Main menu

header

irina_nistorUnul dintre cele mai originale filme din acest an este „Vânătorii de capete” (Norvegia), prezentat iniţial pe la ceva festivaluri şi ajuns în sfârşit pe marile ecrane datorită Europenilor de la Casa Distribuitoare Independenţa, chiar dacă a trecut un an de la premiera mondială. Dar asta nu contează.

E o comedie neagră, în care cel mai frumos actor este un… danez, Nicolaj Coster-Waldau, al cărui personaj ne demonstrează (pentru a câta oară?) că nu e bine să ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. Rolul principal i-a revenit unui aparent complexat, norvegian get-beget, care din când în când, nu în cazul de faţă, e şi scenarist, şi regizor. În realitate are 1,72 şi dacă o să vedeţi pelicula o să înţelegeţi de ce are atâta importanţă, mai ales când trişează şi spune că e mult mai mărunţel. În 2004 a fost declarat, la Berlinală, printre shooting stars, adică vedete în devenire, asemenea românului nostru Dragoş Bucur, declarat ulterior. Cascadoriile sunt absolut spectaculoase, neaşteptate, muzica obsedantă, fetele frumoase, iar hoţi de tablouri şi răsturnări de situaţie, cu duiumul. Producătorii au mai dat lovitura şi cu trilogia „Millennium”, după romanele lui Stieg Larsson, care au avut un asemenea succes, încât s-a ajuns şi la o variantă americănească. Scenariul de faţă este însă cu mult mai ingenios, un thriller în adevăratul sens al cuvântului, fireşte sexy, că nu se poate altfel, venit fiind din Ţările Nordice, dar şi explicativ pentru cei care se întreabă cum e cu vânătorii de creiere. Adică o invenţie din Occident ajunsă până la noi pentru minţile strălucite de care profită financiar, şi nu numai, cei care „adulmecă” uneori nişte posturi râvnite pe la cele mai importante companii ale lumii.

„Vânătorii de capete“

„Headhunters/Hodojegerne“
Norvegia, 2011
Regia: Morten Tyldum
Voci: Aksel Hennie, Synnove Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau, Julie Olgaard, Kyrre Haugen Sydness, Reidar, Sorensen, Nils Jorgen Kaalstad
Distribuit de: Independenţa Film