Main menu

header

Toamna este, cred, cel mai frumos anotimp în teatrul românesc. Nu doar că se deschid stagiunile, cât, mai ales, pentru bogăția de Festivaluri, în toată țara, în măsură să sfideze criza materială și să bucure zeci de mii de privitori ca la teatru. Toamna noastră teatrală a fost prefațată, în fapt, anul acesta, de ultimele zile de vară (18-26 august), la Alexandria, cu Festivalul de Teatru Tânăr, eveniment ajuns la a IX-a ediție, cu 14 trupe profesioniste și 10 de liceeni, sub magia lui Marcel Iureș…

…Toamna teatrală a început cu Festivalul de Teatru Independent Undercloud (1-11 septembrie), la Muzeul Țăranului Român. A continuat cu Sărbătoarea de pe Crișul Repede, Festivalul Internațional de Teatru Scurt, de la Oradea (20 septembrie - 12 octombrie), eclatant la ediția a XX-a!... Peste o săptămână, la Iași, mai exact la Teatrul Luceafărul, Festivalul Internațional de Teatru pentru publicul tânăr, ediția a VI-a (5-12 octombrie). La concurență, într-un fel, cu o Sărbătoare de pe Dunăre, unde, la Giurgiu, la ediția a XVII-a a Festivalului Teatrelor Dunărene (6-10 octombrie) au participat cu mare succes de public trupe din Viena, Novi Sad, Ruse, Brăila, Galați, Chișinău (ca invitat special) și orașul-gazdă… Nu s-a încheiat bine Gala giurgiuveană, că, sub Feleac, au demarat Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca, în fond, valoroasele serbări ale Naționalului de pe Someșul Mic… Tocmai bine ca, la 30 de kilometri, la Turda (unde Teatrul din localitate poartă, inspirat, din această toamnă, numele regretatului regizor de elită Aureliu Manea!) să urmeze a III-a ediție (16-19 octombrie) a Festivalului Teatru pe „Drumul Sării” (nicio legătură cu numele cartierului bucureștean, ci cu vestita salină din vechea așezare dacică Potaissa, unde s-au ținut și spectacole!)… A doua zi după acordul final din salină, un salt la Galați, unde s-a desfăşurat Festivalul Național de Comedie (20-30 octombrie), cu finalul eclipsat de Festivalul Național de Teatru (FNT), a cărui ediție (a XXIV-a) a debutat, vinerea trecută, la Naționalul bucureștean, în prezența unui încântător evantai de personalități ale culturii române (Sanda Manu, Felicia Filip, Marina Constantinescu - directorul FNT, Lucian Pintilie, Ion Caramitru, Dan Puric, Mircea Cornișteanu, Vasile Șirli și alții) cu vernisajul unei fabuloase Expoziții intitulate semnificativ: „Doina Levintza: costumul de teatru - de la schiță la miracol”. În pregătiri febrile, Aradul (cu Festivalul Teatrului Clasic, 8-15 noiembrie) și Piteștiul, unde, între 14 şi 18 noiembrie, se va ține Festivalul Internațional al Teatrelor de Studio.

…Unii susțin că sunt prea multe Festivaluri! Greșit! Cred că trebuie să ne bucurăm că ele încă există! Cu cât mai multe și mai bune, cu atât mai mare e bogăția sufletească și spirituală a zeci de mii de iubitori de teatru. O singură sugestie pentru anul viitor: o mai atentă programare, pentru a nu se mai suprapune Festivaluri între ele. Și aceasta ca să fie urmărite de cât mai mulți critici de teatru, care să le popularizeze meritat.