Main menu

header

Ce legătură există între cariile dentare şi cancerul de colon

730 14 2de Andreea Vasilescu şi Alexandru Brădescu

Ne-am obișnuit cu ele încă din copilărie, când ni se tot spunea să nu mai mâncăm dulciuri, că facem carii. La maturitate, chiar ne dau de furcă, mai ales că tragem de timp și nu le tratăm. Caria dentară însă este o afecțiune care nu trece de la sine, din contră, evoluează și reușește să provoace distrugeri cu consecințe dintre cele mai nefaste.

Read more: Ce legătură există între cariile dentare şi cancerul de colon

Pansament biodegradabil, pentru o mai bună vindecare a plăgilor

730 14 1de Andreea Vasilescu şi Eduard Popa

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologii MISiS din Rusia, în colaborare cu omologi de la Institutul de Tehnologie din Europa Centrală din orașul ceh Brno, dar și de la alte universități cehe, a reușit să creeze o materie biodegradabilă cu acțiune antibacteriană pentru pansarea rănilor.

Read more: Pansament biodegradabil, pentru o mai bună vindecare a plăgilor

Exoschelet mai accesibil, produs acum în România

729 14 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Există numeroase persoane paralizate sau paraplegice care doresc să rămână pe cât posibil active și să ducă o viață independentă. Lor li se adresează un model mult mai accesibil de exoschelet, dezvoltat de o companie din România.

Read more: Exoschelet mai accesibil, produs acum în România

A fost creată prima cornee artificială!

729 14 2de Valeria Roman şi Alexandru Brădescu

Progres uriaș în sfera oftalmologiei! Milioane de oameni care au orbit din cauza infectării corneei ar putea vedea din nou cu ajutorul unei membrane artificiale create de oamenii de ştiinţă prin printare 3D. Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au demonstrat o tehnică prin care corneea umană poate fi creată la o imprimantă 3D, tehnică care ar putea veni în ajutorul celor aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant. În acest moment, oamenii de știință sunt încă în teste.

Read more: A fost creată prima cornee artificială!

Bebeluşii din pântec preferă... clasicii

729 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cercetătorii au descoperit că bebelușii aflați în pântec preferă piesele clasice ale lui Beethoven, Mozart sau Bach.

Read more: Bebeluşii din pântec preferă... clasicii

Obiceiuri periculoase ale copiilor Doctor Mădălina Trofin, medic ortodont: „Suptul degetului trebuie oprit după vârsta de 3 ani!“

729 15 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Copiii au nevoie de toată atenția părinților, dar de multe ori contextul social actual în care cuplurile divorțează sau își lasă micuții în grija rudelor nu este tocmai favorabil unei creșteri sănătoase. Copiii sunt afectați atât din punct de vedere emoțional, cât și al dezvoltării somatice. Specialiștii atrag atenția asupra acestor probleme, care trebuie corectate în copilărie, pentru a nu lăsa semne ireversibile în comportamentul lor. Am stat de vorbă cu doctor Mădălina Trofin (medalion), medic ortodont, care ne-a explicat care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite la copiii pe care părinții îi aduc în cabinetul ei ca să le găsească soluții.

Read more: Obiceiuri periculoase ale copiilor Doctor Mădălina Trofin, medic ortodont: „Suptul degetului...

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Adrian Barna

O porţie de alcool pe zi poate duce la atac vascular

Specialiștii Universității Oxford au pus în evidență faptul că doar unul sau două pahare cu alcool ziua sau, mai grav, seara, poate crește cu până la 15% riscul ca o persoană să aibă un atac vascular în următorii zece ani. Studiul a fost realizat pe 500.000 de participanți, iar rezultatele sunt valabile și pentru bere, care în unele state a intrat în categoria alimentelor.

Read more: Stiri sanatoase

Medicamentele biosimilare Opţiuni terapeutice sigure şi eficiente

728 13 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

În cadrul conferinței „Oportunități ale adopției medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sănătate din România”, desfășurată recent sub egida Asociației Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), a fost ridicată, pentru prima dată în țara noastră la un asemenea nivel, problematica ralierii la un concept și la o tehnologie din ce în ce mai bine privite și primite de lumea medicală internațională. Ce sunt medicamentele biosimilare și care sunt beneficiile lor; există sau nu un cadru juridic și deontologic care să permită utilizarea; cum se comportă piața medicamentului dinaintea acestei perspective? Iată întrebări la care răspund, cu sinceritate, Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, și prof. Tore K. Kvien, doctor în științe medicale de la Universitatea din Oslo.

Read more: Medicamentele biosimilare Opţiuni terapeutice sigure şi eficiente

Tot ce trebuie să ştiţi despre accidentul vascular cerebral

728 14 1de Andreea Vasilescu şi Daniel Alexandrescu

Neurologii spun că intervenţia medicală în decurs de cel mult trei ore de la suferirea accidentului vascular cerebral (AVC) poate salva viaţa pacientului, care se poate recupera pe deplin. Problema constă în promptitudinea de observare şi de semnalare către medici a iminenţei unui astfel de accident vascular. Începerea tratamentului în maximum trei ore de la pri- mele simptome ale accidentului vascular cerebral va influența semnificativ vindecarea, comparativ cu dizabilitatea pe viață, spun specialiștii.

Read more: Tot ce trebuie să ştiţi despre accidentul vascular cerebral

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Florica Pintea

Ţigara electronică, focar de bacterii

O echipă de specialiști de la Harvard a studiat efectele țigărilor electronice asupra plămânilor, iar rezultatele au fost cel puțin alarmante. Au fost descoperite toxine și bacterii extrem de periculoase pentru plămâni, unele dintre acestea cu un înveliș rezistent la antibiotice. „Aceste microorganisme pe care le-am identificat în țigările electronice pot cauza probleme respiratorii cronice, boli de plămâni, agravarea astmului și o serie întreagă de tipuri de inflamații”, atrage atenția expertul David Christiani.

Read more: Stiri sanatoase

Dispozitiv de ureche pentru dependenţii de opioide

728 15 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Autoritatea americană din domeniul medicamentelor a aprobat un dispozitiv revoluționar, care se montează în zona urechii și care stimulează creierul pentru a-i ajuta pe dependenții de opioide să scape de efectele renunțării la droguri: dureri de articulații, anxietate, tulburări ale stomacului și insomnie.

Read more: Dispozitiv de ureche pentru dependenţii de opioide