Main menu

header

905 24 3de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

În cazul evenimentelor naturale majore de pe Terra, animalele reacționează. De la incendii la cutremure, comportamentul necuvântătoarelor se modifică de fiecare dată când survine o schimbare majoră a mediului lor. Aceleași anomalii de comportament au fost puse recent în legătură cu… fazele Lunii, în cazul unui prădător de top.

Fenomen fără explicație evidentă

905 24 4Când răsare Luna Plină, stridiile se închid brusc, coralii se reproduc,  păsările marine se retrag la țărm, leii vânează mai puțin, iar rechinii au o tendință mai accentuată de a ataca oameni, care de regulă nu fac parte din meniul acestor teribili locuitori ai mărilor și oceanelor. Mai mult de 50 de ani de date despre atacurile rechinilor au pus în evidență acest fenomen care nu are o explicație evidentă, iar în timp ce unii experți pun acest comportament pe seama întâmplării, alții consideră că este efectul Lunii Pline. „Nu este o chestiune de mai multă lumină când este Lună Plină, deci nu se poate explica în acest fel de ce se poartă rechinii cum se poartă”, detaliază ecologistul Steve Midway, de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA.

Surferii, ținte predilecte

Așa-numitul „efect al Lunii” este o corelație între fazele Lunii și activitatea plantelor și animalelor de pe Pământ. O meta-analiză recentă a identificat dovezi că mareele gravitaționale pot schimba vmodul în care animalele și plantele dorm, se mișcă și cresc, deși mecanismele prin care se întâmplă toate acestea rămân deocamdată un mister. De altfel, viața marină pare să fie influențată în mod deosebit de Lună, iar rechinii nu fac excepție. Mișcările și modelele lor naturale de hrănire au fost legate de ritmurile lunare și în trecut. Surferii, care pot fi confundați cu siluetele focilor de acești prădători cu vederea relativ slabă, sunt ținte predilecte pentru atacurile rechinilor, dar cele mai bune condiții pentru surfing sunt… nopțile cu Lună Plină!

Rechinii au o vedere slabă şi pot confunda lesne oamenii, care nu fac parte din meniul lor preferat, cu... focile, una dintre delicatesele „servite” de temuţii prădători marini

„Mai multe atacuri ale rechinilor decât era de așteptat au avut loc doar la valori mai mari de iluminare lunară” (frontiersin.org)

Prezenţa oamenilor în mediul prădătorului agravează tendinţa

Aceste rezultate sunt prima evaluare globală care raportează o dovadă a atacurilor de rechini corelate în funcție de fazele Lunii și, prin urmare, justifică investigații suplimentare, arată lucrarea „Partea în formă de rechin a Lunii. Sunt atacurile rechinilor legate de fazele lunare?”, de Lindsay A. French,  Stephen R. Midway,  David H. Evans și George H. Burgess. Pe de altă parte, cu toată imaginea de ucigași feroce care le-a fost atribuită, rechinii atacă rar oameni, dar acest lucru s-ar putea schimba odată cu popularea apelor mărilor și oceanelor cu amatori de scufundări, surfing și toate celelalte activități care sunt pe listele organizatorilor de sejururi turistice - pe scurt, invazia în mediul natural al unui prădător de top al lanțului trofic. Ca urmare, rechinul poate începe să perceapă oamenii ca pe o pradă, iar specialiștii recomandă, pentru orice eventualitate, evitarea înotului în grupuri, în zori și în amurg.