Main menu

header

  Otita este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni la pisică şi la câine, care, dacă nu este tratată, poate duce la forme cronice. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus care sunt simptomele acesteia şi cum se tratează. Otita reprezintă o inflamaţie la nivelul urechii, ce se poate prezenta atât în formă acută, cât şi cronică. Ea poate lua mai multe forme şi poate avea diferite cauze.

  Declanşată şi de paraziţi
  În funcţie de segmentul urechii ce este afectat, otita poate fi externă, medie şi internă (forma ce mai gravă). Ea poate fi declanşată de prezenţa unor corpi străini sau de paraziţi (râie) ori de infecţii cu diverse bacterii sau ciuperci. „De cele mai multe ori însă, etiologia este complexă şi include mai mulţi factori, determinând otita complicată. Există totuşi şi factori favorizanţi ai acestor otite, printre ei numărându-se umezeala excesivă de la nivel auricular, neaerisirea corespunzătoare a conductului auditiv, unele alergii manifestate sistemic sau păr crescut în exces la acest nivel”, ne-a spus medicul veterinar.

  Simptomele, uşor de observat
  Dacă animalul dumneavoastră preferat are otită, semnele sunt evidente. „Un animal afectat de otită manifestă durere la palparea urechii, o secreţie abundentă, de diferite consistenţe, culori şi mirosuri, atenţie exagerată faţă de urechi, precum scuturat excesiv, scărpinat insistent şi frecarea de diverse suprafeţe şi obiecte în scopul potolirii iritaţiei”, a completat specialistul.

  Mergeţi la veterinar!
  Imediat ce observaţi aceste simptome este bine să mergeţi cu animalul dumneavoastră la medicul veterinar, pentru consult şi, eventual, pentru tratament, deoarece, dacă nu este tratată corect, otita se cronicizează. „Fiind o afecţiune cu un mare potenţial de recidivă, tratamentul este bine să se efectueze după un diagnostic corect, folosind antibiograma sau micograma/parazitograma secreţiei auriculare”, ne-a mai spus medicul veterinar.

  Poate fi prevenită
  Pentru a preveni apariţia otitei la pisici sau la câini trebuie să curăţaţi periodic urechile prin îndepărtarea secreţiei în exces, să vă asiguraţi că urechile sunt cât de cât aerisite (în special la câinii cu urechi lungi) şi să preîntâmpinaţi accesul apei la acest nivel. Dacă doriţi mai multe informaţii despre această afecţiune sau orice altceva vă îngrijorează la animalul de companie favorit, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru