Main menu

header

de Veronica Zărescu

Înainte de a veni pe lume primul nostru copil, ni-l imaginăm ca fiind perfect, cu o piele albă şi frumoasă, cu ochi limpezi şi frumoşi. Ei bine, realitatea este alta!

Aspectul se schimbă
La naştere, bebeluşul are pielea roşie, acoperită de un strat de grăsime, ce se curăţă, lăsând tegumentul moale şi catifelat. Unii bebeluşi, în special cei născuţi după termen, au pielea uscată sau lucioasă, zbârcită, mai ales în tălpi şi în palme. Mărimea capului micuţului nou-venit pe lume reprezintă un sfert din întregul corp, urmând a se echilibra progresiv cu creşterea până la vârsta de adult, când va fi numai de o optime din greutatea corporală. Părul  este de cele mai multe ori închis la culoare, rar sau des, lung sau scurt sau poate lipsi cu desăvârşire. Ochii bebeluşului se observă greu, pentru că micuţul îi ţine închişi şi deseori prezintă o umflare a pleoapelor. Cei mai mulţi copii, chiar şi cei care vor avea ulterior ochii de culoare deschisă, au la naştere o nuanţă închisă. Nasul turtit, mic, este acoperit de puncte albe-gălbui, glande ce secretă grăsime şi au canalul excretor astupat. Gâtul este, de regulă, scurt, pieptul bombat, abdomenul uşor scobit, iar braţele şi gambele sunt ghemuite şi scurte.

Starea de sănătate a bebeluşului
Imediat după naştere, căile respiratorii superioare ale copilului sunt curăţate, cu ajutorul unei sonde speciale, de mucozităţi şi de resturile de lichid amniotic. O dată cu primul ţipăt încep să funcţioneze căile respiratorii şi alveolele, care nu au avut niciun rol în perioada intrauterină. După acest moment, cordonul ombilical nu mai are niciun rol şi trebuie tăiat. Ulterior se realizează un examen clinic rapid, în care medicul verifică dacă există malformaţii vizibile, ascultă inima şi plămânii şi testează reflexele bebeluşului. Micuţul este apoi măsurat şi cântărit. Greutatea normală a unui copil la naştere este cuprinsă între 2.800 g şi  4.000 g (media la fetiţe este de 3.300 g, iar la băieţei este de 3.400 g). Nou-născuţii sănătoşi au lungimea cuprinsă între 48 cm şi 54 cm (media lungimii fetelor este de 50 cm, iar a băieţilor este de 51 cm). Asta nu înseamnă că, dacă bebeluşii nu se înscriu în aceste medii, nu sunt dezvoltaţi normal, greutatea şi lungimea lor fiind determinate şi de constituţia părinţilor.