Main menu

header

mircea_m_ionescu… Aprilie 1993. Sala Majestic a Teatrului Odeon din Capitală. În teatrul românesc apare un nou fenomen: Gala UNITER. Este mai mult decât sărbătoarea cu multe coroniţe a noii Uniuni Teatrale din România. Reprezintă o stare de spirit, emulaţie şi entuziasm printre creatorii de teatru români, strălucitor acasă şi pe toate fusele orare. Nu doar o zi de bilanţ a teatrului nostru cât, mai ales, un fenomen reprezentativ pentru întreaga societate românească.

…Prima Gală UNITER demonstra, o dată în plus, valoarea deosebită a teatrului românesc. Simpla listă a nominalizărilor oferă, azi, radiografia unui timp din Templul Thaliei. Sărbătoare de-o seară, cu mituri şi noul val, cu decenii de superbă creaţie. Privesc tulburat întâia listă a Galei UNITER, de acum 20 de ani. La categoria „Cel mai bun spectacol”, juriul se oprise la următoarele producţii: „Livada de vişini” de Cehov, în regia lui Andrei Şerban, la Naţionalul bucureştean; „Titus Andronicus” de Shakespeare, montat de Silviu Purcărete la Naţionalul craiovean; „…au pus cătuşe florilor” de Fernando Arrabal, în regia lui Alexander Hausvater, la Teatrul Odeon; „Cruciada copiilor” de Lucian Blaga, pusă de Victor Ioan Frunză la Naţionalul din Târgu-Mureş; „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, în regia lui Tompa Gabor, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Cei cinci directori de scenă figurau şi la nominalizările pentru „Cel mai bun regizor”… Nume grele şi în turnirul pentru „Ce mai bun actor”: regretatul Ştefan Iordache (pentru uluitorul rol din „Titus Andronicus”), Virgil Ogăşeanu pentru creaţia din „Forma mesei” de David Edgar, montat la Bulandra, şi Victor Rebengiuc pentru rolurile realizate în „Forma mesei” şi „Comedii… comedii” de Cehov, pe scena Odeonului… Un trio minunat şi la „Cea mai bună actriţă”, cu Mariana Mihuţ (pentru „Comedii… comedii”), Diana Lupescu („Jacques şi stăpânul” de Milan Kundera, la Teatrul Mic) şi Spolarics Andrea („Cântăreaţa cheală”)… La „Premiul pentru debut” au concurat, în aprilie 1993, regizorul Tudor Ţepeneag (remarcat pentru „Slugile”, spectacol montat la Bulandra), actriţa Ozana Oancea (Lavinia în „Titus Andronicus”) şi actorul Florin Piersic junior (pentru rolul Eli Nielsen din „Regăsire” de Luigi Pirandello, la Teatrul Mic). Aromă de istorie şi legendă, de preţuire…

… Acel evantai de creatori ai teatrului românesc se va regăsi, nu o dată, pe scena celor două decenii ale Galei UNITER. Ca un semn al Valorii lor autentice şi al nimbului Galei. La ultima Sărbătoare UNITER, din aprilie 2012, tot în Sala Majestic de la Odeon, printre nominalizaţi, Andei Şerban, pentru spectacolul „Ivanov”, la Bulandra, Silviu Purcărete (regia la „D’ale Carnavalului” de Caragiale, la Sibiu), Mariana Mihuţ („Îngropaţi-mă pe după plintă”, la Bulandra) şi Victor Rebengiuc (rol secundar în „Ivanov”). „Tot ei, domnule?!”, au zis şi acum unii caraghioşi. Şi dacă-s Valori, să nu mai fie apreciaţi şi anul acesta, cei care au înnobilat cu personalitatea lor ultimele două decenii de teatru românesc?!