit de primăvară vă propunem câteva reţete cu aromă mediteraneană. Răcoritoare şi pline de vitamine, aceste salate exotice vor încânta şi cele mai pretenţioase papile gustative. Pe lângă gustul desăvârşit, veţi obţine şi un aspect şic, ce le face potrivite pentru aniversări, sărbători sau alte evenimente importante. Iată, aşadar, salata de... Read more: Salate exotice

Cea mai mare salată din lume

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

În septembrie 2007, un nou record culinar a fost înregistrat într-un oraş spaniol din provincia Almeria, Pulpi. Astfel, un judecător al Guinness World Records s-a deplasat de la Londra pentru a valida cea mai mare salată din lume. Read more: Cea mai mare salată din lume

Artă culinară

de Elena Şerban

- Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, un eveniment de anvergură

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa a III-a, a avut loc la Bucureşti, în Parcul Izvor, în perioada 8-10 mai. Manifestarea a adunat la start mari maeştri în arta culinară de la numeroase restaurante din Bucureşti şi din ţară, dar şi amatori, iubitori de bucătărie. Aceştia s-au întrecut în a pregăti şi expune diverse produse gastronomice în prezentări care îţi lăsau gura apă. Dar mai ales au încercat să ne convingă că mâncarea nu e „combustibil pentru oameni”, ci o plăcere. Read more: Artă culinară

Reţete cu spanac

de Cristina Tache

Spanacul provine din Persia şi a ajuns în Europa în secolul al IX-lea, adus de mauri. Abia după cel de-al doilea război mondial, popularitatea acestei legume a crescut datorită americanilor. „Ambasadorul” spanacului a fost eroul de desene animate - Popeye marinarul, care mânca spanac pentru a prinde forţă. Calităţile curative ale legumei se cunoşteau din timpuri străvechi, fiind numită „mătura intestinului”, deoarece curăţă şi regenerează sistemul digestiv. De asemenea, spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, aminoacizi şi lipide. Primăvara este un moment prielnic pentru consumul de spanac, aşa că vă propunem să încercaţi următoarele reţete gustoase şi sănătoase. Read more: Reţete cu spanac

Cea mai mare salată de fructe

- Bucate de Cartea Recordurilor

Cea mai mare salată de fructe din lume a fost realizată de locuitorii din Peru. 18 tone de ananas, mandarine, mango, portocale şi papaya au fost donate de peruani pentru fabricarea uriaşei salate de fructe. Peste 50 de oameni s-au ocupat de prepararea giganticului desert, ce a fost împărţit, după omologare, în peste 25.000 de porţii! Reprezentanţii Guinness Book au validat recordul la 22 iunie 2008, recunoscând că este cea mai mare salată de fructe din istorie.

Preparate pané pentru toate gusturile

de Cristina Tache

Fie că este vorba despre legume în diverse aluaturi, brânzeturi sau carne în compoziţii speciale, preparatele pane sunt gustoase şi apreciate la orice masă. Vă propunem să încercaţi câteva reţete deosebite, pentru toate gusturile.

Read more: Preparate pané pentru toate gusturile

Cea mai mare plăcintă

- Bucate de Cartea Recordurilor

La începutul acestui an, un grup de 55 de patiseri mexicani a preparat, în Ciudad de Mexico, cea mai mare plăcintă cu brânză dulce din lume. Maeştrii patiseri au folosit 800 kg de brânză, 800 de iaurturi, 350 kg de aluat, 250 kg de zahăr, 150 kg de unt şi 100 kg de căpşuni! Uriaşa plăcintă a intrat în Guinness Book la 26 ianuarie 2009, fiind desemnată cea mai mare şi mai înaltă plăcintă cu brânză din lume. Minunăţia culinară a cântărit peste două tone, a măsurat doi metri şi jumătate în diametru şi a avut 55 cm în înălţime. Cele 20.000 de porţii rezultate au fost trimise în cartierele sărace ale capitalei mexicane.

Reţete cu melci

de Cristina Tache

Bogaţi în proteine şi cu foarte puţină grăsime, melcii sunt la mare cinste în Portugalia, Spania sau Grecia, dar cel mai cunoscut preparat din melci este escargotul, delicatesa franţuzească. Chiar dacă, din păcate, în România melcii sunt consumaţi mai rar, vă invităm să încercaţi câteva preparate care se pot afla pe mesele noastre şi în timpul postului, melcii fiind introduşi de Papă pe lista alimentelor de post.

Read more: Reţete cu melci

Cel mai mare taco din lume!

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

Oamenii din Costa Rica au organizat un adevărat festin, gătind un taco cu o lungime totală de 6,1 m! Evenimentul a fost marcat de sosirea reprezentanţilor de la Cartea Recordurilor la faţa lo­cu­lui la 9 august 2008. Tacoul a fost fă­cut din can­tităţi uriaşe de brânză, peşte, salată de varză, roşii, ceapă, cartofi şi sos. Inte­resant a fost faptul că toţi banii care s-au strâns din vânzarea bucăţilor de taco au fost donaţi unui liceu care studiază şi pro­tejează ecosistemele.

Reţete cu miel

de Cristina Tache

În toată lumea creştină, mielul este simbolul lui Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele lumii. Creştinii mănâncă la masa de Paşte preparate din carne de miel, această tradiţie fiind prezentă în majoritatea ţărilor europene. Pentru o masă îmbelşugată, vă propunem câteva reţete delicioase.

Read more: Reţete cu miel

Preparate tradiţionale

de Cristina Tache

Pasca, cozonacul, colacii fac parte din tradiţiile pascale. Ele sunt nelipsite din casele creştinilor în aceste zile sfinte. Pentru a păstra obiceiurile tradiţionale româneşti, vă propunem câteva reţete cu care să  umpleţi masa la ceas de sărbătoare.

Read more: Preparate tradiţionale

Secrete pentru cozonaci

- Făina trebuie să fie uscată, de bună calitate, iar ouăle proaspete;

- La frământat, coca nu trebuie să se rupă, ci să fie elastică;

Read more: Secrete pentru cozonaci

Cel mai mare tort de nuntă

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 8 februarie 2004, la un târg de nunţi organizat de Cazinoul „Mohegan Sun”, din Conneticut, a fost expus cel mai mare tort de nuntă din lume, ce cântărea nu mai puţin de 6.818 kg şi măsura peste cinci metri înălţime! 57 de patiseri au lucrat de zor pentru a face acest tort monstru, care este de trei ori mai mare decât „mititelul” ce deţinea recordul până la acel moment. Din uriaşa prăjitură glazurată cu vanilie şi migdale s-au putut face 59.000 de porţii!

Reţete cu peşte

de Cristina Tache

În Duminica Floriilor, cei care au ţinut Postul Paştelui au „dezlegare” la peşte. Pentru o masă cât mai gustoasă şi îmbelşugată la ceas de sărbătoare vă propunem câteva reţete cu care să vă delectaţi invitaţii...

Read more: Reţete cu peşte

Chile în sos de nuci

de Claudia Stan

Bucate de Cartea Recordurilor

Chile în sos de nuci, o specialitate tradiţională mexicană, a intrat în Cartea Recordurilor la 29 august 2005, ca fiind cea mai mare porţie din lume. Preparatul, inspirat din culorile steagului mexican, conţine ardei iute (verde), sos de nuci (alb) şi seminţe de rodii (roşu) şi a fost pregătit de bucătari pricepuţi, cu ocazia Festivalului „Chile en Nogada”, ce s-a ţinut în Puebla, Mexic.

Read more: Chile în sos de nuci