Main menu

header

Chef David Rocco dezvăluie misterele Indiei cu un meniu complet

735 26 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

David Rocco este unul dintre cei mai respectați chefi de origine canadiană ai momentului. În vârstă de 48 de ani, Rocco este, în același timp, și producător de televiziune și autor a nu mai puțin de patru cărți de bucate. El a produs două emisiuni cu temă gastronomică, dintre care „Dolce India cu David Rocco” este difuzată la TV Paprika. Fiecare episod al emisiunii prezintă o temă indiană: un ingredient sau un fel de mâncare care ne îmbie să luăm exemplul și să gătim propriile variante de rețete indiene. Pentru gustul european s-ar putea să fie prea picant, de aceea puteţi înjumătăţi cantităţile.

Read more: Chef David Rocco dezvăluie misterele Indiei cu un meniu complet

Bucătăria dervişilor rotitori

734 26 1de Simona Lazăr

Într-una dintre călătoriile pe care le-am făcut în inima Turciei, am trecut și prin cetatea în care, cu aproape opt veacuri în urmă, un mare învățat al acelui timp punea bazele ordinului religios al călugărilor Mevlevi. Am fost la Konya, „acasă” la Mevlana, în mănăstirea „dervișilor rotitori”... Și am adus cu mine câteva rețete ale bucatelor gătite în vechile „tekke” (mănăstiri) și câteva legende și istorii interesante.

Read more: Bucătăria dervişilor rotitori

Delicii ale bucătăriei tradiţionale ruseşti

732 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

La data de 12 iunie este celebrată Ziua Națională a Rusiei, una dintre cele mai mari păstrătoare de tradiții dintre națiunile lumii. La loc de cinste lângă cultura impresionantă și ortodoxia predominantă stă bucătăria rusă, de o bogăție unică.

Read more: Delicii ale bucătăriei tradiţionale ruseşti

Reţete pe bază de gulii

732 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Legumă extrem de apreciată în țările nordice, gulia este o sursă bogată de vitaminele C și B6, dar și de minerale, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu sau cupru. Și tot gulia este prietena celor care vor să slăbească, întrucât în 100 g se regăsesc doar 27 de calorii. Iată câteva rețete senzaționale pe bază de gulii.

Read more: Reţete pe bază de gulii

Paul McCartney, de la chitara „Beatles“ la coada cratiţei Reţete pentru „Lunea fără carne“

730 26 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Lansată la puțină vreme după nunta lui Paul McCartney cu moștenitoarea unui miliardar, cartea de bucate a fostului component al legendarei trupe „Beatles” a devenit în scurt timp un bestseller, în Marea Britanie.

Read more: Paul McCartney, de la chitara „Beatles“ la coada cratiţei Reţete pentru „Lunea fără carne“

Preparate savuroase din insula Madeira

729 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Gastronomia portugheză mai are încă multă savoare de relevat iubitorilor de gusturi interesante. Cu certe influențe arabe, centrată pe fructe de mare și preparate simple, bucătăria din Madeira atrage și seduce.

Read more: Preparate savuroase din insula Madeira

Pacea din suflet şi rugăciunea îmbunătăţesc gustul mâncării Bucate mănăstireşti

726 26 1de Florica Pintea şi Sorin Dumitrescu

Oricine a poposit într-o mănăstire de maici sau de călugări la ceas de servire a mesei şi a fost binecuvântat să mănânce din bucatele de la trapezărie ştie că acestea sunt încântătoare. Cu siguranţă, sunt de neuitat prin savoarea lor unică, ce se combină perfect cu atmosfera paşnică şi miresmele de lemn şi fum ce dau ocol locului suspendat în spaţiul atemporal ce-l definește. Pentru nostalgicii care doresc să se mai bucure de astfel de gusturi chiar la ei acasă am pregătit câteva reţete mănăstirești de o delicatețe aparte.

