Main menu

header

de Dana Purgaru

Populaţia de delfini Irrawaddy din Râul Mekong prezintă un mare risc de dispariţie, anunţă organizaţia WWF, estimându-se că mai există doar 85 de exemplare în viaţă. Prinderea acestora în plasele de pescuit şi mortalitatea ridicată în rândul puilor fac foarte probabilă extincţia acestei specii în viitorul apropiat.

Arealul de răspândire s-a micşorat considerabil
Un studiu început în 2007 şi încheiat recent a relevat faptul că uneltele de pescuit, în special năvodul, metodele ilegale de pescuit, care implică exploziile, otrava şi electricitatea, dar şi vânătoarea pentru uleiul preţios ce se putea obţine din trupul lor au contribuit la declinul populaţiei de delfini Irrawaddy. „Dovezile demonstrează că foarte puţine animale ajung la maturitate, iar exemplarele bătrâne care mor nu pot fi înlocuite”, a declarat Li Lifeng, directorul programului WWF, dedicat conservării faunei din râuri.
Această specie de delfini trăieşte într-o porţiune de 190 km a Râului Mekong, între Kratie, Cambodgia şi Cascada Khone, ce se află la graniţa cu Laos. În ambele ţări, delfinii Irrawaddy sunt protejaţi prin lege. Pe vremuri, aceste vieţuitoare se găseau în întreaga deltă a Fluviului Mekong din Vietnam, până în Tonle Sap în Cambodgia, şi în afluenţii din Laos ai acestui fluviu.