Main menu

header

Medic Mihai Bran: „Ciclotimia poate duce la dependenţă de droguri sau de alcool“

715 12 1de Monica Beleneş şi Carmen Bădulescu

Ciclotimia este o tulburare psihică ce presupune existența mai multor perioade de dispoziție ridicată sau hipomaniacale ce alternează cu episoade de dispoziție depresivă și care pot afecta funcționarea respectivei persoane. Despre diagnostic și ținerea bolii sub control ne va spune mai multe doctor Mihai Bran (medalion), psihiatru la Spitalul Colţea şi fondator al platformei de psihoterapie online  https://atlashelp.ro.

Read more: Medic Mihai Bran: „Ciclotimia poate duce la dependenţă de droguri sau de alcool“

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Adrian Barna

Poluarea creşte riscul de avort

Expunerea la aerul poluat al orașelor crește în mod dramatic riscul unui avort după doar o săptămână de inspirat „otrava” din atmosferă, arată rezultatele unui studiu realizat de specialiști de la Universitatea Utah, din SUA. Patru din zece americani trăiesc în prezent în zone cu poluare care pune în pericol nu doar viața viitorilor bebeluși, ci și pe cea a tuturor celorlalți cetățeni, prin faptul că induce o serie de boli foarte grave, de la cele de inimă la diabet. În medie, potrivit experților, o persoană pierde 2,6 ani din viață dacă locuiește într-o zonă cu poluare intensă.

Urcatul scărilor fără pauză prelungeşte viaţa

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Coruña, din Galicia, Spania, au ajuns la concluzia că persoanele care pot urca patru etaje pe scări fără să facă pauză pot evita moartea timpurie. După evaluarea unui număr de 13.000 de persoane predispuse la afecțiuni coronariene, s-a stabilit că aceia dintre voluntari care au manifestat dificultăți în a urca fără oprire au fost și cei mai expuși riscului de infarct, după cum au relevat electrocardiogramele realizate în timpul testelor.

Conexiunea cu natura calmează copiii cu ADHD

O cercetare recentă a pus în evidență efectele conexiunii cu natura a copiilor de vârsta preadolescenței. Potrivit experților de la Universitatea Auckland, micuții care ies des în aer liber sunt mai puțin neatenți, mai puțin hiperactivi, au simptome mult atenuate ale ADHD, își gestionează mai bine dificultățile emoționale și au un comportament social mult mai bun, adaptându-se mai ușor în comunitate. Potrivit estimărilor, peste 15% dintre copiii cu vârsta de până în 16 ani manifestă simptome specifice depresiei.

Hipnoza tratează colonul iritabil

La Centrul de Motilitate din Carolina de Nord, SUA, s-a constatat faptul că sindromul colonului iritabil poate fi tratat cu rezultate neașteptate prin hipnoză. Specialiștii au descoperit că 50% dintre pacienții cu această afecțiune care au fost supuși hipnoterapiei timp de un an au înregistrat o diminuare semnificativă a simptomelor. Prin comparație, doar un sfert dintre cei care au primit broșuri și recomandări nutriționale au înregistrat rezultate similare. Potrivit estimărilor actuale, circa 15% din populația lumii suferă de această maladie.

Secretul articulaţiilor sănătoase: zeama de oase

715 14 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Un vechi proverb sud-american spune că „o supă de oase bună poate reînvia morții”. Chiar dacă astăzi mult prea puțină lume îi acordă importanța cuvenită, supa de oase a fost folosită din cele mai vechi timpuri atât ca aliment, cât și ca medicament. Cu ajutorul acestui leac miraculos dispar răcelile și gripa și se vindecă boli care afectează țesuturile conective, precum încheieturile, pielea, plămânii, mușchii sau tractul intestinal. Despre toate aceste incredibile virtuți ale supei de oase, aflați în rândurile de mai jos.

