Main menu

header

707 25 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Pizza preparată tradițional are acum un nou rival: pizza făcută de… roboți. Startup-ul franțuzesc Ekim vrea să crească viteza de preparare a celebrului preparat folosindu-se de un robot pizzaiolo autonom cu trei brațe.

Un preparat la fiecare 30 de secunde

Acest „pizzer de ultimă generație”, capabil de a scoate o pizza proaspătă din cuptor la fiecare 30 de secunde, va fi instalat într-un restaurant nonstop autonom. Gesturile robotului au fost programate astfel încât să le imite pe acelea ale unor pizzaiolo adevărați, iar toate cele trei brațe lucrează independent, pentru a permite robotului să facă mai multe pizza în același timp. „Robotul nu este mai rapid decât un pizzer, preparând o pizza în patru minute și 30 de secunde, deoarece prepară de asemenea pizzele de față cu clienții. Însă datorită celor trei brațe pe care le are robotul, acesta poate prepara mai multe pizze în același timp. Așadar, chiar dacă robotul nostru poate face o pizza în patru minute și 30 de secunde, acesta poate termina 120 de bucăți pe oră, comparat cu 40 de pizza pe care le poate face un pizzer”, explică Philippe Goldman, reprezentantul companiei producătoare.

Automatizarea, la ordinea zilei

Sistemul de plasare a comenzilor pentru clienți este și el, în mod evident, automat. Aceștia își pot alege pizza dintr-un meniu bogat, incluzând de asemenea binecunoscutele Margherita și Quatro Stagioni. „Oamenii din ziua de azi au din ce în ce mai puțin timp la dispoziție să mănânce, fiind astfel puși să aleagă între timp și calitatea mâncării. Ce facem noi aici este să le oferim pe ambele”, adaugă Goldman. Și alte restaurante din lume au apelat la automatizare pentru a servi mesele, iar un astfel de local din California chiar folosește roboți care lucrează cot la cot cu oamenii. Însă nu toți consideră că roboții pot face pizza la fel de bună ca oamenii. „Un om este mai rapid și își poate da seama cât de bun e aluatul. Dacă sunt probleme, robotul nu își poate da seama. Pizzarul, în schimb, da”, argumentează Vittorio Monti, pizzar din Napoli.

Ideea unui robot care să prepare în fața clienților o pizza delicioasă le-a venit unor studenți care nu mai doreau să mănânce produse fast-food, singurele pe care și le puteau permite