Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Mexic este una dintre ţările cu trecut savuros. Aici s-au inventat unele dintre cele mai delicate turte, dar şi cele mai iuţi preparate cu sos. Amintim câteva dintre ele, adoptate de restaurantele cu specific internaţional, ca fiind adevărate opere de artă.

Taco
În Mexic, taco se găseşte pretutindeni: de la tarabele animate aflate pe şosele şi denumite taquerias până la cele mai fastuoase restaurante. Deşi reţeta originală este învelită într-o tortilla din făină de porumb, se poate prepara şi cu lipii libaneze, care se găsesc la noi în comerţ.
Ingrediente:
500 g carne tocată sau de creier pane, 300 ml bere, o ceapă tăiată mărunt, 100 g porumb dulce, 100 g mazăre dulce, varză, chilli, smântână şi lipii pentru şase persoane.
Mod de preparare: se pune carnea tocată în tigaie, se căleşte împreună cu ceapa şi berea şi se amestecă până se rumeneşte. Se adaugă mazărea şi porumbul fiert. Varza se taie şi se pune în lipii. Când amestecul de carne este gata, se toarnă peste varză. Se condimentează cât mai mult cu chilli şi se adaugă smântână.

Pozole
Pozole este o supă tradiţională, originară din statul mexican Jalisco şi se face din carne de porc, uruială de porumb şi ardei iuţi. O alternativă a ei o găsim în aproape toate restaurantele cu specific mexican, chiar şi la noi în ţară.
Ingrediente pentru şase porţii:
500 g carne de porc, 500 g carne tocată de pasăre, o căpăţână de usturoi, o ceapă tăiată fideluţă, frunze de dafin, sare, piper, oregano uscat, ardei iute tăiat mărunt, felii de lămâie şi chipsuri tortilla.
Mod de preparare:
se pun la fiert carnea de pasăre împreună cu ceapa, sarea şi piperul. Separat se fierbe carnea de porc şi se spumează din când în când. După ce aceasta din urmă s-a făcut, se scoate şi se lasă la răcit, iar zeama se aruncă. În supa de pui se adaugă usturoiul şi frunzele de dafin. Se ia apoi de pe foc, se aşază într-un bol toată carnea tăiată bucăţi, ardeiul iute şi oregano, apoi se toarnă supa fierbinte. Se acoperă bolul timp de cinci minute. Se serveşte cu felii de lămâie şi chipsuri de tortilla.

Guacamole
Cunoscută ca fiind o celebră salată mexicană, guacamole este un amestec de roşii, ceapă şi avocado, folosit la foarte multe preparate. Se poate include şi în tortilla cu fajitas de pui, în burrito şi, mai ales, se poate servi alături de chilli cu carne, ca să mai „stingă” din iuţime.
Ingrediente: o roşie coaptă, descojită, două fructe de avocado, o jumătate de ceapă tocată, o linguriţă cu oţet, sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
ceapa şi avocado se amestecă, adăugându-se, treptat, celelalte ingrediente. Se serveşte cu tortilla caldă. Opţional se pot adăuga seminţe de rodii, pentru un aspect deosebit.

Fajitas de pui
Ingrediente:
1 kg piept de pui, suc de lămâie verde, oregano, 2 linguri cu zahăr, boia de ardei iute, scorţişoară măcinată, 2 cepe tăiate fideluţă, un ardei gras roşu şi un ardei gras galben, maioneză sau ketchup iute şi tortilla.
Mod de preparare:
carnea de pe piept se taie fâşii şi se marinează timp de o oră într-un cocteil format din zahăr, suc de lămâie verde, oregano, boia şi scorţişoară. După ce a trecut ora se combină fâşiile de pui cu ceapa tăiată fideluţă şi ardeii şi se prăjesc. Amestecul rezultat se înfăşoară în tortillas şi se adaugă ketchup iute sau maioneză, după preferinţe.