de Călin Popa şi Silviu Ghering
Puține legume coapte sunt mai parfumate și mai versatile decât ardeii. Delicioși, irezistibili, ardeii copți sunt în centrul multor feluri culinare tradiționale sau interpretate, cu precădere din spațiul mediteranean, și îmbogățesc cu o aromă deosebită orice meniu.
Read more: Parfum culinar mediteranean Reţete irezistibile cu ardei copţide Simona Lazăr
Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunități prin simpla rostire a denumirii sale: „bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin „delicatesă”) este un desert specific pentru o arie restrânsă. Practic, „bocco- notto” se pregătește numai în Castelfrentano (provincia Chieti, regiunea Abruzzo), iar cu unele variante o întâlnim și în comunele limitrofe - Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are specific acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o „farsă” consistentă, compactă, obținută din cioco- lată (uneori și cu marmeladă), scorțișoară și migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat și dată la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.
Read more: „Bocconotto“ şi alte „delicatese“ din Abruzzo, pentru o vară dulce şi parfumatăde Călin Popa şi Florica Pintea
Marea oferă gusturilor variate ale oamenilor una dintre cele mai savuroase, mai bogate și mai sănătoase opțiuni culinare: midiile. Versatile, ușoare, cu un gust de excepție și o aromă memorabilă, aceste fructe de mare sunt vedete ale meniurilor verii.
Read more: Savoarea mării în bucătărie Reţete estivale cu midiide Daria Mândru şi Silviu Ghering
Nu aveți nevoie de o tonă de ingrediente ca să gătiți ceva nutritiv și delicios. Fie că sunt cu ouă bogate în proteine, numai bune ca să vă începeți ziua cu dreptul, ori o înghețată fără lactate, făcută cu banane bogate în potasiu, aceste 6 rețete se pot face cu doar maximum cinci ingrediente și toate au sub 350 de calorii per porție.
Read more: Reţete din 5 ingrediente, sub 350 de calorii porţiade Simona Lazăr
Vreme de secole, pescarii de pe coasta sudică a regiunii Provence au reușit să supraviețuiască datorită unui peștișor lung și subțire cât degetul arătător. Nu era el chiar „peștișorul de aur”, dar fără niciun fel de reținere poți să-l numești „peștișorul de argint”, mai ales dacă ți s-a întâmplat măcar o dată ca în zorii zilei să te afli în vreunul dintre porturile de pe Coasta de Azur, la vremea când se întorc bărcile cu „prada” nopții.
Read more: La pescuit la lumina lunii, în Golful Îngerilor Recomandări nostalgice pentru o masă cu bucate ca...de Călin Popa şi Florica Pintea
Actriță, cântăreață și o adevărată vedetă de showbiz încă de când era copil, Lea Michele (foto) este, în același timp, și o promotoare faimoasă a unui stil de viață sănătos. Și nu doar verbal, ci chiar prin exemplu personal; Lea le transmite fanilor, atunci când timpul îi permite să gătească, rețete cu ajutorul cărora oricine se poate hrăni curat și alcalin și care fac parte chiar din meniul vedetei.
Read more: Celebrităţi în bucătărie Reţete sănătoase de la Lea Michelede Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Vedete incontestabile ale meniurilor estivale, dovleceii pot reprezenta centrul oricărui meniu sănătos, aerat și delicios. Savoarea acestor legume pline de nutrienți este faimoasă, iar felul în care pot fi adaptate pentru a crea feluri de mâncare spectaculoase le situează printre cele mai populare opțiuni culinare.
Read more: Spectacolul legumelor de sezon Reţete speciale cu dovleceide Călin Popa şi Silviu Ghering
Unul dintre alimentele-vedetă ale anului 2021, perioadă marcată de revenirea postpandemie, este versatilul iaurt. Considerat un ingredient care susține sănătatea mintală și buna funcționare a organismului, acest produs de lactate deosebit de gustos stă la baza unor rețete surprinzătoare, pline de savoare, aerate și delicioase.
Read more: Un ingredient-cheie pentru sănătate şi optimism Reţete aerate cu iaurtde Simona Lazăr
Fără a fi o „țară gastronomică” prin excelență, Elveția are totuși câteva sute de rețete „cu istorie”, care permit configurarea unui profil culinar aparte.
Read more: Reţete elveţiene care au intrat în istoriede Călin Popa şi Silviu Ghering
Cireșele sunt unele dintre cele mai iubite fructe ale începutului de vară. Preparate în toate felurile, pun la dispoziția celor cu plăceri culinare rafinate un gust dulce-acrișor, care îmbogățește și potențează inclusiv diferite tipuri de carne, în formule de meniuri memorabile.
