Main menu

header

905 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Pentru a doua oară în istorie a fost descoperit un pui de mamut lânos, iar evenimentul este cu atât mai important cu cât exemplarul este aproape intact, oferind o imagine „înapoi” foarte prețioasă pentru specialiști și public.

Foarte bine conservat

Descoperit de minerii care lucrează în câmpurile de aur din Klondike, Canada, puiul de mamut lânos este primul descoperit pe teritoriul canadian și nord-american. Micul corp mumificat a fost găsit pe terenul deținut de Prima Națiune Tr’ondek Hwech’in și a stârnit imediat interesul și entuziasmul reprezentanților acestei populații, al oamenilor de știință și al publicului din întreaga lume. Și asta pentru că mica femelă a murit probabil în timpul Erei glaciare, în urmă cu peste 30.000 de ani, este primul mamut lânos mumificat aproape complet și cel mai bine conservat găsit în America de Nord. „Este uimitor. Mi-a tăiat răsuflarea când au scos prelata. Cu toții trebuie să o tratăm cu respect”, a spus vârstnicul Peggy Kormendy.

„Unul dintre cele mai incredibile animale mumificate din Epoca glaciară”

Vârstnicii din Tr’ondëk Hwëch’in, care trăiesc de-a lungul râului Yukon de milenii, au numit mamutul Nun Cho Ga, care înseamnă „pui de animal mare” în limba Hän. „Este o descoperire remarcabilă. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu guvernul Yukon cu privire la următorii pași. Suntem recunoscători pentru bătrânii care ne-au îndrumat până acum și pentru numele pe care l-au oferit”, a declarat șefa Tr’ondëk Hwëch’in, Roberta Joseph. „Nun Cho Ga este frumoasă și unul dintre cele mai incredibile animale mumificate din Epoca glaciară descoperite vreodată în lume”, susține paleontologul Grant Zazula, din Yukon. Omul de știință consideră că Nun Cho Ga avea circa 35 de zile și ar fi putut să se îndepărteze de mama sa, rămânând blocată în noroi și pierind în scurt timp.

Complet până la unghii, piele și păr

905 24 2Oamenii de știință cred că mamuții lânoși, care au trăit în America de Nord alături de cai sălbatici, lei de peșteră și zimbri giganți, au dispărut cu 40.000 de ani în urmă. Remarcând conservarea „incredibilă” a unghiilor de la picioare, a pielii, a părului și a trunchiului exemplarului, geomorfologul Dan Shugar a scris că „a face parte din echipa de recuperare a lui Nun Cho Ga, puiul de mamut lânos găsit în permafrostul din Klondike, a fost cel mai interesant experiment științific la care am participat vreodată”. În lunile următoare, guvernul Yukon și Tr’ondëk Hwëch’in vor lucra împreună pentru a afla mai multe despre Nun Cho Ga.

După ce a fost recuperată din situl minier, Nun Cho Ga a fost adusă într-un loc special, pentru o ceremonie de binecuvântare