de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Vedetă a medicinei tradiționale, plantă aromatică de excepție, menta este apreciată în toată lumea și pentru aspectul său proaspăt, și pentru aroma deosebită, și pentru proprietățile vindecătoare remarcate din cele mai vechi timpuri. Rețetele cele mai obișnuite devin imediat unele foarte speciale prin simpla adăugare a acestui condiment excepțional.
Read more: O aromă inedită pentru meniuri tradiţionale Reţete speciale cu mentăde Simona Lazăr
Vă propun să facem azi o călătorie culinară: în spațiu - până în exotica insulă Corsica; în timp - până pe vremea în care Napoleone di Buonaparte (Împăratul Napoleon I de mai târziu) era doar un copil care se juca pe o stradă a orașului Ajaccio, fluturând o sabie de lemn. Era o amiază caldă și senină, iar mama sa, Maria Letizia Ramolino, căsătorită cu Carlo Buonaparte (avocat și politician corsican) își chema familia la masă. Ce vor fi mâncat Maria Letizia, Carlo și cei opt copii ai lor? Ei bine, la această întrebare vă răspund chiar acum!
Read more: Reţete din bucătăria corsicană, ca-n vremea copilăriei lui Napoleon Bonapartede Simona Lazăr
În „câșlegi”, perioada cuprinsă între sfârșitul unui post și începutul celuilalt - cum ar fi, acum, între Postul Crăciunului și Postul Mare al Paștelui - se mănâncă „de dulce”. Firește, respectând zile de post din fiecare săptămână, bine stabilite de părinții bisericii, cei din vechime - miercurea și vinerea (ca și lunea, pentru aceea care se țin mai strâns de litera Cărții). Cum suntem, acum, în câșlegii de iarnă, e cum nu se poate mai nimerit a vă dărui câteva rețete de preparate cu carne, culese de prin satele românești. Și, bineînțeles, așa cum ne stă nouă bine aici, la Taifasuri, să însoțim aceste rețete cu câte o poveste.
Read more: Din Bucovina, în Moldova şi apoi în Basarabia de Sud, pe urmele bucatelor tradiţionale Reţete cu...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Dieta mediteraneană s-a clasat din nou pe primul loc din perspectiva efectelor benefice asupra sănătății. Acest regim alimentar care este un adevărat stil de viață face ca portughezii să fie unii dintre cei mai longevivi cetățeni ai Europei și ai lumii. Această performanță este o urmare directă a felului simplu, dar delicios în care se combină ingredientele în meniuri tradiționale de toată savoarea.
Read more: Longevitate în bucate Reţete tradiţionale portughezede Simona Soare şi Flori Pintea
Prin procesul de înghețare, ne bucurăm de alimentele preferate chiar și în afara sezonului. Totuși, unele produse nu se congelează niciodată, pentru că își pot pierde gustul, aspectul şi chiar nutrienții. Pentru a beneficia de toate proprietățile acestora, consumați-le proaspete, păstrate la frigider sau într-un spațiu ferit de razele soarelui.
Read more: Temperaturile foarte scăzute pot modifica nu doar gustul produselor, ci şi aspectul acestora...de Simona Lazăr
Poate că Elvis Presley (născut la 8 ianuarie 1935) a fost „Regele”, dar a mâncat ca un om obișnuit „din Sud”, permițându-și prea puțin extravaganțe culinare. Ce mânca era bun și gustos și, se vede și în fotografiile din ultimii săi ani, se cam „lipea” de șolduri și aducea kilograme în plus!... Budincile și sendvișurile dulci se numărau printre preferatele lui. Îndrăgea bananele, untul de arahide și carnea de vită. Probabil cel mai cunoscut preparat din lunga listă de bucate favorite a lui Elvis Presley este sendvișul cu unt de arahide și banane. Într-una dintre cărțile care explorează (și exploatează) relația artistului cu mama lui, Gladys, este amintit acest preparat, care cunoaște mai multe variante. E vorba, practic, despre o franzelă albă, tăiată pe lung, umplută cu unt de arahide și felii de banane sau, în unele cazuri, și cu slănină, tăiată cubulețe și bine rumenită. Legenda spune că Elvis se trezea adeseori peste noapte sau dimineața foarte devreme, își pregătea aceste sendvișuri (nu doar unul!) și le înfuleca apoi cu o foame pantagruelică.
