Main menu

header

Reţete inedite cu lavandă

800 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Este un ingredient culinar grozav, tocmai de aceea tot mai mulți bucătari au inclus lavanda în preparatele lor extraordinare. Iată câteva rețete inedite cu lavandă, care vor satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Read more: Reţete inedite cu lavandă

De la pâinea ritualică la pâinea cea de toate zilele Darul suprem în gestul ofrandei

799 23 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Colac, spornic, pâine încondeiată, prescuri… Indiferent de formă, de compoziție sau de denumire, pâinea însoțește în mod constant și necesar omul în marile momente ale vieții: nașterea, nunta, moartea... Pâinea ritualică reprezintă darul suprem în gestul ofrandei, dar și gestul excepțional de prețuire unică. Alături de vin, pâinea simbolizează viața, dar și întreaga creație pe care omul a primit-o de la Dumnezeu, în dar, ca hrană care îi asigură subzistența trupească și pe care i-o întoarce lui Dumnezeu, cu mulțumire. De aceea pâinea se duce la Sfânta Liturghie.

Read more: De la pâinea ritualică la pâinea cea de toate zilele Darul suprem în gestul ofrandei

Hrana viitorului trece prin... tehnologie

798 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un eveniment de anvergură care a avut loc în SUA a reunit cele mai avansate mijloace tehnologice pentru a creiona viitorul alimentar al omenirii. De la maioneza care conține alge în loc de gălbenușuri până la creșterea condimentelor proaspete în propria locuință, fără sol, uimitoarele unelte ale hranei de mâine sunt deja aici.

Read more: Hrana viitorului trece prin... tehnologie

„Prăjiturele“ cu glazură de istorie Reţete de cofeturi din alt veac

797 24 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Nici nu vă imaginați câte lucruri minunate veți descoperi pornind de la un meniu. Puteți afla o mulțime de informații despre timpul în care a fost creat, uneori despre bucătarul care a preparat mâncărurile, alteori despre evenimentul care a prilejuit dineul, recepția, bufetul... în cazul meniului de la Raliul Monte Carlo din 1931. Apoi, luând rețetele, una câte una, vi se relevă alte istorii. Știați, de exemplu, că delicatele „Conversations” servite la masa acelor regi ai volanului au apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea și își trag numele de la o operă celebră în epocă, „Les Conversations d’Emilie”, scrisă de M-me D’Epinay în 1774? De fapt, ele sunt produse de patiserie cu migdale ascunse în aluat de foitaj, acoperite cu înghețată și decorate cu foitaj copt în formă de grilaj.

Read more: „Prăjiturele“ cu glazură de istorie Reţete de cofeturi din alt veac

Yotam Ottolenghi şi deliciile de inspiraţie israeliană

796 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Yotam Ottolenghi este unul dintre cei mai apreciat chefi și, în același timp, scriitor pe teme gastronomice. În vârstă de 51 de ani și de origine israeliano-britanică, Yotam Ottolenghi este deja autorul a patru cărți cu rețete dintre cele mai diverse. De la delicioase antreuri simplu de gătit, la feluri principale pe bază de carne sau vegane, dar și deserturi delicioase, toate purtând o notă duioasă a gustului autentic al bucătăriei israeliene.

Read more: Yotam Ottolenghi şi deliciile de inspiraţie israeliană

Reţete de marmeladă fină şi aromată

795 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Marmelada este un produs cu totul aparte, nici dulceață, nici gem, nici jeleu, dar cu toate deliciile acestor bunătăți încorporate și cu o textură unică, densă, care face din acest desert o savuroasă și parfumată încheiere a oricărei mese. Sfârșitul verii este momentul perfect pentru a pune în cămară marmelade minunate.

Read more: Reţete de marmeladă fină şi aromată

Reţete savuroase de dovlecei

794 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Sursă importantă de nutrienți, dovleceii sunt perfecți pentru zilele de vară. Iată câteva rețete de dovlecei extrem de gustoase și foarte ușor de realizat.

