Main menu

header

de Daniela Purgaru

Un risc alimentar major cu care se confruntă animalele de companie în perioada Sărbătorilor de Iarnă îl reprezintă micile „atenţii” scăpate şi oferite la masă. Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de Clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne explică pericolele la care ne expunem patrupedele cu alimentaţia de Sărbători.

„Cârnaţii provoacă tulburări digestive severe”
Alimentele pe care noi le consumăm cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă sunt extrem de nocive pentru animalele de companie! „Acestea sunt de origine animală, au conţinut crescut de lipide şi au suferit diferite procese de preparare şi de conservare (afumare, condimentare). Dacă sunt oferite animalelor, şunca, slănina afumată, cârnaţii, şoriciul etc. provoacă tulburări digestive severe, cauzate de unele particularităţi fiziologice, de neadaptarea enzimatică la aceste produse”, ne-a spus medicul veterinar.

Nu au voie să primească nicio bucăţică de la masa noastră
Aşadar, oricât de mult ar „cerşi” lângă masă, pisica şi câinele nu au voie să primească de la dumneavoastră nici măcar o bucăţică de mâncare ce nu este special preparată pentru ei! În caz contrar, patrupedele pot suferi episoade acute de indigestie, colică biliară, enterită, manifestate prin vomă galben-verzuie (de la bilă), cu aspect spumos (gastrită), colici biliare, diaree, dureri abdominale, deshidratare etc. De asemenea, pot apărea şi reacţii alergice cauzate de ingerarea de alimente insuficient procesate sau prea condimentate, toxiinfecţii alimentare sau chiar transmiterea unor boli infecţioase sau parazitare la om.

Se poate ajunge la operaţie
Nu de puţine ori chiar se ajunge la operaţie. „La unii indivizi, din cauza peristaltismului exacerbat, se pot produce afecţiuni chirurgicale de tipul invaginaţiei, iar ingerarea de fragmente osoase poate duce la leziuni gastrointestinale şi chiar la obstrucţii”, a completat specialistul.

Atenţionaţi-i şi pe oaspeţi!
Pentru a vă feri animalul de aceste neplăceri, trebuie să îi oferiţi mâncare înainte de a vă aşeza la masă, să nu îi schimbaţi dieta obişnuită şi să îi atenţionaţi pe oaspeţi să nu le ofere niciun fel de trataţii patrupedelor. În cazul în care totuşi animalul se simte rău, mergeţi de urgenţă la veterinar.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.