Main menu

header

de Dana Purgaru

Persoanele care au în preajmă pisici sunt mai ferite de infarct sau de accident cerebral, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani. Rezultatele acestuia au fost prezentate la o conferinţă internaţională organizată de Asociaţia Americană de Cardiologie la New Orleans, SUA.

Riscul scade cu 40%
Prezenţa în locuinţă a unei feline, şi în special torsul în poală ori lângă pernă contribuie la reducerea stresului şi a anxietăţii şi astfel protejează stăpânul de maladii cardiovasculare. Se pare că până şi foştii proprietari de feline beneficiază de aceste efecte protectoare.
La studiul coordonat de profesorul Adnan Qureshi au participat aproape 4.500 de adulţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 75 de ani. În urma analizelor, a rezultat că proprietarii de pisici prezentau cu 40% mai puţine riscuri de a suferi un infarct fatal.
Cercetătorii spun însă că mai sunt necesare studii pentru a stabili exact mecanismul din spatele acestei asocieri.

- Maladiile cardiace sunt pe primul loc în topul cauzelor deceselor înregistrate în multe ţări din lume, printre care şi România (conform statisticilor, unul din trei români se confruntă cu diverse afecţiuni cardiovasculare).