Main menu

header

de Daniela Purgaru

Cunoaştem cu toţii mitul despre pisicile ce ar cădea de la orice înălţime întotdeauna în picioare. Unii ar putea jura că aşa este, alţii însă spun că adevărul ar fi cu totul altul. Oamenii de ştiinţă au făcut chiar şi studii în acest sens. Contrar părerii generale, felinele nu cad tot timpul în picioare. Ba chiar şi ele se accidentează grav. Mânate de instinctul de vânător, ele se aruncă, fără să bănuiască existenţa gravitaţiei, de pe acoperiş, din copaci sau chiar de la geamurile blocurilor înalte.

Distanţă mare=cădere mai uşoară
Studiile efectuate în domeniu au concluzionat însă că, pe măsură ce distanţa de la care felina cade creşte, şocul este mai mic, iar şansele ca ea să aterizeze în picioare sunt mai mari. Surprinzător, nu? Dacă se aruncă însă de la etajul doi, de exemplu, este posibil ca ea să nu aibă timp să îşi întorcă trupul încât să amortizeze căderea, astfel apărând leziuni serioase.

Un schelet unic
Sistemul excepţional de coordonare şi echilibru pe care îl au pisicile le ajută să pice destul de graţios pe cele patru picioare atunci când cad de la înălţimi mari. De asemenea, scheletul lor este oarecum unic, el neavând clavicule, iar articulaţiile fiind extrem de mobile. Reflexul de întoarcere în aer pentru amortizarea căzăturilor apare la circa 3-4 săptămâni şi se perfecţionează până la vârsta de 2 luni.

Tipul suprafeţei de aterizare contează mult
Desigur, contează foarte mult şi tipul de suprafaţă pe care animalul aterizează. Dacă terenul este acoperit cu beton sunt destul de slabe şansele ca picioarele felinei, dar şi organele interne să rămână intacte, putând surveni moartea imediat după căzătură. Totuşi, în cazul în care felina pică de la mare înălţime pe pământ sau zăpadă, ea poate scăpa doar cu o sperietură grozavă.

Asiguraţi-vă ferestrele!

Din păcate, numărul de căzături de la înălţime ale pisicilor de apartament este în creştere, din cauza neatenţiei proprietarilor, care, de multe ori, nu înţeleg faptul că pisicile nu sunt conştiente de riscurile la care se expun. Aşadar, dacă aveţi o pisică şi locuiţi la etaje superioare, aveţi mare atenţie la geamuri, plase de ţânţari ce se pot rupe sau deschide uşor. Dacă se întâmplă totuşi un accident, duceţi pisica de urgenţă la cel mai apropiat cabinet veterinar, chiar dacă ea pare a fi scăpat cu bine. Organele interne îi pot fi afectate, iar semnele vizibile apar uneori prea târziu.