Read more: Pacea din suflet şi rugăciunea îmbunătăţesc gustul mâncării Bucate mănăstireşti

Reţete vegetariene à la Marius Vornicescu

725 26 1de Florica Pintea şi Adrian Barna

Alegând ingredientele cu grijă și punându-le în combinațiile potrivite, puteți obține rețete delicioase, care să vă umple chipul de fericire, sufletul de bucurie și trupul de sănătate. Hrana vegetariană completată de yoga, mișcare și o gândire pozitivă fac parte din ritualul zilnic al terapeutului Marius Vornicescu. Între emisiunile tv la care participă, cursurile de yoga și reiki pe care le predă și ședințele de terapie pe care le ține, specialistul își face timp să și gătească. Și nu doar o dată a făcut demonstrații de gătit în public, pentru a confirma că preparatele vegetariene pot fi la fel sau chiar mai gustoase decât cele cu carne. Pentru a vă convinge, Marius Vornicescu vă propune să încercați cele patru rețete pe care le gătește cu mare plăcere. „Ciorba de legume cu smântână à la Marius Vornicescu poate fi servită în orice anotimp. O ciorbă care nu te lasă să pleci de la masă dacă ai mâncat doar o farfurie”, ne-a spus vegetarianul când ne-a încredințat rețetele sale, pe care intenționează să le pună curând și într-o carte de bucate.

Read more: Reţete vegetariene à la Marius Vornicescu

Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francez

724 26 1de Simona Lazăr

Prima „cartografiere” exhaustivă a gastronomiei provensale a fost făcută de către marele „chef” al Provenței, J.B. Reboul (1861-1926), într-o culegere de rețete care avea să se retipărească, timp de un secol, în peste 50 de ediții, dintre care 28 în timpul vieții autorului. Însumate, peste un milion de copii!

Read more: Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francez

Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folos

723 26 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Se spune că, odată, un călugăr era nemulțumit de sine, pentru că nu se putea stăpâni de la a mânca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuși și dacă va ține seama de sfaturile ce singur și le va da”.

Read more: Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folos

Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jr

722 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Michel Roux Jr provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul gastronomic, atât tatăl, cât și unchiul său fiind faimoși pentru îndeletnicirile lor culinare. Cei doi sunt cei care au pus bazele celebrului restaurant londonez „Le Gavroche”, în 1967. În 1993, Michel Roux Jr a preluat conducerea localului pe care îl conduce cu succes și în prezent. În vârstă de 56 de ani, Roux Jr și familia sa desfășoară, în fiecare an, o importantă competiție, „Bursa Roux”. În particular, Roux și-a fondat propria școală de gătit, „Cactus Kitchen”, și a publicat șase cărți de bucate, una dintre ele fiind chiar recompensată cu un premiu la World Gourmand Cookbook Awards. Într-una dintre emisiunile sale, „Preparate de patiserie cu Michel Roux”, difuzată la TV Paprika, Michel Roux le dezvăluie telespectatorilor secretele delicateselor dulci de inspirație franțuzească.

Read more: Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jr

Reţete ruseşti tradiţionale

721 26 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

În Rusia, legumele au jucat dintotdeauna un rol extrem de important. Ele erau folosite ca gustare la un pahar cu vodcă și nu numai. Și în prezent, în satele tradiționale, se pregătesc pentru iarnă butoaie cu murături, adevărate remedii pentru boli, dar și slănina sărată cu usturoi și supa rusească cu carne de porc și varză murată, care poartă denumirea de șhi. Colțunașii fierți, micul dejun al copiilor de grădiniță, este un alt fel de mâncare extrem de căutat. Iată rețetele preparatelor, care vă vor scoate din încurcătură la mesele festive și vă vor salva de dureri de cap după mahmureală.

Read more: Reţete ruseşti tradiţionale

Meniu complet à la Thomas Keller

720 26 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

Thomas Keller este renumit pentru abilitățile sale culinare și standardele sale excepțional de ridicate privind gastronomia. El este primul și singurul bucătar american care a primit simultan trei stele de la prestigiosul Ghid Michelin pentru două restaurante diferite. În prezent, la 63 de ani, vestitul chef deține nu mai puțin de șapte stele Michelin. Keller și-a început cariera culinară la o vârstă fragedă, lucrând în restaurantul Palm Beach, administrat de mama sa. Mai târziu, el și-a deschis primul restaurant, Rakel, în New York City, în 1986. În prezent, Thomas are opt restaurante și două brutării în SUA și este autorul a mai multe cărți de bucate premiate la concursuri de gen. Cheful Thomas Keller se remarcă prin finețea și prin culorile vii care se regăsesc în platingurile sale.

Read more: Meniu complet à la Thomas Keller

Reţete delicioase cu un superaliment: varza kale

719 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Varza kale este o legumă plină de substanțe nutrivite valoroase, considerată superaliment și care nu ar trebui să lipsească din meniurile de fiecare zi, întrucât este foarte versatilă.