Read more: Meniul „Regelui rock-and-roll-ului“ Elvis Presley şi reţetele lui preferatede Mariana Borloveanu
Când ajungi pentru întâia oară la Mănăstirea Văratec, sfințenia locului te surprinde cu o pace de nedescris, dar când ajungi iarna, trăiești senzația că tocmai ai poposit pe un tărâm de poveste. Și pentru că am ajuns aici în preajma prăznuirii Nașterii Domnului, am căutat să întregim atmosfera de sărbătoare și rugăciune, cu lumea mai puțin cunoscută a ascultărilor. Am poposit în locul învăluit în miresme de sărbătoare, acolo unde măicuțele, cuprinse de magia colindelor și a rugăciunii, frământau și coceau colacii și cozonacii pentru Crăciun.
Read more: O reţetă veche a măicuţelor de la Văratec Cozonac tradiţional mănăstirescde Simona Lazăr
Multe vorbe am auzit despre șezătorile satului românesc. Ba că „se mărită”, cum fac codanele ajunse la vârsta îndrăgostirii, ba că „se botează”, ca pruncii veniți pe lume să aducă slavă Atotștiutorului. Dar ca aici, la Geoagiu de Sus (pe Valea Teiușului - județul Alba), să faci „adălmașul șezătorii”, n-am mai aflat. Femeile și bărbații care au umblat prin clăci și șezători tot Postul Crăciunului se adună acum, în preajma Nașterea Domnului, să-și ia rămas bun de la timpuri ca acelea. Și nici noi n-am putut să nu răspundem chemării la masa cea mare a adălmașului.
Read more: Sfârşitul Postului Crăciunului, pe Valea Teiuşului, vine cu obiceiuri şi reţete păstrate din...de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Bucătăria turcească este un spectacol al aromelor orientale, combinate în preparate unice, faimoase în toată lumea. Vedetele acestui stil culinar ca niciun altul sunt deserturile dense și parfumate, care trimit cu gândul la o lume somptuoasă, încărcată de legende.
Read more: Bogatele arome orientale Reţete dulci turceştide Simona Lazăr
Între regim, dietă și post, persoanele cu diferite afecțiuni medicale ajung să se întrebe cum pot face mai bine să armonizeze cerințele acestora. Puteţi să țineţi post dacă sunteţi la un regim alimentar impus de o boală de care suferiţi? Haideți să vedem cum s-ar putea „descurca” un bolnav cardiovascular care ar vrea să țină postul Crăciunului. Pentru că nu e nevoie de proteină animală și nici de un plus de lipide animale, atunci când suntem cardiaci și vrem să mâncăm sănătos, există nenumărate soluții culinare, savuroase și interesante. Prazul, mazărea și anghinarea, ceapa și usturoiul, ciupercile și dovlecii - toate sunt ingrediente din care putem prepara ușor, în miezul iernii și al postului, mâncărurile care ne plac cel mai mult (ori ne pot oferi variația culinară pe care ne-o dorim). În continuare, aveți câteva rețete care sperăm să vă inspire și să vă fie de folos.
Read more: Reţete de post pentru cardiacide Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Pline de vitamine și minerale, organele de animale au o textură aparte și stau la baza unor preparate delicioase. Inima, de pildă, este un mușchi bogat în acid folic, fier, zinc, seleniu, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, coenzima Q10. Nu este de mirare că acest tip de carne este vedeta unor meniuri savuroase.
Read more: Savoarea organelor animale Reţete irezistibile cu inimăde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Fructele murate dau o notă de rafinament oricărei mese şi sunt ușor de preparat. Combinaţia de dulce cu acrişor vine să completeze meniurile în care predomină mâncărurile pe bază de carne. În plus, aceste delicatese păstrează proprietățile fructelor care ajută la buna funcționare a organismului.
Read more: Garnituri delicioase Reţete de murături din fructede Simona Lazăr
Ciorbele și supele ardelenești ar putea fi subiectul unei cărți de bucate în sine. Un număr mare de rețete, cu gusturi și ingrediente diverse, influențate de specificul gastronomic al tuturor etniilor care conviețuiesc de secole în interiorul arcului carpatic, o panoplie de savori, de combinații neașteptate de ingrediente care îți relevă, de fiecare dată, bucuria descoperirii și a redescoperirii. Am ales de această dată rețete care se găteau în Ardeal cu peste 100 de ani în urmă, readucându-le cu drag la lumină!
Read more: Reţete de altădată din cuhniile Transilvaniei Supe şi ciorbe ardeleneştide Roxana Istudor şi Silviu Ghering
În viața de fiecare zi, mesele cu apropiații pot fi cele mai importante momente pentru cimentarea relațiilor ori diluarea diferendelor. Principiul este valabil și pentru liderii lumii, care au „făcut și desfăcut” ițele istoriei de cele mai multe ori în clinchet de veselă de lux și în fața unor meniuri… cu tâlc geopolitic!
