Main menu

header

927 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Tulpinile de rubarbă, pline de antioxidanți, vitamine și minerale, acrișoare, parfumate, delicioase, sunt ingrediente-vedetă ale unui mare număr de feluri culinare, de la salate la feluri principale. Dar poate nicăieri savoarea acestei legume unice nu este mai apreciată decât în rețetele de deserturi.

Gem de rubarbă

927 26 2Ingrediente: 500 g căpșuni, 500 g tulpini de rubarbă spălate și mărunțite, 400 g zahăr tos, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu zeamă de portocale, 1 praf de scorțișoară, 200 ml apă.

Mod de preparare: într-o tigaie antiaderentă se pun rubarba tăiată bucățele, căpșunile și jumătate din cantitatea de zahăr. Se pornește focul și se amestecă, pentru a împiedica zahărul să se caramelizeze. După ce începe să clocotească, se lasă flacăra mică. Într-un alt vas se toarnă zahărul rămas, apa și se fierbe sosul care se formează până când se leagă, apoi se adaugă peste gemul de fructe. Se încorporează zeama de fructe și scorțișoara și se mai lasă la fiert până când compoziția de îngroașă. Gemul se transferă în borcane care se închid ermetic și care, după ce se răcesc, se păstrează în frigider. Se consumă în maximum trei săptămâni de la preparare.

Tartă cu rubarbă și mere

927 26 3Ingrediente: 900 g rubarbă, 450 g mere, 6 linguri cu zahăr pudră, 1 lingură cu mălai, 1/2 linguriță cu ghimbir ras, 1 lingură cu unt, coaja de la 1 portocală, dată pe răzătoare, 150 g făină (+4 linguri), 1 praf de sare, 2 lingurițe cu praf de copt, 60 g unt topit, 3 linguri cu zahăr tos, 120 ml lapte bătut, 2 linguri cu smântână, 1 lingură cu zahăr brun.

Mod de preparare: se taie tulpinile de rubarbă în bucăți de 2,5 centimetri și se combină într-un bol cu merele tăiate la fel, zahărul pudră, făina, mălaiul, ghimbirul, untul și coaja rasă de portocală. Amestecul rezultat se pune într-un vas de sticlă termorezistentă și se lasă deoparte. Pentru aluat se amestecă făina cu untul topit și se completează cu zahărul tos și laptele bătut. Se distribuie acest aluat sfărâmicios în strat deasupra fructelor. Se amestecă smântâna cu zahărul brun și se întinde toppingul obținut peste tartă, care se introduce în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius, iar după zece minute se micșorează temperatura la 190 de grade Celsius. După 30 de minute, tarta se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

Desert cu rubarbă, la pahar

927 26 4Ingrediente: 400 g rubarbă curățată, 125 g zahăr pudră, 50 ml lichior de portocale, 300 ml smântână pentru frișcă, 500 g iaurt grecesc degresat, 1/2 linguriță cu esență de vanilie.

Mod de preparare: se taie rubarba în bucăți de 2,5 cm și se pune pe foc mic, împreună cu 75 de grame de zahăr, într-o tigaie antiaderentă. Se adaugă lichiorul de portocale și 75 ml apă rece. După ce amestecul dă în clocot, se lasă focul mic și se fierbe până când rubarba se înmoaie. Se strecoară siropul și se mai fierbe o dată, până când se leagă bine, apoi se lasă la răcit. Între timp se mixează smântâna cu iaurtul, esența de vanilie și zahărul rămas. Jumătate din cantitatea de rubarbă fiartă se pasează și se încorporează în compoziția pe bază de smântână, iar rubarba rămasă, bucăți, se adaugă în compoziția finală. Se împarte desertul în șase pahare cu picior, apoi se acoperă cu siropul de rubarbă. Se servește după răcire.

