Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Seminţele şi nucile de orice gen şi-au dovedit eficienţa pentru sănătate, fiind utile şi în perioadele de post. Vă propunem câteva reţete dulci care să le includă, unele care se pot prepara foarte uşor, fără foc, iar altele ce pot fi realizate într-un timp scurt. Două specialiste în nutriţia bio ne-au împărtăşit câteva reţete minunate. Cornelia Marin ne-a oferit reţetele bomboanelor raw, iar Alina Varadi ne-a furnizat reţeta unui tort cu seminţe de cânepă, pregătit fără foc.

Delicii modelate manual
Ingrediente: curmale fără sâmburi, fulgi de ovăz, nuci şi pudră de roşcove. Le puteţi pune în orice cantităţi doriţi, în funcţie de câte bomboane vreţi să realizaţi. Puneţi ingredientele într-un blender şi le mixaţi bine. Obţineţi o pastă pe care o modelaţi în bombonele cât de mici doriţi şi le daţi prin ce vă place sau prin ce aveţi acasă: seminţe de susan, seminţe de cânepă, făină de migdale, nucă pisată, fulgi de cocos, pudră de roşcove sau granola. Dacă mai aveţi alte idei nu ezitaţi să le puneţi în practică.

Bomboane preţioase
Ingrediente: 2 căni cu migdale lăsate la înmuiat 12 ore, 2 căni cu fulgi de nucă de cocos (ar fi bine că aceştia să fie puţini umezi), 1/3 cană cu ulei de cocos, 1/3 cană cu miere din sursă sigură (se poate pune şi sirop de agave bio), puţină sare, esenţă de vanilie pură.
Mod de preparare: ca şi la primele reţete, le mixaţi într-un blender, apoi le modelaţi şi le ornaţi cu fulgi de cocos.

Pink
Ingrediente: cocos, mix de fructe de pădure, miere, curmale. Procedeul de preparare este identic cu cel mai sus prezentat. Important este să vă folosiţi imaginaţia.

Bomboane serioase
Ingrediente: migdale, nuci de Brazilia, curmale, stafide, cocos, seminţe decorticate de cânepă şi miere. După modelare se îmbracă în seminţe decorticate de cânepă.

Prăjitură napolitană
Ingrediente: foi de napolitană, alune, fistic, nucă, migdale, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui, 4 albuşuri, 100 g zahăr, 3 linguri cu miere, un praf de sare.
Mod de preparare: se începe cu pregătirea seminţelor, pe care le mărunţiţi cu ajutorul robotului de bucătărie. Acestea trebuie să fie tocate potrivit. Dacă sunt prea mari, riscaţi să nu puteţi tăia prăjitura la final. Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul. Apoi, pe baie de aburi, puneţi albuşurile şi mierea pentru cinci-zece minute, amestecând constant. Acesta este „lipiciul” seminţelor. Se amestecă bine seminţele cu „lipiciul” şi se adaugă praful de sare. Între foile de napolitană se pune amestecul, apoi se acoperă cu un şervet, se presează şi se ţine la rece 12 ore. Apoi se poate tăia în forma dorită.

Trufe
Ingrediente: nuci, curmale, fulgi de ovăz, cacao sau pudră de roşcove şi miere sau sirop de agave. De asemenea, cantităţile le alegeţi dumneavoastră. Le puneţi în blender, apoi modelaţi pasta obţinută până ia forma unor trufe.

Prăjitură cu mere (de post)
Ingrediente: 1 cană cu făină, 1 cană cu zahăr pudră, 1 cană cu mere răzuite, 1 cană şi jumătate cu miez de nucă/seminţe de floarea-soarelui/alune, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu, 3 linguri cu suc de lămâie, ulei (pentru uns tava).
Mod de preparare: se stinge bicarbonatul de sodiu cu sucul de lămâie. Se amestecă toate ingredientele: merele rase, făina, zahărul pudră, bicarbonatul stins cu suc de lămâie şi miezul de nucă, seminţele sau alunele, în funcţie de ce alegeţi să folosiţi sau să combinaţi. Compoziţia astfel obţinută se aşază într-o tavă unsă cu puţin ulei şi apoi tapetată cu făină. Puteţi presăra pe deasupra miez de nucă, seminţe de floarea-soarelui sau chiar alune. Se introduce în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 20-30 de minute. Este gata când a căpătat o crustă rumenită. Se lasă să se răcească şi apoi se porţionează. Se poate servi pudrată cu zahăr vanilat, cu glazură de ciocolată sau de caramel.

Tort cu seminţe de cânepă
Ingrediente: 900 g seminţe decorticate de cânepă, 200 g nucă măcinată, 100 g pulbere de roşcove, miere cât să lege compoziţia şi un pumn cu goji pentru decor.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele până se omogenizează, se modelează cu mâna pe platou şi se bagă la frigider. La sfârşit se ornează cu seminţe de cânepă şi cu fructe goji.