Main menu

header

903 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Cartea Recordurilor (Guinness Book) este plină de performanțe nemaipomenite, de toate felurile, ale oamenilor care se întrec pe ei înșiși. Când vine vorba despre animale, emoția este cu atât mai intensă cu cât un iepure care pictează sau un cățel fermecător care parcurge mai mulți metri cocoțat cu măiestrie pe o minge uriașă sunt abilități ieșite din comun.

Longevitate legendară

903 24 2Țestoasa Jonathan a văzut totul. Guinness World Records a anunțat în februarie 2019 că exemplarul a împlinit 187 de ani, ceea ce l-a făcut cel mai „vechi” animal terestru în viață. Jonathan s-a născut în jurul anului 1832 și a trăit ambele Războaie Mondiale, finalizarea Turnului Eiffel sau primul zbor cu motor, arată Cartea Recordurilor, celebrul registru care la rândul său avea prima ediție în… 1955. În luna februarie, Jonathan a celebrat uimitoarea etate de 190 de ani. Tot despre longevitate este vorba și în dreptul cimpanzeilor Golden și Glitter, cei mai bătrâni masculi gemeni. Povestea lor este legată de un alt record: antropologul englez Jane Goodall a devenit o legendă și figurează în Cartea Recordurilor după ce a petrecut 60 de ani studiind cimpanzeii din Rezervația Stream Gombe (acum Parcul Național Gombe, din Tanzania). De-a lungul cercetării, Goodall a strâns peste 165.000 de ore de date colectate în timp ce a studiat peste 320 de cimpanzei. Aceste observații au generat peste 430 de lucrări academice. 

30 de metri pe… scuter!

903 24 3Un câine pe nume Norman deține două recorduri mondiale Guinness pentru abilitățile sale de conducere pe două roți. Patrupedul a parcurs cel mai repede 30 de metri cu un scuter, înregistrând un timp de 20,77 de secunde. Animalul excepțional nu s-a lăsat și s-a „urcat” și pe bicicletă, tot pentru un record: s-a menținut timp de 55 de secunde, cel mai bun timp înregistrat vreodată pe două roți de un câine. În 2017, Norman a fost diagnosticat cu o boală rară, iar pe parcursul tratamentului a fost urmărit în continuare și încurajat de milioanele de admiratori din toată lumea. Şi el și-a continuat trucurile.

Doi Beagle de poveste

903 24 4Un Beagle pe nume Purin deține recordul mondial pentru „călătoria” pe o minge uriașă: 9 secunde. Mic, dar puternic, exemplarul care trăiește în Japonia a stabilit recordul în 2017, dovedind un echilibru ieșit din comun. Iar talentele sale nu se opresc aici: fascinat de mingi, Purin a prins 14 într-un minut. De asemenea, formidabilul cățel a finalizat cu succes 51 de sărituri cu coarda, un alt record, firește. La rândul său, Maymo Lemon, un Beagle de poveste, a devenit cel mai vizionat animal de pe YouTube, cu peste 695 de milioane de vizualizări, în 2018.

Otto s-a dat pe placa de skateboard în tunel... uman!

903 24 5Un Buldog Englez pe nume Otto a stabilit recordul mondial Guinness pentru traversarea celui mai lung tunel uman - alcătuit din 30 de oameni! - pe skateboard. Evenimentul s-a întâmplat la Lima, în Peru, iar Guinness World Records a cerut fiecărei persoane care a creat tunelul să stea cu fața în aceeași direcție, cu picioarele depărtate, permițând cățelului de 3 ani să se „desfășoare” liber. Videoclipurile cu uimitorul record al lui Otto au făcut înconjurul lumii, iar patrupedul a fost adoptat. Familia a avut apoi surpriza să-l vadă jonglând cu mingea de fotbal, pe patine cu rotile sau chiar pe… placa de surf!

Iepurașul Bini marchează 7 coșuri pe minut!

903 24 6De Halloween, în 2016, Bini the Bunny, din Long Beach, California, a stabilit recordul pentru cele mai multe slam dunk-uri într-un minut reușite de… un iepure uimitor: șapte! Creatură cu totul ieșită din comun, urecheatul este plin de alte talente neobișnuite: este și singurul iepuraș din lume care poate picta. Lui Bini îi place să lucreze cu pensulele și culoarea atât de mult, încât a creat peste 300 de opere, care au fost expediate în întreaga lume numeroșilor fani din toată lumea ai animăluțului de poveste, cunoscuți sub numele de „Hoppers”. Un alt iepuraș, mai precis o femelă pe nume Franchesca, din Morgan Hill, California, are o blană care măsoară 36,5 centimetri lungime. Angora englezesc, exemplarul de record mondial este de obicei confundat cu un… câine Pechinez, menționează Guinness World Records. Franchesca a stabilit recordul în 2014.

Gura plină cu… mingi de tenis!

Finley, un Golden Retriever talentat și foarte frumos, deține recordul mondial pentru cele mai multe mingi de tenis ținute în gură de un câine. Când avea aproximativ 2 ani, a început să ridice simultan mai multe mingi de tenis și să le țină în gură, potrivit USA Today. Fără să fie antrenat în vreun fel, patrupedul a ajuns singur, prin „exercițiu”, la performanța înregistrată de Guinness Book. Pe cont pro- priu, Finley și-a făcut încet drum până la cinci, apoi la șase mingi de tenis.

Crocodili teribili

903 24 7Măsurând peste cinci metri în lungime, Cassius este cel mai mare crocodil viu în captivitate. Anunțat ca deținătorul recordului Guinness în 2011, Cassius măsoară echivalentul a două mese de ping-pong puse cap la cap. A fost capturat în 1987, în nordul Australiei, și s-a mutat în parcul natural Marineland Melanesia. Un alt exemplar de astfel de reptilă strănepoată a dinozaurilor, crocodilul de apă sărată, a fost înregistrat ca având cea mai tare mușcătură din regnul animal - circa un kilogram pe centimetru pătrat - cea mai puternică măsurată vreodată.

În prezent, există peste 40.000 de recorduri înregistrate în Guinness Book

Trăsături fizice uluitoare

Din galeria animalelor cu trăsături fizice înregistrate ca recorduri face parte pisica Barivel, din rasa Maine Coon, care are aproape 1,30 metri lungime, ceea o face cea mai lungă felină domestică din lume. Barivel locuiește cu proprietarul său în Viegevano, Pavia, Italia, și a stabilit recordul în 2018. De asemenea, în 2014 era înregistrată înălțimea excepțională a văcuței Blosom, de 1,90 metri. Deținută de Patricia Meads-Hanson, din Orangeville, Illinois, Blosom a murit în 2015, la vârsta de 13 ani, potrivit Guinness World Records. Iar un taur din Texas are niște coarne atât de impresionante, încât a intrat în Cartea Recordurilor cu podoabele deosebit de lungi. Poncho Via se mândrește cu o pereche de coarne care depășesc trei metri - de peste două ori lățimea unui pian cu coadă de concert, punctează Cartea Recordurilor. Nici câinele Keon nu este mai puțin… dotat: a fost înscris în Guinness Book cu cea mai lungă coadă, de peste 76 de centimetri. Un alt record, mai vechi, din 2004, îi aparține ogarului Tigger, care avea cele mai lungi urechi dintre toți câinii planetei: 35 de centimetri. Tigger a decedat în 2009, dar recordul a rămas.