Read more: Secretul articulaţiilor sănătoase: zeama de oase

Ce trebuie să ştiţi despre fracturile „de sezon“ Doctor Paul Năstase: „Pumnul prezintă cel mai mare risc de accidentare“

714 12 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Fără îndoială, între afecțiunile medicale ale sezonului, fracturile sunt nu doar cele mai numeroase, ci și cele care pot crea dificultăți majore pacientului, prin limitarea deplasării și chiar impunerea repausului la pat. Care sunt pericolele care ne pândesc și cum putem preveni accidentele osteoarticulare, în perioada iernii? Iată câteva răspunsuri pe care le-am primit de la doctor Paul Năstase (medalion), medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică.

Read more: Ce trebuie să ştiţi despre fracturile „de sezon“ Doctor Paul Năstase: „Pumnul prezintă cel mai...

Dronele cu defibrilatoare ajută serviciile de urgenţă

714 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Americanii pregătesc în premieră o „echipă” de drone care să meargă cu defibrilatoare înaintea ambulanțelor atunci când există apeluri la numărul de urgență.

Read more: Dronele cu defibrilatoare ajută serviciile de urgenţă

RMN şi spectometru într-un dispozitiv revoluţionar

714 14 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Un dispozitiv medical portabil care încorporează un spectometru și un RMN este o invenție menită să simplifice procedurile de stabilire a unui diagnostic, printr-o analiză chimică de mare complexitate.

Read more: RMN şi spectometru într-un dispozitiv revoluţionar

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Eduard Popa

Exerciţiile fizice întineresc creierul

Un studiu al Centrului Medical al Universității Duke, din SUA, a pus în evidență faptul că trei sesiuni de exerciții fizice pe săptămână pot face reversibil declinul cognitiv chiar și cu un deceniu. Pentru a determina aceste rezultate, experții au analizat datele a 160 de persoane sedentare, testându-le din perspectiva capacității de a lua decizii. Astfel, s-a constatat că mersul pe jos, cu bicicleta sau alergarea, de trei ori pe săptămână, timp de șase luni, au „întinerit” creierul participanților la experiment, în special dacă mișcarea a fost însoțită și de o alimentație sănătoasă.

Read more: Stiri sanatoase

Sfaturi pentru a evita demenţa timpurie

714 15 1de Andreea Vasilescu

Nu este un secret că persoanele între 40 și 50 de ani au o memorie mai slabă decât au avut-o la vârsta de 25 de ani. Important este să recunoașteți că aveți o problemă și să încercați să vă îmbunătățiți sănătatea.

Read more: Sfaturi pentru a evita demenţa timpurie

O nouă meserie îşi face loc pe piaţa de muncă din România Adelina Mitrofan Badea: „O doula este un ajutor de nădejde pentru femeia însărcinată“

713 12 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Una dintre cele mai vechi meserii din lume, dar care încă nu apare în nomenclatorul de profil din ţara noastră, este aceea de doula, iar primele practicante au fost deja pregătite şi o exercită cu succes. Printre promotoarele acestei practici este şi Adelina Mitrofan Badea, o tânără de 29 de ani, care spune că fiecare femeie însărcinată ar trebui să apeleze la ajutorul unei doula.

Read more: O nouă meserie îşi face loc pe piaţa de muncă din România Adelina Mitrofan Badea: „O doula este un...

Terapie genetică revoluţionară pentru pacienţii paralizaţi

713 14 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Terapia genetică ar putea ajuta sute de mii de pacienți paralizați să-și recapete controlul asupra brațelor şi al picioarelor, anunță cercetătorii de la Universitatea King’s College, din Londra.

Read more: Terapie genetică revoluţionară pentru pacienţii paralizaţi

Roboţi de dimensiunea unei celule vor anihila tumori

713 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Mașini „biohibride” de dimensiunea unei celule vor putea ajunge în locurile greu accesibile din organism pentru a livra țintit tratamentul necesar pentru anihilarea tumorilor.

Read more: Roboţi de dimensiunea unei celule vor anihila tumori