Main menu

header

de Dana Purgaru

Un vultur pleşuv sur (Gyps fulvus) a fost capturat la începutul acestui an de serviciile secrete ale Arabiei Saudite şi acuzat de... spionaj în favoarea statului Israel. Vestea bună e că acesta a fost eliberat de curând.

Purta un emiţător GPS
Încă din cele mai vechi timpuri, păsările au fost folosite în războaie pentru a transmite mesaje către şi dinspre câmpurile de luptă. Printre acestea se numără, se pare că pe nedrept, şi vulturul pleşuv capturat de arabi şi acuzat că este „agent” al Mossad, deoarece era echipat cu un emiţător GPS. Israelienii au infirmat imediat teoria şi au declarat că emiţătorul folosea la urmărirea deplasărilor vulturului pentru a-şi face o idee mai clară despre factorii care determină migraţia în teritoriu. De altfel, practica dotării păsărilor sălbatice cu echipamente tip GPS este una foarte des folosită de ornitologii din lumea întreagă, sute de păsări, din cele mai diverse specii, fiind echipate astfel anual, mai ales în sezonul de migraţie.

Prinţul arab a confirmat confuzia
Exemplarul de vultur, ale cărui aripi pot atinge o anvergură de 2,65 metri, a fost prins de nişte săteni după ce a poposit în preajma oraşului Hyaal. Când localnicii au descoperit echipamentul GPS s-au gândit la tot ce poate fi mai rău şi au alertat forţele de securitate saudite. Din fericire, vulturul a scăpat de justiţia arabă necruţătoare. „Am eliberat această pasăre după ce i-am verificat sistemul. Aceste echipamente sunt fixate pe păsări şi pe animale şi sunt folosite de multe ţări, inclusiv de Arabia Saudită”, a declarat prinţul Bandar bin Saud al-Saud, care a certat presa pentru „bomba” informaţională răspândită fără a fi temeinic verificată în prealabil.

„Atacuri” cu rechini
Ştirea că vulturul ar fi spionat pentru Israel a făcut senzaţie în Arabia Saudită, recunoscută pentru teoriile conspiraţioniste despre Israel, care mai de care mai trăsnite. Potrivit uneia dintre acestea, care a circulat la sfârşitul anului trecut, Israelul a adus un rechin uriaş în apele sale, pentru a lovi turismul.