Main menu

header

646 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Generația tânără înstărită din China vrea neapărat să epateze, așa că a renunțat la achiziționarea de câini, pisici sau papagali ca animale de companie și a trecut la specii periculoase, care în mod cert nu au ce căuta în apartamente, printre oameni, avertizează specialiștii.

„Reptilele sunt foarte la modă”

Huang Jia Chen este un tânăr din Beijing care la început a avut un hobby: colecționarea de șopârle și de șerpi. „Am început să adun tot mai multe, apoi să le înmulțesc”. Bineînțeles, ulterior a intervenit și comerțul, iar acum o cameră din apartamentul său din capitala Chinei este ticsită cu lăzi transparente pline cu șerpi. „Reptilele sunt foarte la modă ca animale de companie”, explică Chen. Datele „din piață” îi confirmă spusele. De la șerpi veninoși la broaște țestoase foarte rare și de la crocodili de apă sărată (care ajung să crească până la câțiva metri!) până la rechini, tinerii de 20-30 de ani din China doresc să aibă cu ce să epateze și să iasă în evidență. „Este mai mult decât o toană în această țară. Tinerii vor să se afirme în fața prietenilor, vor ceva diferit”, arată Sean Gallagher, producător de film care a realizat un documentar pe acest subiect pentru „National Geographic”.

Comerțul periclitează specii întregi

646 29 2Conservaționiștii trag un semnal de alarmă vizavi de acest trend foarte periculos pentru părțile implicate. De o parte, sunt animalele acestea exotice, care, în mod cert, trebuie să trăiască în sălbăticie, și nu închise în cuști în apartamente. De partea cealaltă, ele reprezintă un pericol clar pentru oameni, întrucât pot „face cadou” boli grave, ca infecția cu salmonella, herpesul, tuberculoza sau gripa aviară. În plus, comerțul care înflorește având la bază această modă periclitează însăși existența unor specii. De pildă, în 2013, autoritățile din Thailanda au arestat un om care încerca să scoată din țară 54 de exemplare de broască țestoasă dintr-o specie foarte rară, mai exact 10% din întreaga populație rămasă în sălbăticie, într-un singur transport ilegal.

„Rețelele de socializare, rai al vânzărilor ilegale”

646 29 3Jumătate din comerțul cu animale exotice, estimat la zeci de miliarde de dolari anual, este ilegal. „Colecționarii de astfel de exemplare nu au cum să știe dacă animalul pe care îl cumpără nu a fost capturat în cealaltă parte a lumii, apoi transportat în condiții îngrozitoare”, explică Tom Moorehouse, zoolog la Universitatea Oxford. În ciuda restricțiilor legislației internaționale și a unor prevederi ale legilor chineze, acest comerț rămâne foarte înfloritor. Milioane de exemplare sunt traficate, iar Interpolul interceptează cam 10% dintre aceste infracțiuni, notează „National Geographic”. „Rețelele de socializare sunt de multă vreme un rai al vânzărilor ilicite de animale exotice rare, iar legislația din China încă nu a reacționat corespunzător până acum”, arată Peter Li, profesor în cadrul Universității University Houston-Downtown. De altfel, nici europenii nu pierd vremea. Un studiu global arată că aici se importă reptile mai multe decât în orice parte a lumii, deși există reglementări legale de interdicție încă din 2005!

„Clienții riscă să achiziționeze un animal care este obținut ilegal și care poate aduce boli contagioase din partea cealaltă a lumii, pentru care proprietarul și familia sa nu au imunitatea necesară. Sau animalul pur și simplu poate muri în câteva zile“ Tom Moorehouse, Universitatea Oxford