Main menu

header

Spre lauda sa, în plină criză materială care se tot amplifică, UNITER a reușit să țină și în acest an Gala Tânărului Actor - Hop, aliat fiindu-i Vox Maris No.1 Club Grand Resort (al lui Nicușor Năstase, generosul prieten al teatrului românesc). Într-un trist Costinești, desfigurat, sub soare, de mormanele de gunoaie și dărâmături, în perioada 9-12 septembrie, a XVII-a ediție a Galei care adună tineri actori (cu facultatea absolvită în ultimii ani), în fața unor artiști (Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc), regizori, ziariști și directori de teatre din Baia Mare, Brăila, București, Cluj, Craiova, Giurgiu, Iași, Oradea, Ploiești, Târgu-Mureș, Satu-Mare, cu toții în așteptarea noilor talente - schimbul de mâine. Au lipsit însă mulți dintre cei care i-au pregătit pe tinerii ajunși la Gală.

..Și anul acesta, directorul artistic al Galei Hop a fost valorosul regizor Radu Afrim, care, anul trecut, la debutul său în fotoliul de dirijor, a fascinat printr-un veritabil spectacol reușit din parada tinerilor visători la gloria Thaliei. De data aceasta însă, un déjà-vu, amplificat de întârzieri și dereglări obositoare ale programului anunțat în cele trei zile (din patru) la care am participat! Aceleași mediocre probe de imitație (cu două-trei excepții!), în care cei puși să ne amintească despre personaje celebre n-au reușit nici măcar să citească în engleză un text încropit, mulți neavând nicio legătură cu idolii aleși, ba imitatorii lui Al Pacino și Chaplin atingând penibilul.

...38 de interpreți au fost acceptați, după o preselecție la București, în competiția cu imperativul categoric „Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj”. Din păcate, primele două zile au fost jenante (cu două excepții), multă lume întrebându-se cum au trecut de selecție atâția neaveniți? Noroc cu celelalte două zile. Au fost însă și Lumini. Ca botoșăneanca de 23 de ani Ada Lupu, cu facultatea terminată la Iași (clasa Ciprian Huțanu), ea câștigând Premiul „Ștefan Iordache” - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - Hop, Premiul Vox Maris și Premiul publicului pentru compoziția „Nu e ceea ce pare” - după fotografia „Penitend Daughter”. Premiul pentru cea mai bună actriță a revenit Anei-Maria Bercu, din Chișinău, studenta lui Gelu Colceag la UNATC, în timp ce Premiul băieților i-a fost atribuit botoșăneanului Andrei Ciopec, absolvent UNATC (profesor Florin Zamfirescu). Un laureat care i-a dezgustat pe unii (mă număr printre ei!) cu valiza de înjurături și de cuvinte grele ale „mecanicului” față de „curva” lui, o actriță care l-a părăsit. Gusturi și gusturi!

...Ceea ce m-a făcut să zâmbesc amar a fost afirmația făcută în public, la deschiderea Galei, de Radu Afrim, cel pentru care „cele mai bune piese sunt scrise de actorii din scenă”!?! Dorind să-și motiveze obligarea concurenților de a compune rânduri șchioape, cu rime de grădiniță („mă dau cu ruj și plec la Cluj”!) după câteva fotografii, a desființat, practic, dramaturgii (români, în special!). Nu mă miră în cazul regizorului Afrim, directorul Hop și la anul...