Main menu

header

de Dana Purgaru

La fel cum unii oameni au rău de maşină, şi câinii pot suferi astfel de neplăceri. Pentru a preîntâmpina această problemă, puii trebuie obişnuiţi de mici cu acest mijloc de transport. În cazul adulţilor, situaţia e mai complicată. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune ce trebuie să faceţi în cazul în care patrupedului dumneavoastră i se face rău în maşină.

Călătoria trebuie asociată cu lucruri pozitive
Pentru fiecare proprietar de câine este important ca patrupedul să fie obişnuit cu transportul cu maşina fie pentru plimbări, fie pentru situaţii de necesitate, cum ar fi vizita la medicul veterinar.
Răul de maşină este determinat de anxietate, de teama de schimbare, de emoţii, de asocierea acestui mijloc de transport cu un eveniment neplăcut. Principala cauză este însă schimbul de fluide la nivelul urechii medii, ce afectează echilibrul corpului.
Dacă aveţi un pui, acesta trebuie să înveţe de mic faptul că mersul cu maşina este un lucru bun, motiv pentru care primele drumuri nu trebuie să le faceţi niciodată la veterinar sau într-un loc pe care câinele îl poate asocia cu ceva neplăcut.

Acomodarea se face treptat
Înainte de călătorie, câinele trebuie obişnuit cu interiorul maşinii, procedură care se realizează pe parcursul unei săptămâni prin urcatul şi coborâtul zilnic, cu portierele din spate deschise. După o săptămână de astfel de repetiţii, câinele trebuie plimbat cu maşina pe distanţe scurte, în jurul casei, în aşa fel încât el să perceapă maşina ca pe un lucru prietenos. Distanţele se vor mări treptat. Abia după câteva luni, maşina poate fi folosită pentru a vizita veterinarul sau pentru plimbări lungi. Pentru a evita diferite „surprize” nu hrăniţi câinele timp de câteva ore, însă apa trebuie să fie prezentă.

Se pot administra şi medicamente
Sfaturile de mai sus sunt valabile şi în cazul câinilor mai în vârstă. „Dacă starea de rău persistă, pentru drumuri lungi este bine să folosiţi un tratament medicamentos recomandat de un specialist. Administrarea lui trebuie să se facă înainte cu o oră de a porni la drum”, ne-a spus medicul veterinar.
De asemenea, este indicat să nu îi daţi patrupedului mâncare cu cel puţin două ore înainte de drumul cu maşina, să nu îl lăsaţi niciodată în autovehicul cu portierele şi geamurile închise şi să nu îl ţineţi decât în locuri sigure, în care nu riscă să fie bruscat în caz de frânare şi în care nu este nici înghesuit.
În timpul mersului lăsaţi un geam deschis foarte puţin şi nu îi permiteţi căţelului să ţină capul afară.

Pont! Faceţi popasuri dese, pentru ca patrupedul să facă mişcare, să se relaxeze şi să bea apă.