Main menu

header

de Dana Purgaru

Primăvara reprezintă anotimpul reînceperii unui ciclu vital în lumea necuvântătoarelor. O dată cu creşterea intensităţii luminii naturale, a temperaturii şi a înmulţirii resurselor de hrană, în organismele acestora se declanşează câteva fenomene neurohormonale, ce duc la schimbări organice şi comportamentale. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara” din Bucureşti, vă spune mai multe despre acestea.

Deparazitarea este obligatorie
Animalele care au hibernat încep să se trezească la viaţă, cele care au stat adăpostite în vizuine ies în natură, iar majoritatea speciilor încep lupta pentru împerechere, o dată cu apariţia intervalelor fertile. Aceasta este şi o perioadă în care stăpânii animalelor de companie trebuie să ia câteva măsuri. „Câinii şi pisicile trebuie deparazitaţi intern şi extern, pentru a elimina riscul unor boli parazitare fie la nivel intestinal, fie ca urmare a transmiterii prin muşcătura de căpuşe sau pentru a îndepărta posibilitatea apariţiei alergiilor cauzate de purici”, ne-a spus medicul veterinar.

Hrana trebuie să fie completă
Primăvara, pisicile îşi vor manifesta mai des dorinţa de împerechere. De aceea, în cazul în care felina dumneavoastră nu are valoare genetică deosebită (pedigree), este mai bine să o castraţi atât pentru liniştea sa, cât şi a membrilor familiei.
În ceea ce priveşte alimentaţia animalelor din casă, trebuie acordată o atenţie deosebită asupra conţinutului acesteia. „Schimbările de alimentaţie nu sunt esenţiale acum, dar numai dacă sunt urmate recomandările medicului veterinar de a hrăni animalele cu mâncare specială, industrializată. Astfel, se vor evita deficienţele vitaminice sau de altă natură, frecvente la trecerile de la un sezon la altul”, a completat specialistul.

Sfat! Profitaţi de zilele frumoase şi mergeţi cât mai des în parc alături de căţelul dumneavoastră, pentru a face împreună mişcare!

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.