Main menu

header

496 26 1de Alina Anghel

Bugetul redus nu înseamnă că nu puteţi pregăti o cină specială pentru două persoane, dimpotrivă. Abundenţa reţetelor şi a ingredientelor din sezon vă ajută fără nicio problemă. Un aliat de nădejde au fost şi vor fi întotdeauna pastele. Că sunt penne, rigatoni, tăiţei, fidea... important este rezultatul. Alături de legume, carne de pui sau de peşte, pastele alcătuiesc o masă uşoară, hrănitoare şi săţioasă. Cina parcă nu a fost nicicând aşa gustoasă când ai la masă paste Carbonara, pui cu legume şi găluşte, omletă cu fasole boabe sau macrou cu sos de unt şi lămâie. Ca desert, bombiţe din fructe uscate şi seminţe, desert cu frişcă şi ciocolată pentru o cină mai romantică şi crumble de zmeură pentru cei pe fugă.

Paste Carbonara

Ingrediente: 500 g paste linguini sau altfel de paste, 125 ml lapte dulce, 60 g parmezan, 1 lingură cu pătrunjel tocat, 250 g kaiser, 1 ceapă albă mică, 2 căţei de usturoi, 1 ou, sare, piper.

Mod de preparare: pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet, se scurg şi se pun într-un bol, oprindu-se un sfert din apa în care au fiert. Într-o oală se pun la fiert laptele, parmezanul, sare şi piper după gust, pătrunjelul tocat şi, când au dat în fiert, se ia amestecul de pe foc. Într-o tigaie se călesc kaiserul tăiat cubuleţe, ceapa şi usturoiul tocate mărunt. Se călesc până se înmoaie ceapa, se adaugă amestecul lichid cu lapte, pastele şi se amestecă. Separat, se amestecă oul cu apa rămasă de la paste, se toarnă peste ingredientele din cratiţă, se amestecă şi se lasă pe foc până se îngroaşă sosul format, apoi se servesc.

Pui cu legume şi găluşte

496 26 2Ingrediente: 1 piept de pui, 1 felie de ţelină, 1 morcov, 1 ceapă, 1 legătură de pătrunjel, 1 frunză de dafin, 750 ml apă sau supă de pui, 125 g făină, 1/4 linguriţă cu praf de copt, 120 ml lapte dulce, sare, piper, cimbru, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: pieptul de pui se taie felii potrivit de groase, se prăjesc în puţin ulei încins, se scot pe o farfurie şi se păstrează la cald. În uleiul rămas se călesc ţelina, morcovul şi ceapa tăiate bastonaşe subţiri. Se adaugă carnea de pui, frunza de dafin, sare şi piper după gust şi supa de pui sau apa. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă 30 de minute. Într-un bol se amestecă făina cu laptele, pătrunjelul tocat, praful de copt, sare după gust. Din aluatul rezultat se ia cu o lingură şi se toarnă în cratiţă, în supa fierbinte, până se termină. Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să fiarbă până ce găluştele sunt fierte. Se serveşte fierbinte, cu pătrunjel sau cu cimbru presărat deasupra.

Omletă cu fasole boabe

Ingrediente: 4 albuşuri, 1 ou întreg, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 1/2 conservă de fasole roşie boabe, 1 ceapă mică albă sau roşie, 150 g brânză telemea, sare, piper, sos de roşii dulce sau picant, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă albuşurile cu oul întreg, pătrunjelul tocat, fasolea clătită cu apă rece apoi scursă, ceapa tăiată peştişori, sare şi piper după gust. Se încinge puţin ulei într-o tigaie, se toarnă jumătate din compoziţie, se prăjeşte pe o parte până devine aurie, se întoarce, se procedează la fel, apoi se transferă pe o farfurie şi se presară cu brânză telemea rasă. Se procedează la fel cu amestecul rămas, apoi se servesc calde, simple sau cu sos de roşii dulce sau picant.

Macrou cu sos de unt şi lămâie

Ingrediente: 2 bucăţi macrou, 100 g seminţe de dovleac crude, 50 g unt, 1 lămâie, 1 vârf de linguriţă cu boia iute, sare, piper, cimbru, salată de varză roşie.

Mod de preparare: seminţele de dovleac se prăjesc într-o tigaie fără ulei până devin aurii, apoi se lasă să se răcească. Într-un ibric se topeşte untul, se adaugă sucul şi coaja rasă de lămâie, boiaua iute, sare şi piper, după gust. Se încinge puţin unt într-o tigaie, se prăjeşte macroul condimentat cu sare, piper şi cimbru, apoi se scoate pe o farfurie. Se toarnă deasupra sosul cu lămâie, se presară seminţele de dovleac şi se serveşte imediat, cu salată de varză roşie aromată cu cimbru.

Bombiţe de energie

Ingrediente: 250 g fulgi de ovăz, 100 g fulgi de cocos, 125 g seminţe de in, 125 g unt de alune, 75 ml miere, 1 lingură cu esenţă de vanilie, 100 g ciocolată amară.

Mod de preparare: untul de alune se înmoaie puţin la baie de aburi, ca să devină maleabil. Se toarnă într-un bol împreună cu mierea şi cu esenţa de vanilie. Se adaugă fulgii de ovăz şi fulgii de cocos, ciocolata amară ruptă în bucăţele şi seminţele de in prăjite într-o tigaie fără ulei. Se amestecă totul, se modelează sub forme de biluţe şi se introduc la rece pentru minimum 30 de minute, apoi se servesc.

Desert cu frişcă şi ciocolată

Ingrediente: 400 ml frişcă, 100 g zahăr pudră, 150 g ciocolată albă, coajă rasă de limetă, coacăze sau afine pentru decor, mentă verde.

Mod de preparare: frişca se mixează împreună cu zahărul pudră până ce acesta se topeşte, având grijă să nu se mixeze prea mult, căci se transformă în unt. 100 g ciocolată se topesc la bain-marie şi se amestecă bine cu frişca şi coaja rasă de limetă. În pahare se pun, alternativ, straturi de ciocolată simplă şi ciocolată cu limetă, se decorează cu afine sau cu coacăze, cu mentă verde şi cu ciocolată ruptă bucăţi sau rasă. Se introduce la rece minimum trei ore, apoi se serveşte.

Crumble de zmeură

496 26 3Ingrediente: 550 g zmeură, 2 portocale, 100 g unt, 70 g zahăr tos, 100 g făină integrală, 1/4 linguriţă cu scorţişoară, câteva picături de apă de portocale, mentă verde, frişcă, sos de vanilie, îngheţată de mentă.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă zmeura cu sucul, coaja şi apa de portocale, având grijă să nu se sfărâme zmeura. Separat, se amestecă untul rece cu făina, zahărul tos şi scorţişoara, până se obţine un aluat asemănător pesmetului. Se pun fructele într-o formă de porţelan, se presară deasupra aluatul şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu 15-20 de minute sau până când aluatul devine auriu. Se serveşte cald sau rece, ca atare, cu sos de vanilie, cu îngheţată de mentă sau alături de puţină frişcă presărată cu mentă verde proaspăt tocată.

Pentru a pregăti reţete gustoase, dar care nu afectează prea mult buzunarul, este bine să vă aprovizionați din timp cu legume, carne, fructe, peşte, pe care le puteți congela şi folosi ca ingredient de bază în preparate