Read more: Reţete savuroase de dovlecei

Delicii tradiţionale turceşti

793 26 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Bucătăria turcească este un mix de arome și gusturi care a cucerit întreaga lume, prin bogăția și varietatea unice. Sintetizând influențe orientale și mediteraneene, gastronomia turcă a rămas relativ neschimbată în timp, oferind o călătorie, prin gust, în vremuri strălucite ale civilizației Turciei și cucerindu-și un loc distinct în patrimoniul bucătăriilor tradiționale internaționale.

Read more: Delicii tradiţionale turceşti

Idei de mic dejun sănătos, fără zahăr

792 26 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Mulți oameni își încep diminețile cu ceva dulce, fie că e vorba despre produse de patiserie sau terci de ovăz fiert, cu zahăr sau sirop, cereale cu miere ori chiar cafele cu vanilie și alte arome, pline de zahăr. Aceste opțiuni pot oferi rapid un puseu de energie, dar vă lasă deseori sleiți de puteri înainte de prânz, iar cu timpul consumul excesiv de zahăr poate duce la boli cronice precum obezitatea și diabetul. În loc să căutați alternative dulci la aceste obiceiuri (chiar și îndulcitorii artificiali pot duce la diabet), încercați să vă schimbați complet alimentația matinală. Asociația Cardiologilor Americani recomandă limitarea zaharurilor adăugate la maximum şase lingurițe pentru femei (aproximativ 100 de calorii) și nouă lingurițe pentru bărbați (aproximativ 150 de calorii) pe zi. Unele dintre cele mai sănătoase mic-dejunuri din lume au foarte puțin spre deloc zahăr adăugat și e foarte simplu să folosiți terciul de ovăz și iaurtul ca bază a mesei matinale, la care să adăugați toppinguri savuroase, pline de proteine, fibre, gust și grăsimi benefice pentru inimă. Iată câteva idei recomandate de nutriționiști, ca să vă ajute să reduceți consumul de zahăr.

Read more: Idei de mic dejun sănătos, fără zahăr

Specialităţi culinare marocane

791 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Gastronomia marocană este densă, parfumată, încărcată de legume și cu o artă versatilă a preparării cărnurilor. Alături de preparatele tradiționale stau la loc de cinste reinterpretările moderne ale unor meniuri tradiționale, care plasează această gastronomie printre cele mai surprinzătoare din lume.

Read more: Specialităţi culinare marocane

Reţete inedite cu caise uscate

790 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Dacă vreți să vă creșteți imunitatea și să fiți feriți de infecții, dereglări metabolice, boli de inimă și cancer, găsiți un ajutor prețios în caisele uscate. Și dacă v-ați săturat să le consumați simple, iată câteva rețete inedite de mâncăruri și dulciuri, al căror ingredient principal sunt caisele uscate.

Read more: Reţete inedite cu caise uscate

Reţete delicioase de ardei umpluţi

789 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Gustoșii ardei umpluți cu care vă răsfățau bunicii trebuie să recunoașteți că i-ați mânca oricând cu mai multă poftă decât orice alt preparat dintr-un restaurant de lux. Dar ce spuneți de alte rețete delicioase de ardei umpluți? Merită încercat! Sunt senzaționali!

Read more: Reţete delicioase de ardei umpluţi

Fructele murate, un adevărat răsfăţ culinar

788 26 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Dau o notă de rafinament oricărei mese, iar gustul lor este cu adevărat desăvârșit. Iată câteva rețete de fructe murate, care să vă meargă la suflet.

Read more: Fructele murate, un adevărat răsfăţ culinar

Cea mai scumpă delicatesă din lume: caviarul

787 26 1de Sorin Dumitrescu şi Alexandru Filcu

Caviarul este un produs alimentar făcut din icrele peștilor din familia Acipenseridae. În mod tradițional termenul de „caviar” se referă doar la icrele sturionilor din Marea Neagră și din Marea Caspică (caviarii Beluga, Ossetra și Sevruga), dar în anumite țări este folosit pentru a descrie și alte tipuri de icre de pește (chefal sau ton), precum și pentru icrele altor specii de sturioni.

