Main menu

header

- Angora turcească, frumoasă, suplă, cu blana mătăsoasă

Blana acestei feline este deosebit de frumoasă şi mătăsoasă şi, în plus, caracterul ei plăcut o face să fie foarte căutată de iubitorii de animale de companie. Această rasă a fost foarte apreciată încă din Evul Mediu, fiind crescută în podişurile Turciei, în condiţii vitrege de climă, motiv pentru care blana sa a devenit extrem de călduroasă. Aceste pisici au ajuns în secolul al XVI-lea în Franţa şi în Anglia, unde au devenit „de lux”, fiind la mare căutare la curţile nobililor. În perioada următoare au fost importate şi în alte ţări din Europa, şi nu numai. Apoi, treptat, popularitatea acestei rase a pierdut teren în faţa Persanei. Pisicile Angora albe cu un ochi albastru şi unul de culoarea chihlimbarului sau cu o pată colorată pe frunte sunt considerate de poporul turc dăruite de Alah şi acestea sunt protejate prin lege.

Elegantă şi subţirică
     Angora turcească este o pisică ce are o alură elegantă, părul semilung, capul puţin triunghiular, urechile ascuţite, ochii mari (verzi, albaştri, de culoarea chihlimbarului, căprui etc.), coada lungă şi stufoasă, blana moale şi lucioasă, cu firul subţire. Membrele posterioare sunt puţin mai lungi decât cele anterioare, talia sa este medie, suplă, iar culoarea poate fi crem, albă, neagră, albastră, roşcată, neagră-albastră fumurie, calico, albastră-crem, bicoloră, cu blana tigrată etc. 

Inteligentă şi uşor de dresat
     Temperamentul său este sociabil, sensibil, afectuos şi activ. Se înţelege bine cu alte animale de companie şi poate tolera prezenţa altor pisici sau a copiilor în preajmă. Este foarte inteligentă şi uşor de dresat. De asemenea, este foarte loială faţă de stăpâni (în general îşi alege un singur membru al familiei, spre care îşi îndreaptă atenţia). Trebuie să aveţi grijă, deoarece firea sa vioaie, curioasă şi jucăuşă o poate face să transforme aproape orice obiect din casă într-o jucărie. O trăsătură negativă a acestei rase poate fi mieunatul ce adeseori poate fi excesiv, din diverse motive.

O baie la câteva săptămâni
     Angora turcească nu este predispusă la obezitate ca alte rase de pisici, însă trebuie să i se supravegheze alimentaţia. Din punct de vedere al îngrijirii blănii, în mod surprinzător aceasta nu necesită foarte multă atenţie, deoarece nu are subpăr. Trebuie să i se facă baie o dată la câteva săptămâni şi este indicat să fie periată cu o perie specială o dată la câteva zile.

Predispusă la surzenie
     În ceea ce priveşte sănătatea acestei rase se poate menţiona predispoziţia către surzenie, afecţiune ce apare la pisicile Angora complet albe, cu ochii albaştri. Acest lucru nu este o trăsătură a acestei rase, ci este legat de gena dominantă responsabilă de blana albă şi de culoarea albastră a ochilor. Speranţa de viaţă a acestei pisici este de 9-15 ani.

Daniela Purgaru