Main menu

header

de Dana Purgaru

Un nou studiu efectuat asupra musculiţelor de oţet (Drosophila melanogaster) a venit cu o concluzie inedită: masculii frustraţi sexual îşi îneacă amarul în alcool.

Descoperire „uluitoare”
Cercetările legate de preferinţa musculiţelor pentru alcool au fost demarate la Universitatea din California, fiind conduse de neurologul Galit Shohat-Ophir, şi au fost continuate la Hughes Medical Institute’s Janeli Farm Research Campus, din Ashburn, Virginia, SUA. Oamenii de ştiinţă ştiau că, atunci când musculiţele de oţet beau alcool, senzorii responsabili de senzaţia de recompensă sunt activaţi, iar creierul percepe experienţa ca fiind una „foarte plăcută”. Acum însă s-a observat că atunci când unui mascul de muscă i se oferă o sursă de hrană ce conţine alcool şi alta nonalcoolică, alegerea sa depinde strict de respingerea sau acceptarea de către o femelă. „Descoperirea este cu adevărat uluitoare”, a declarat Troy Zars, neurogenetician din cadrul Universităţii Missouri din Columbia, SUA.

O neuropeptidă din creier dictează alegerea
Oamenii de ştiinţă au pus un eşalon de 24 de masculi de musculiţe de oţet în două situaţii-limită. Jumătate dintre masculi au primit femele gata de reproducere, iar cealaltă jumătate a fost plasată într-un spaţiu unde erau doar femele care deja se reproduseseră şi respingeau din start orice alte avansuri sexuale. După patru zile, masculii au fost plasaţi într-un nou compartiment, unde le-au fost puse la dispoziţie două tipuri de surse de hrană. Unele conţineau hrană normală, celelalte conţineau o anume cantitate de alcool. Masculii din primul grup, cei care au apucat să se împerecheze, au ales hrana fără alcool, pe când cei frustraţi sexual, din al doilea grup, au preferat fără excepţie hrana cu alcool.
Cu această ocazie, cercetătorii au descoperit că o anumită substanţă, o neuropeptidă prezentă în creier, are un rol foarte important în cadrul preferinţei pentru alcool, rezultat ce poate ajuta la înţelegerea preferinţei pentru alcool în cazul oamenilor.