Read more: Cea mai scumpă delicatesă din lume: caviarul

Preparate inedite din Jamaica pentru iubitorii de gastronomie

786 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Exotică, aromată, delicioasă și echilibrată nutrițional. Așa ar putea fi caracterizată bucătăria din Jamaica, care devine din ce în ce mai cunoscută în ultima perioadă, datorită combinațiilor surprinzătoare de carne cu fructe tropicale și a verdețurilor cu mirodenii și condimente. Iată câteva dintre cele mai iubite bunătăți din Jamaica.

Read more: Preparate inedite din Jamaica pentru iubitorii de gastronomie

Reţete de biscuiţi de casă

785 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Oricine se gândește la un mic dejun ideal își imaginează o cană cu ceai fierbinte însoțită de câțiva biscuiți proaspăt scoși din cuptor. Pentru că aceștia, indiferent de formă, culoare sau aromă rămân desertul preferat, care vă duce cu gândul la copilărie. Iată câteva dintre cele mai inedite rețete de biscuiți pe care să-i preparați cu dragoste.

Read more: Reţete de biscuiţi de casă

Meniurile viitorului, de la greieri şi gândaci la uleiuri din alge

784 26 1de Andrei Dicu şi Daniel Alexandrescu

Poate că doar fanii bucătăriei asiatice, care se bazează în general pe tot felul de „ciudățenii”, s-ar putea gândi la ce urmează în articolul pe care îl veți citi. Însă e bine să conștientizăm toți că, poate foarte curând, vom mânca… insecte, buruieni și… burgeri făcuți din legume în sânge. Greierii în chipsuri, batoanele energizante și alte alimente procesate ar putea deveni o realitate. De acum zeci de ani, industria alimentară se găsește într-o rofundă schimbare și nu mici vor fi surprizele de care vom avea parte.

Read more: Meniurile viitorului, de la greieri şi gândaci la uleiuri din alge

Reţete delicioase de pilafuri

783 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Pufos, cu boabe separate și nelipicios. Așa arată pilaful ideal, care a ajuns să fie nelipsit de pe mesele românilor. Chiar dacă pare ușor de realizat, pilaful dă uneori dureri de cap gospodinelor. Dar dacă veți folosi supă de pui în loc de apă și veți alege tipul de orez potrivit, veți avea parte de un pilaf pe cinste. Iată câteva rețete delicioase de pilafuri.

Read more: Reţete delicioase de pilafuri

Reţete inedite de maioneză

782 26 1de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu

Vă place maioneza și doriți să încercați mai multe rețete inedite? Iată câteva dintre cele mai bune tipuri de maioneze care satisfac toate gusturile.

Read more: Reţete inedite de maioneză

Renumitul desert aerat al Italiei: Tiramisu

781 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cel mai iubit desert al Italiei, tiramisu, care în traducere liberă înseamnă „apucă-mă”, are o istorie relativ recentă, dar popularitatea acestei delicatese a creat în doar șase decenii o mulțime de variațiuni pe tema unei prăjituri aerate, delicioase.

Read more: Renumitul desert aerat al Italiei: Tiramisu

Ce mâncăm ca să trăim 100 de ani

780 26 1de Andrei Dicu şi Florica Pintea

Insula italiană Sardinia este locul cu cea mai mare concentrație de bărbați centenari, din lume. Secretele performanțelor din această parte a Europei, dar și din alte zone numite „albastre” sunt, în continuare, cercetate mai ales prin prisma alimentației sănătoase. Rețetele au fost testate de-a lungul timpului, iar cunoscutul epidemiolog Gianni Pes investighează de ce anumite alimente par să contribuie la prelungirea vieții.

Read more: Ce mâncăm ca să trăim 100 de ani