Read more: Geopolitică în clinchet de veselă de lux Dineurile care au schimbat cursul istorieide Simona Lazăr
Vine, vine Halloweenul... și cu el crește interesul pentru dovleac. Și nu doar pentru decoruri! Dacă aveți diabet (sau pur și simplu vreți să scădeți cantitatea de calorii și de carbohidrați de la o masă), atunci ideal e să mâncați ceva „de sezon”. Dovleacul - fie cel simplu, fie cel numit „plăcintar” - este un ingredient potrivit. Vă plac gusturile asiatice, mai ales cele care conțin curry? Ei bine, în anotimpurile reci (sfârșitul toamnei şi iarna), o fiertură de linte și dovleac, în care adăugaţi curry, turmeric, precum și alte mirodenii, nu doar că vă va aduce gustul și parfumul Indiei în bucătărie, dar vă va întări și imunitatea!
Read more: Reţete exotice cu dovleac pentru diabetici, numai bune de Halloween!de Gheorghe Zmaranda
A venit din nou toamna, cu frunze arămii și ultimele recolte ale anului. Pe alei castanii și-au pierdut fructele. Castanele nu fac parte din meniul convențional al românilor, așa că puțini știu probabil că aceste fructe sunt o resursă importantă de vitamine, minerale, antioxidanții. Compoziția lor miraculoasă are beneficii extraordinare asupra sănătății noastre, mai ales în condițiile în care castanele își păstrează aceste proprietăți chiar și după gătire. Mai mult decât atât, acidul galic și acidul elagic, doi antioxidanți importanți, cresc în concentrație atunci când castanele sunt preparate termic. Dacă nu ați gustat niciodată din pulpa unei castane, o să fiți surprinși să constatați că acestea au un gust delicios, ușor dulce și sunt incredibil de versatile. Acestea pot fi pregătite în multe feluri, creme, umpluturi, salate, supe, piureuri.
Read more: Aromele toamnei Castanele preparate în delicioase feluri de mâncare de Roxana-Ioana Ancuța
Andrei Roșu, unul dintre componenții fostei trupe „Gaz pe Foc”, a renunţat la muzică şi şi-a schimbat radical stilul de viaţă atunci când s-a apucat de sport. Este sportiv de anduranță, multiplu recordman mondial, primul om care a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe toate cele 7 continente. Deține recordul pentru cea mai rapidă traversare a Mării Negre într-o ambarcațiune cu vâsle și recordul pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune de 4 oameni propulsată exclusiv de vâsle. Pe lângă asta, Andrei Roșu este vegan, iar despre transformările care au venit odată cu acest stil de viață, ne povestește în interviul care urmează.
Read more: Fostul component al trupei „Gaz pe Foc“ şi-a schimbat radical stilul de viaţă Andrei Roşu: „Corpul...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cel mai scump condiment din lume este mai mult decât o raritate. Șofranul dă meniurilor o culoare irezistibilă, „de aur”, este o comoară din perspectiva gustului și un tezaur de nutrienți benefici pentru organism. Totul cu doar un vârf de cuțit de pulbere prețioasă...
Read more: Condimente care fac realmente diferenţa în gastronomie Reţete „de aur“ cu şofrande Andrei Dicu şi Silviu Ghering
Majoritatea gurmanzilor sunt „topiți” după meniurile medievale. Au apărut o mulțime de restaurante specializate, iar la o mulțime de festivaluri și la sărbătorirea zilelor unor burguri de tradiție, se consumă tone de bucate, gătite după moda secolelor XIII-XVIII. Dar, vorba aceea, nu tot ce zboară se... mănâncă! Vom afla în continuare cum se desfătau nobilii Evului Mediu, dar și ce lipsea de pe platorurile îmbelșugate.
Read more: Banchetele medievale, între desfătare şi segregare socialăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Parfumate, savuroase, cu o textură irezistibilă, perele sunt fructe-vedetă ale toamnei. Pline de pectină și de vitamine, aceste delicii îmbogățesc cu o savoare inegalabilă meniuri surprinzătoare, însoțind cu succes inclusiv cărnurile și transformând diverse feluri de mâncare în adevărate delicii.
Read more: Comorile toamnei în meniuri parfumate Reţete surprinzătoare cu perede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Porumbelul este, neîndoielnic, o delicatesă. Acesta este și motivul pentru care preparatele care îl includ implică un număr mic de ingrediente, sunt simple, dar spectaculoase, menite să evidențieze savoarea și textura unice ale acestui tip de carne.
Read more: Delicatese pentru ospeţe memorabile Reţete rafinate cu carne de porumbel