Read more: Gusturi rafinate Reţete de cărnuri diverse cu cireşede Simona Lazăr
Muschetarii lui Dumas-tatăl au încântat copilăria și adolescența a sute de milioane de lectori, fie că vorbim despre francezi, fie că ne referim la cititori din peste 140 de țări, în limbile cărora a fost tradus romanul „Cei trei muschetari”. Cu siguranță este cel mai îndrăgit roman de „capă și spadă” din literatura mondială. Personajele lui Dumas sunt... gurmande. Și nu doar Porthos (cel mereu nesătul) sau Planchet (valetul veșnic flămând al lui D’Artagnan).
Read more: Ce bucate îi plăceau celui mai îndrăgit muschetar? Trei reţete gascone din bucătăria lui D’Artagnande Călin Popa şi Silviu Ghering
Năutul este un aliment bogat în vitamine şi minerale, preţuit încă din Antichitate, atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu. Versatil, sățios și delicios, năutul este ingredient-vedetă în unele dintre cele mai speciale rețete, pe care le puteți încerca oricând acasă.
Read more: Un ingredient pentru toate gusturile Reţete speciale cu năutde Călin Popa şi Silviu Ghering
Bucătăria taiwaneză este un amestec cuceritor de arome puternice de condimente, arome suculente și combinații exotice, care fac din experiența culinară în această parte a lumii una memorabilă.
Read more: Reţete exotice din Taiwande Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering
Cine a spus că doar mielul poate fi vedetă pe masa tradițională de Paște? Aveți acum posibilitatea să savurați câteva preparate delicioase cu carne de ied, pentru care să fiți apreciate la adevărata valoare.
Read more: Reţete delicioase cu ied pentru masa de Paştede Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Vedete atât ale verii, cât și ale toamnei, ardeii sunt excepționali atunci când vreți să pregătiți mâncăruri rapide, dar extraordinar de gustoase și mai ales sănă- toase. Și asta pentru că ardeii conțin nu doar vitamina C, ci și cantități importante de alte substanțe necesare organismului, precum vitamina A, vitamina E, licopen, acid folic și potasiu.
Read more: Reţete inedite cu ardeide Călin Popa şi Adrian Barna
În timp ce întreaga lume contemplă „începutul sfârșitului” crizei sanitare mondiale odată cu debutul vaccinării, unele schimbări de stil de viață din timpul anului de restricții 2020 se vor menține. Printre acestea se află cele nutriționale, chefii cu experiență trasând reperele alimentației din era post-COVID-19.
Read more: Mâncarea în era post-COVID-19 Mari trenduri nutriţionale în anul 2021de Călin Popa şi Florica Pintea
Unul dintre cele mai populare preparate ale planetei, pizza, înregistrează nenumărate variațiuni de toppinguri. Fie că este vorba despre adaptare la preferințele locale sau despre imaginația nesfârșită a chefilor, ingredientele care acoperă minunatul blat crocant sunt uneori neobișnuite.
Read more: Toppinguri neobişnuite pentru pizzade Călin Popa şi Silviu Ghering
Simpli, gustoși, exotici, tăițeii asiatici au cucerit întreaga lume. De o versatilitate faimoasă, pot fi gătiți în variante picante sau dulci-acrișoare, iar rezultatele vor fi uimitoare și delicioase de fiecare dată. Pentru un prânz sau o cină rapidă, care să nu îngreuneze digestia și să nu adauge kilograme nedorite, delicioasele și savuroasele rețete asiatice cu tăiței sunt formula gastronomică ideală.
Read more: Reţete savuroase cu tăiţei asiaticide Simona Lazăr
În crucea toamnei, mă-ndemn adeseori să iau la pas satele săsești din „arcul interior” al Carpaților. Caut rețetele de odinioară, păstrate cu greu, în ultima jumătate de veac, de când, rând pe rând, mulți dintre locuitorii care au întemeiat aceste așezări au plecat spre alte zări ori s-au „coborât” în pământul pe care sunt ridicate biserici-cetate. Le aflu când de la ultimii sași de prin sate, când de la bătrânele săsoaice care se întorc vara în satul natal...
Read more: Reţete vânătoreşti de prin satele săseştide Călin Popa şi Florica Pintea
Pentru iubitorii de carne, savoarea raței este incomparabilă. Carne cu o textură specială, bogată, rața permite stil, personalizare, ingrediente inedite și combinații spectaculoase, care îi pun mereu în valoare gustul de lux.
Read more: Gust de lux Reţete inedite cu carne de raţăde Călin Popa şi Florica Pintea
Juliet Sear este o specialistă a deliciilor coapte și a deserturilor delicioase de toate felurile, de la prăjituri festive la fursecuri, dulciuri sănătoase și chiar fără gluten. Prezență fermecătoare și inspirată în show-urile de televiziune prin propria producție, „Beautiful Baking with Juliet Sear” („Prăjituri frumoase cu Juliet Sear”), autoarea de cărți de bucate care a gătit, printre alții, pentru Prințul Harry, Kate Moss, Bryan Adams sau Sir Ian McKellen își aduce rețetele și secretele și pentru telespectatorii români, într-o nouă emisiune la TV Paprika.
Read more: Reţete irezistibile, pentru toate gusturile Deliciile coapte ale lui Juliet Sear