Prăjitură cu rubarbă, zmeură și bezea

927 26 5Ingrediente: 450 g rubarbă, 2 cm rădăcină de ghimbir, dată pe răzătoare, coaja și zeama de la 1 portocală, 75 g zahăr pudră, 75 g zmeură congelată, 1 albuș.

Mod de preparare: se curăță rubarba și se taie în bucăți de 2 cm, apoi se pune într-o tigaie antiaderentă, împreună cu 25 de grame de zahăr pudră, ghimbirul ras și coaja de portocală. Se pornește focul și se lasă la intensitate mică. Pe măsură ce compoziția începe să fiarbă, se poate adăuga treptat zeama de portocală, apoi și zmeura. Se distribuie compoziția în patru recipiente pentru sufleu. Se bate albușul spumă, împreună cu zahărul rămas. Bezeaua obținută se împarte astfel încât să acopere compoziția din fiecare. Se coace prăjitura cu bezea în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, timp de cel mult 10 minute. Se servește imediat, ori după răcire.

Crumble cu rubarbă

927 26 6Ingrediente: 500 g tulpini de rubarbă, tăiate bucăți, 100 g zahăr pudră, 140 g făină, 85 g unt, la temperatura camerei, 50 g zahăr brun, 50 g nuci mărunțite.

Mod de preparare: se amestecă într-o tigaie bucățile de rubarbă cu 100 g zahăr pudră și se pun pe foc mic. Amestecul se lasă să fiarbă, acoperit, timp de 15 minute, amestecând ocazional. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se prepară toppingul sfărâmicios amestecând 140 de grame de făină cu 85 g unt, folosind degetele. Se încorporează zahărul brun și nucile, amestecând tot cu mâinile. Se transferă sosul de rubarbă din tigaie într-un vas de sticlă termorezistent, apoi se acoperă cu aluatul și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Desertul se poate servi cald sau răcit, cu o cupă cu înghețată de vanilie sau fructe proaspete.

Tort răsturnat cu rubarbă

927 26 7Ingrediente: pentru blat: 250 g unt la temperatura camerei, 500 g rubarbă tăiată bucățele, 500 g zahăr, 500 g făină, 1 și 1/2 linguriță cu praf de copt, 1 praf de sare, 1/2 linguriță cu coajă rasă de portocală, 1 lingură cu zeamă de portocală, 2 ouă mari, 250 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se pun rubarba și untul împreună cu zahărul în tava pentru tort. Separat, se combină făina cu praful de copt și puțină sare. Într-un bol încăpător, se mixează untul rămas cu zahărul până când compoziția devine foarte pufoasă. Se adaugă coaja și zeama de portocală, apoi ouăle și se bate în continuare, până la omogenizare. La final, se completează cu amestecul de făină și cu smântâna. Compoziția se toarnă peste rubarba din forma de tort. Se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius până trece testul scobitorii, apoi, după ce se răcește puțin, se răstoarnă pe un platou, astfel încât rubarba să se vadă deasupra.

Brioşe cu rubarbă

Ingrediente: 500 g făină, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu sare, 300 g zahăr brun, 200 ml ulei vegetal, 1 ou, 250 g lapte bătut, 1 linguriță cu esență de vanilie, 500 g rubarbă mărunțită. Pentru topping (opțional): 200 g zahăr brun, 1 lingură cu unt, 1/2 linguriță cu scorțișoară.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un bol încăpător se amestecă făina, sarea, și bicarbonatul. Într-un alt vas se combină zahărul cu uleiul, se adaugă oul, laptele bătut și esența de vanilie și se amestecă până la omogenizare. Se încorporează această compoziție umedă în cea pe bază de făină și se completează cu bucățile de rubarbă. Aluatul rezultat se toarnă în forme de brioșe și se dau la copt pentru 25 de minute. Pentru topping, într-o tigaie antiaderentă, așezată pe foc mic, se amestecă ingredientele. Lichidul obținut se răcește, apoi se toarnă peste brioșele coapte.