Main menu

header

620 24 1de Roxana Istudor

Actorul britanic Martin Clunes, mare iubitor și crescător de cai, este implicat într-un proiect prin care Societatea Ecvestră Britanică, al cărei președinte este, schimbă viața copiilor dezavantajați și marginalizați.

Prietenii celor respinși de societate

Starul din „Doc Martin” face parte din programul „Schimbă vieți”, în care folosește efectul cailor asupra copiilor, relatează „The Telegraph”. „Este pentru prima dată când societatea se implică în așa ceva, și am fost martor la felul în care oamenii care au intrat în contact cu caii și au dezvoltat relații cu aceste animale și-au înseninat viața”, explică actorul. În mod special, efectul este vizibil în cazul copiilor din centre de plasament sau din închisori pentru delincvenți minori, de cele mai multe ori respinși de societate. „După ce a luat contact cu caii, a fost pentru prima oară când a zâmbit în ani întregi”, povestește starul despre cazul unui astfel de băiat.

Calul Dennis și orfana Katie

620 24 2Cea mai bună dovadă a efectelor programului este copila orfană Katie, care la 11 ani s-a apucat de alcool și de droguri. Calul Dennis a schimbat toate acestea; astăzi, tânăra este studentă. Scopul programului este acela de a se concentra pe aspectele și pe rutina vieții din grajduri, cu propria structură și cu disciplina specifică. Din clipa în care intră în program, copiii învață totul despre însușirile și limitele cailor, dezvoltând abilități care le pot fi utile mai târziu deopotrivă în viața personală și în cea profesională. „Trebuie să învețe să câștige încrederea calului. Dacă se întâmplă asta, nu pot spune că un cal se va arunca în fața unui glonț, dar cu siguranță se va arunca în luptă alături de un om”, adaugă Clunes.

Alternativă la sedentarismul timpuriu

Caii sunt printre cei mai minunați companioni pentru copii. Cei mici sunt atrași de ei în mod natural, ceea ce face petrecerea timpului alături de superbele animale o alternativă de preferat la navigarea pe internet sau uitatul la televizor, activități sedentare, care pot genera obiceiuri nesănătoase mai târziu. În plus, călăria îi pune pe copii în directă legătură cu natura și pot crea relații de excepție cu caii sau cu alți copii. „Nu cunosc o cale mai bună de a crește copii. Alături de cai, ei învață să fie pe picioarele lor, învață respectul și să accepte responsabilitatea față de propriile acțiuni”, spune Darwin Pluhar, crescător și specialist în management de risc în Texas.