Main menu

header

949 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Tehnologia medicală este o disciplină extinsă, care include dispozitivele utilizate în asistența medicală pentru diagnostic, îngrijirea pacientului, tratament și îmbunătățirea sănătății. Inovațiile în domeniu au deschis noi posibilități de tratare a diferitelor boli, greu de imaginat nu cu mult timp în urmă.

Dispozitivele portabile monitorizează funcții importante

949 15 2Numită pe scurt MedTech, tehnologia medicală face pași uriași și oferă o gamă extraordinară de inovații pentru tratament și recuperarea sănătății. Dispozitivele medicale includ laboratoare de biotehnologie, produse farmaceutice și diagnostice in vitro. Cu ajutorul acestor inovații, rezultatele de laborator și scanările sunt aproape lipsite de erori, iar pacienții pot experimenta rezultate îmbunătățite într-un ritm mai rapid. MedTech oferă, de asemenea, posibilități de tratament mai bune, mai avansate și mai puțin invazive. Concret, unele dintre cele mai utilizate și mai populare sunt dispozitivele portabile de monitorizare a sănătății, care au făcut mai ușor ca niciodată să fie urmărită starea generală de sănătate, monitorizând funcții importante din organism. Foarte ușor de utilizat, acestea nu necesită vizite la medic sau rețete.

Secvențierea ADN, armă în lupta cu bolile infecțioase

949 15 3Cercetările privind secvențierea ADN și genomica au condus la multe descoperiri medicale și ajută la dezvoltarea cunoștințelor despre bolile genetice și alte afecțiuni medicale. Tehnologia din spatele secvențierii ADN există de ceva timp, dar abia recent a devenit mai accesibilă. Astăzi, costul secvențierii unui întreg genom a scăzut semnificativ și poate fi finalizat într-o perioadă scurtă. Această tehnologie este deosebit de utilă pentru identificarea bolilor infecțioase și virusurilor, precum și pentru a remediilor, favorizând dezvoltarea de tratamente. Secvențierea ADN este, de asemenea, utilă pentru determinarea cauzei genetice a anumitor boli.

Roboții efectuează intervenții chirurgicale minim invazive

949 15 4Robotica în medicină este folosită în principal în sala de operație, dar și în alte domenii ale asistenței medicale, cum ar fi reabilitarea și viața asistată. S-a demonstrat că sălile de operație care folosesc robotică sunt la fel de sigure ca acelea clasice. Robotica chirurgicală este folosită pentru a efectua intervenții minim invazive, proceduri în care se fac incizii mai mici și se îndepărtează mai puțin țesut. La rândul său, robotica ghidată de imagine este folosită pentru a automatiza anumite procese de imagistică și chirurgie asistată de computer. Robotica în medicină poate ajuta la îmbunătățirea preciziei și la reducerea erorii umane, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru pacienți.

Fișele electronice reduc erorile

949 15 5Fișele medicale electronice sunt sisteme bazate pe computer utilizate pentru a gestiona și a stoca informații medicale. S-a demonstrat că acestea îmbunătățesc calitatea asistenței medicale, ajută la reducerea erorilor și sporesc eficiența furnizorilor de asistență medicală. Momentan, din cauza costurilor ridicate, acestea nu sunt încă utilizate în masă în unitățile de sănătate, dar, ca în alte cazuri, este doar o chestiune de timp până când aceste fișe vor deveni mult mai accesibile. Acolo unde au fost instalate, acestea furnizează o bază de date unică, centralizată, cu informații despre pacienți. Acest lucru face mai ușor pentru furnizori să acceseze și să partajeze informații.

Îngrijire de la distanță pentru bolnavi din zone izolate

949 15 7Potrivit celor mai recente estimări, în sistemul medical mondial există o penurie de personal declarată de Organizația Mondială a Sănătății o criză care este „aici și acum”. În aceste condiții, telemedicina - îngrijirea de la distanță pentru bolnavi din zone izolate - permite furnizorilor de servicii medicale să comunice cu pacienții aflați la depărtare prin video, telefonul inteligent sau prin intermediul altor metode de comunicare digitală. Avantajele sunt enorme: pacienții țintuiți la pat, cei care nu pot călători sau cei care sunt nevoiți să aștepte mult timp pentru o programare, fenomen tot mai frecvent după blocajele generate de pandemie, pot beneficia de îngrijirea de care au nevoie.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au dezvoltat un sistem de tratament cu tehnologia ultrasunetelor, care elimină celulele tumorale hepatice și stimulează sistemul imunitar pentru a preveni răspândirea acestora

ARNm „instruieşte“ răspunsul imunitar

Vaccinurile care folosesc tehnologia ARNm, demonstrată în pandemia de COVID-19, s-au dovedit foarte eficiente, rapid de dezvoltat și ieftin de produs, fiind considerate de lumea medicală nu doar o alternativă la formulele de imunizare tradiționale, ci și o nouă frontieră a tratamentelor, întrucât acidul ribonucleic mesager, moleculă de ARN monocatenar care poartă informația genetică derivată din ADN, generează un răspuns imun țintit. Datorită succesului vaccinurilor ARNm în recent încheiata criză sanitară globală, se manifestă un impuls notabil la nivel mondial în dezvoltarea altor vaccinuri ARNm pentru multe afecțiuni, de la cancer la virusul Zika. Potrivit cercetătorilor, tehnologia poate fi folosită pentru a crea o mare varietate de soluții de tratament, „instruind” organismul să creeze substanțe active terapeutic.

Jocuri video şi aplicaţii cu inteligenţă artificială pentru afecţiunile mintale

949 15 7La nivel global, se estimează că depresia va deveni o afecțiune de prim-plan până în 2030, ceea ce face nevoia de noi tratamente mai presantă ca niciodată. Aici a intervenit inteligența artificială. În prezent, pacienții pot să primească un diagnostic preliminar prin intermediul aplicațiilor de sănătate mintală care utilizează chatbot-uri, fiind ajutate astfel să-și practice strategiile de terapie cognitiv-comportamentală. De asemenea, aplicații specifice pot detecta crizele emoționale pe baza vocii și modelelor de vorbire ale pacientului. Există EndeavourRx, primul și singurul tratament prin jocuri video aprobat de organismul de supraveghere a medicamentelor din SUA, FDA, în 2020. Jocul este folosit pentru a îmbunătăți capacitatea de atenție a copiilor cu vârsta de 8-12 ani cu ADHD. Potrivit rezultatelor utilizării acestui joc, 73% dintre participanții la studiile clinice au raportat o capacitate crescută de a se concentra. În același timp, un alt dezvoltator de jocuri video, DeepWell Digital Therapeutics, a anunțat recent că va crea jocuri care vor accelera și îmbunătăți tratamentul pentru o varietate de probleme de sănătate mintală. De altfel, inteligența artificială este utilizată și pentru detectarea bolilor, diagnosticarea cu acuratețe și determinarea lor precoce, diminuând semnificativ necesitatea de investigații invazive și costisitoare - mamografiile pot fi revizuite de 30 de ori mai rapid, cu o acuratețe de 99%, bolile cardiace sunt detectate mult mai timpuriu etc.