Read more: Reţete delicioase cu un superaliment: varza kale

Reţete tradiţionale din Estonia

718 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În fiecare an, la 24 februarie, Estonia își sărbătorește declararea independenței naționale. Statul baltic este un spațiu de o fermecătoare frumusețe naturală, locuit de un popor ce și-a păstrat cu sfințenie tradițiile, inclusiv pe cele culinare, cu rețete care vin din timpuri străvechi.

Read more: Reţete tradiţionale din Estonia

Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Parmeggiano-reggiano

717 26 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Pe o suprafață geografică de 10.000 de kilometri pătrați, undeva în Italia se produce ceea ce nutriționiștii numesc „alimentul perfect”: parmigiano-reggiano. Acest tip de brânză obținută din trei ingrediente este aperitiv, fel principal sau desert, iar prin calitățile sale de excepție are valențe de tratament și supliment alimentar.

Read more: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“: Povestea uimitoare a „alimentului perfect“:...

Un tort poate deveni o adevărată operă de artă realizată de maeştrii în cake decorating Rodica Bunea: „O floare din pastă de zahăr poate ţine şi o viaţă de om“

716 26 4de Luana Mare şi Florica Pintea

Economistă de profesie, Rodica Bunea (medalion) are 41 de ani şi a făcut o carieră din pasiunea sa pentru dulciuri şi pentru decorarea lor. Pentru a realiza opere de artă în zahăr s-a pregătit temeinic la Facultatea de Istorie a Artei, dar şi la cursuri internaţionale de specializare în cake decorating, absolvite la Londra în urmă cu mai mulţi ani, iar acum este master cake decorator.

Read more: Un tort poate deveni o adevărată operă de artă realizată de maeştrii în cake decorating Rodica...

Reţete delicioase pentru bolnavii de hepatită

715 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Dacă vă numărați printre persoanele care suferă de hepatită, trebuie să respectați un regim alimentar riguros, cu o dietă care să asigure zilnic necesarul de vitamine și minerale, dar care să nu suprasolicite ficatul. Iată câteva rețete culinare cu un gust delicios.

Read more: Reţete delicioase pentru bolnavii de hepatită

Cel mai nou trend în gastronomie, cu preparate sofisticate şi avangardiste, se bazează pe ştiinţă Bucătăria moleculară, spectacol în farfurie!

d714 26 1e Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Avangardistă, spectaculoasă, cu gusturi sofisticate; aşa ar putea fi descrisă bucătăria moleculară, cea mai nouă găselniţă a gastronomilor de top din lume. Conceptul a fost introdus în anul 1992 de Nicholas Kurti, fizician la Oxford, și Hervé This, specialist francez în chimie-fizică la INRA - AgroParisTech, iar prima utilizare a termenului a avut loc în 1992, cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy.

Read more: Cel mai nou trend în gastronomie, cu preparate sofisticate şi avangardiste, se bazează pe ştiinţă...

Istorii puţin ştiute despre Eminescu şi 3 reţete din vremea lui

713 26 1de Simona Lazăr

Dacă e miez de ianuarie, oricum te-ai duce - înainte sau înapoi cu vreo câteva zile -, auzi peste tot vorbindu-se despre Eminescu. Despre geniul lui tutelar, despre aura lui din care, generos, împarte strălucire și creștetelor noastre. Se vor face, la ora teilor înfloriți, vara asta, 130 de ani de la trecerea lui între sfinții literaturii române, dar gerurile ce s-au lăsat peste țară fixează acum un alt reper: 169 de ani de la naștere. Și încă o cifră: 39 de ani a pășit pe pământ, doar cu o clipă stelară mai mult ca Iisus. Pe „firul” subțire al acestei vieți aninăm și noi câteva istorii puțin știute ori cândva știute și apoi uitate, cărora le vom da o „aromă de viață” cu câteva rețete din vremea sa, despre care știm că i-au fost cândva pe plac sau că se obișnuia a se servi prin locurile pe care acesta le frecventa.

Read more: Istorii puţin ştiute despre Eminescu şi 3 reţete din vremea lui

Delicatese vânătoreşti

712 26 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Întrucât carnea de vânat provine de la animalele care trăiesc libere în natură, fără hormoni de creştere, antibiotice sau steroizi, cu foarte puține grăsimi, toate sănătoase, și un conținut mare de fosfor și de proteine, nutriționiștii o mai numesc și „carnea perfectă”. Dacă vă doriți delicatese din vânat la mesele de sărbătoare, dar nu numai, iată câteva rețete savuroase.

Read more: Delicatese vânătoreşti