Main menu

header

Încă din anii ’30, cele două capete încoronate Maria Stuart și Elisabeta I au fost subiecte cinematografice. Katherine Hepburn a jucat-o pe Mary of Scotland, încă din 1936, Bette Davis a interpretat-o pe Elisabeta I în 1939, avându-l ca partener pe Eroll Flynn, care era Ducele de Essex, apoi a reluat rolul în 1955, au urmat Glenda Jackson și Vanessa Redgrave, pentru a ajunge, în zilele noastre, la Elisabeta lui Cate Blanchett, care o va interpreta tot pe Elisabeta I, ca de altfel și Helen Mirren, care va fi și Elisabeta I și a II-a.

Și așa am ajuns la irlandeza care va deveni scoțiană, pe ecran: Saoirse Ronan (cea care ne-a fascinat în „Brooklyn”) și la australianca Margot Robbie (care seamănă teribil, în acest film, cu diva Delia, cântăreața noastră de mare succes. Înfruntarea celor două o știm deja, din istorie, remarcabilă este modalitatea în care regizoarea britanică de teatru și film, Josie Rourke, a recreat atmosfera de la costume la foarte complicatele coafuri. Intrigile de palat sunt extrem de prezente și juri că sunt atemporale. Nimic nu pare să se fi schimbat în câteva sute de ani. Lupta dintre catolici, porecliți papistași, și cei care s-au desprins de Roma stă la baza conflictelor și nu doar o invidie nemăsurată… Ingenios e faptul că de data aceasta Mary, Regina Scoției, nu mai este prezentată exclusiv ca o victimă. La rândul ei uneltește, clevetește și sfârșește, după cum știm, decapitată, în plus are ghinioane succesive în viața sentimentală, dar, în schimb, fiul ei va ajunge să domnească. O ironie a sorții și a istoriei.

„Mary, Regina Scoţiei“ („Mary Queen of Scots“) Marea Britanie, 2018

Regia: Josie Rourke

Cu: Margot Robbie, Saoirse Ronan, Guy Pearce, David Tennant, Maria Drăguș, Ian Hart, Brendan Coyle, Gemma Chan, Martin Compston

Distribuit de: Ro Image 2000