Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Una dintre cele mai apreciate soliste de muzică populară, de petrecere şi, mai nou, de muzică uşoară, Maria Dragomiroiu, este o mare iubitoare de animale. Cântăreaţa are de zece ani un motan ţanţoş, pe nume Ghiţă, şi un câine-lup, căruia îi spune, simplu, Ursu. Cei doi se împacă de minune şi se joacă ori de câte ori au ocazia, fără mari incidente. Numai că, uneori, Ursu devine gelos, pentru că nu are atâta libertate ca şi Ghiţă…

Prietenia dintre un câine şi un motan

Ori de câte ori vede un alt motan traversând curtea, Ursu latră de mama focului, se agită, de parcă ar vrea să evadeze din „locuinţa” generoasă. Dar, cum se depărtează „intrusul”, se şi calmează. Ghiţă este singurul pe care îl tolerează, cu care se joacă şi pe care chiar îl protejează. Diferenţa pe care o face cu Ghiţă este uluitoare, comparativ cu alte pisici: „Se vede că se iubesc!’’, spune râzând Maria Dragomiroiu.

Ghiţă nu are succes la pisici

„Ghiţă este cuminte, pentru că nu are ce face… n-are altă posibilitate! L-am castrat de pe vremea când era un pui  haios! Acum, chiar dacă pleacă de acasă, trebuie să vină repede, pentru că… succesul la femei a scăzut compromiţător! De fapt, niciodată nu a existat! Aşa că, vrea, nu vrea, stă prin curtea noastră. Şi este fericit aşa! Probabil că, dacă nu îl castram, ar fi fugit până acum’’, spune glumeţ  Bebe Mihu, jumătatea Mariei.

Garderobă pentru ocazii speciale

Şi cum este un motan de vedetă, cu pretenţii şi fiţe, Ghiţă are pătuţul lui călduros în care doarme şi toarce mai ales atunci când afară este vreme rea. Când este cald preferă să stea leneş prin locuri ascunse sau cocoţat pe diverse obiecte. Ghiţă deţine câteva hăinuţe, pe care le poartă la ocazii rare, atunci când este sărbătoare, când casa este plină ochi de musafiri sau atunci când Ilinca (nepoata de 4 ani şi jumătate a Mariei Dragomiroiu) vrea să se distreze copios. „I-am cumpărat câteva haine de pisici, pentru că mi s-au părut haioase. Animalele îţi umplu casa! Parcă este mai multă viaţă când îl văd pe Ghiţă prin casă sau prin curte! Iar îmbrăcat în sarafan… arată demenţial. Îmi alungă tristeţea cât aş zice peşte!”, povesteşte artista.

Pretenţios la mâncare

Pentru că igiena este mai presus de orice, Maria preferă să nu îl primească pe motanul Ghiţă în pat. Şi bine face, mai ales că părul de pisică poate fi foarte dăunător sănătăţii: „Ghiţă are tot ce îşi doreşte: pătuţul, jucăriile, mâncarea lui specială. Vreau să spun că nu prea mănâncă nimic altceva decât granulele lui speciale. Pur şi simplu le adoră! Are blăniţa frumoasă şi datorită acestei mâncări, special concepută pentru feline’’.

Un cotoi de soi

Ceva mai modest şi fără dressing personal, dar având o cuşcă mare şi un padoc generos doar pentru el, căţelul Ursu îl urmăreşte mereu cu privirea pe Ghiţă. „Nepoţica noastră îl numeşte pe motan «domnul Ghiţă». Este foarte politicoasă! Se joacă mereu cu domnul Ghiţă. Iar motanul, cu experienţă, ce-i drept, o tolerează bine. Chiar dacă are 10 ani, iar pentru vârsta aceasta o pisică este bătrână, se joacă precum un cotoi tânăr, abia înţărcat! Fuge de colo-colo ca un tinerel abia venit pe lume!’’, mărturiseşte Maria Dragomiroiu.