Main menu

header

de Dana Purgaru

Probabil că orice deţinător de pisici ştie că acestea manifestă frecvent probleme de comportament, având stări care oscilează şi multă, multă personalitate. Iată şi o listă a acestor „năravuri” şi explicaţiile lor.

Agresivitate sau marcarea teritoriului
- Nu le place cutia-WC. Una din zece pisici are o astfel de problemă legată de cutia în care îşi face nevoile. Unele preferă un alt loc, mai ferit de agitaţia din casă sau mai întunecat. Dacă vă confruntaţi cu o astfel de problemă este bine să amplasaţi mai multe cutii-WC în toate locurile preferate de felină, apoi fixaţi una singură în locul cel mai des frecventat.
- Îşi marchează teritoriul prin urinare. Este modul pisicilor de a comunica faptul că sunt în căutarea unui partener sexual. Acest lucru se petrece în special dacă o pisică este în conflict cu o altă felină din aceeași locuință.
- Zgârie lucrurile din casă. Fie că se joacă sau că îşi ascute ghearele, „însemnarea” mobilei în acest fel nu este deloc plăcută. Pentru a scăpa de această problemă puneți şişaluri (obiecte special concepute pentru pisici, pe care îşi pot ascuţi gheruţele) în locurile preferate de pisică.
- Este agresivă. Vă atacă atunci când nu vă aşteptaţi, vă zgârie mâna sau muşcă? Uneori poate fi vorba despre faptul că nu ştie până unde trebuie să meargă. În acest caz, atunci când vă deranjează retrageţi-vă mâna. Dacă însă se manifestă o agresivitate intenţionată, poate fi vorba despre o frustrare şi tot ce trebuie să faceţi este să înlăturaţi cauza oferindu-i jucării care să îi distragă atenţia.

Mieunat excesiv sau agitaţie nocturnă
- Se joacă noaptea. Este un obicei des întâlnit la pisici, deoarece, vrem nu vrem, sunt animale nocturne. Ca să temperaţi aceste porniri, jucaţi-vă cu ea, apoi hrăniţi-o şi, înainte să vă culcaţi, mai jucaţi-vă puţin. De asemenea, este indicat să nu o băgaţi în seamă noaptea, indiferent ce prostioare face. Simplul fapt că observă că vă trezeşte o poate face să înţeleagă că şi-a atins scopul.
- Miaună excesiv. Spre deosebire de unii câini, care pot lătra foarte mult, pisicile nu miaună decât dacă au un motiv bine întemeiat. De obicei, acest lucru se întâmplă când sunt în călduri, când nu au acces la cutia cu nisip, când le e foame ori sete sau când sunt bolnave. În cazul în care primele variante sunt eliminate, e bine să mergeţi la veterinar.