Main menu

header

de Daniela Purgaru

Dacă aveţi un acvariu şi vă place să adunaţi laolaltă mai multe specii de vieţuitoare acvatice, care mai de care mai ciudate, nu trebuie să vă lipsească această specie de peşti.

Peştele-fantomă
La prima vedere par a fi nişte prezenţe fantomatice în acvariu, reprezentate de peşti-scheleţi care în mod ciudat... înoată. Nu li se văd decât ochii, puţin din cap şi şira spinării şi totuşi sunt vii! Apoi, la o observare mai atentă, privirea va fi captată de frumuseţea lor. Aceştia sunt somnii de sticlă (Kryptopterus bicirrhis) sau peştii-fantomă, care, mai nou, se pot cumpăra şi de la noi din ţară, de la pet-shop-uri.

I se poate observa mâncarea din stomac
Somnul de stică provine din Asia de Sud şi de Est. Numele său, Kryptopterus bicirrhis, vine de la ascuns (krypto) şi aripă (pterus). În timp a devenit foarte popular. Practic, oricine îl vede pentru prima oară rămâne uimit şi exlamă: „Poţi vedea prin el!” Căutând apoi cu privirea în amănunţime îţi poţi da seama nu numai că este transparent, dar şi că se observă mâncarea din stomacul său...

Este... timid
Acestui peşte straniu, dar totodată frumos, îi place să aibă în acvariu multe plante, atât de suprafaţă, cât şi de substrat, pentru a se ascunde, deoarece este foarte timid din fire. Evitaţi să-l speriaţi. De asemenea, trebuie crescut numai în bancuri de cel puţin şase peşti, unde se simte cel mai bine.
Atinge la maturitate o mărime de 7,5 cm, iar temperatura apei în care trăieşte trebuie să fie de 24-26 de grade Celsius, cu un pH între 6,5 şi 7 (neutru). Mănâncă hrană obişnuită pentru peşti, fulgi în special şi este bine să fie hrănit din când în când şi cu viermişori, crevete sau râme. Se înţelege şi cu alte specii de peşti, în special Guppy, Xipho sau Platy. Are nevoie de apă curată, bine filtrată, cu puţin curent acvatic, care să imite mediul natural.

Imposibil de înmulţit în acvariu
Somnul de sticlă nu are probleme specifice de sănătate, iar atunci când este bolnav stă pe fundul apei. Când moare devine alb. Sexul acestor peşti este foarte greu de determinat şi se cunoaşte foarte puţin şi despre împerecherea lor. Din păcate, sunt aproape imposibil de înmulţit în acvariu.