Main menu

header

mircea_m_ionescu... De la marele Will încoace, istoria teatrului demonstrează că există o triadă (dramaturg - actor - regizor) în care fiecare încearcă să fie şi celălalt sau ceilalţi. În fond, primul interpret al textului este chiar dramaturgul, el scriind în mişcare scenică, ascultând replici rostite de actori nevăzuţi. Sigur, mai rari cei ca marele Shakespeare (autor, interpret, regizor), dar tentaţia a existat mereu, pornind, poate, din complexitatea actului teatral, dintr-un anume complex faţă de una dintre ipostazele creaţiei, din nevoia de revanşă. Să nu uităm că legendarul Liviu Ciulei, regizor şi scenograf de top universal, a cochetat şi cu actoria, jucând puţin, însă cu multă fervoare.

... În actuala lume a Thaliei, la noi, nu există teatru în care actori să nu fi încercat să devină şi regizori. Unii n-au sărit de pragul mediocrităţii, însă există destui încununaţi de succese incontestabile: Radu Beligan, Horaţiu Mălăele, Dan Puric, Ion Caramitru, Al. Repan, Dorel Vişan, Alice Barb, Diana Lupescu, Mihai Mălaimare, George Motoi, Dan Tudor, Doru Ana, Sorin Misirianţu şi alţii. Cei mai mulţi îşi păstrează dubla condiţie, joacă şi regizează, statut care le permite să evite, ca regizori, ceea ce nu le-a plăcut lor ca actori în lucrul cu diverşii directori de scenă.

... Un valoros Festival, cel de la Buzău, „VedeTeatru”, început în ultimul week-end şi ajuns la ediţia a IX-a, a readus tema în centrul discuţiei, prin miza declarată pe frontispiciul Galei din acest an: „Actorul-regizor”. Iar producţiile prezentate în Festivalul organizat de Teatrul „George Ciprian” Buzău au demonstrat în mai toate cazurile că actorii respectivi au spus ceva şi în regie. Unii dintre ei au jucat chiar în spectacolele montate de ei. Voi începe cu doamnele... Alice Barb (la început actriţă la teatrul din Petroşani), acum o cunoscută regizoare, a prezentat o frumoasă „Floare de cactus”, montată la „Metropolis”, cu minunaţii Adela Mărculescu şi Damian Crâşmaru, cu un veşnic tânăr Rudy Rosenfeld. Diana Lupescu, actriţă de top de la debutul său pe scena băcăuană, la „Bulandra” şi „Nottara”, înseamnă, azi, un nume în regia autohtonă, ceea ce o demonstrează şi spectacolul adus de la „Nottara” în Gala buzoiană, „Nu vorbiţi cu actorii” de Tom Dudzick, în care şi joacă alături de Alexandru Repan, stea pe scena românească.

... În privinţa regizorilor prezenţi în Crâng, încep cu Horaţiu Mălăele, uraganul - Mălăele, care a montat „Podu’” (după „Podul sinucigaşilor” de buzoianul Paul Ioachin, regretatul actor la „Giuleşti” - „Odeon”, dramaturg, regizor, ctitorul Teatrului „George Ciprian”), o comedie spumoasă (în care regizorul joacă alături de George Ivaşcu şi Meda Victor), ce umple sălile de ani buni. Un excelent spectacol a oferit şi Dan Tudor, „Taxi blues” de Ana Maria Bamberger, în care joacă superb alături de încântătorul Marius Bodochi, producţie prezentată sub titulatura teatrului gazdă, cu avanpremiera la „Tudor Vianu” Giurgiu.

... Am plecat de la Buzău bucuros că avem (şi) valoroşi actori-regizori!